Myrhauk
Myrhauk er en vakker, elegant og sjelden rovfuglart som hekker i fjellet i Skandinavia og Skottland og i takrørskog i Danmark, Spania og Frankrike. Den er i vårt område spesialist på å fange ryper i sommerhalvåret, men lever ellers stort sett av gnagere. Myrhauken finnes over hele den nordlige halvkule. Den såkalte nominatarten Circus cyaneus cyaneus finnes i Eurasia, mens underarten Circus cyaneus hudsonius finnes i Nord-Amerika, og trekker til Sør-Amerika om vinteren. I Europa overvintrer fuglene i motsetning til i Amerika til dels langt nord, som på Lista og Jæren og i Danmark, men mesteparten her flyr nok lenger sydover i Europa, men ikke videre sydover til Afrika.
Dette er altså en art som finnes over store deler av verden. I Europa har dessverre denne vakre fuglen opplevet tilbakegang etter hvert som vi mennesker øker vår aktivitet og legger mer og mer beslag på områder som skaper forstyrrelser for myrhaukens hekkemuligheter. Reirplyndring og eggsamlere på ferde er fortsatt også et meget stort problem.
I Skottland har det vært en utbredt jakt på myrhauk, fordi jegerne trodde den ødela rypebestanden. Men forskning har vist at myrhauken opprettholdt en livskraftig bestand av rype! I områder uten myrhauk ble det ikke noe særlig mer ryper, og rypene der var mer plaget av innvoldsmark og kyllingproduksjon etc. ble satt tilbake i stedet av det(!) Så naturen er i en viss grad selvregulerende, uten at vi mennesker alltid behøver å blande oss inn. Min norsk fugleart nr. 153 på foto.no.
Bildet inngår i albumet Norske fuglearter - En serie med artsbilder av fugler som finnes i Norge, men hvor bildene ikke nødvendigvis er tatt i Norge. Får jeg miljøet rundt fuglen med i bildet tas det nok med, selv om det da ofte ikke blir rolig bakgrunn eller forgrunn for den saks skyld.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_363096} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (22)
Kjell Sigurd S.
Knakende godt fluktfoto av en sjeldenhet. Har vel ikke så mye konstruktivt å komme med. God jul ønskes deg og dine.

Kjell S
Monika Frisvold V.
Dette var flott til øyet..
meget flott teknisk myrhauk sammen med en utfyllende lærerik undertekst...
Ja dette må jeg like.
mvh monika
Tomas W.
Oi...!

Bra fanget Ketil + suveren teknikk...:)


mvh tw
Ivan H.
Hei,

Ny art i mine øyne.
Synes dette er et bra artsfoto, bra skarphet og eksponering osv.
Så min lille kritikk/endringsønske blir lite kutt øverst samt gjøre bakgrunnen litt mørkere.
For meg ser det ut som du har brukt støyreduksjon på den, og tror en justering i levels vil ta vekk litt av dette inntrykket.

Fint at du legger ved info.

mvh
Ivan
Ketil K.
Takk for kommentarene. Ivan, det var gode forslag!

anders s.
her er det bare å ta av seg hatten
blinkskudd dette her ketil
ha en flott jul videre
mvh anders
Pål E.
Spennende fugl i flott avbildning. Lærerik undertekst. Hva mer kan en ønske seg.

mvh Pål
Svein B.
Vakkert og estetisk av myrhauken Ketil. Støtter Ivan H forslag, spesielt mht en lett demping av bakgrunnen.

PS: Jeg er også litt nysgjerrig på informasjonen under bildet, om at myrhauken er en rypespesialist- noe som ikke stemmer helt med det inntrykket jeg har av arten. Vi kan gjerne ta dette pr mail for ikke å spore bildekritikken helt av.

Mvh
Svein B
Ketil K.
Takker for nye kommentarer. Svein: Myrhauken har selvfølgelig et variert omfang av byttedyr, bla. også heipiplerker og frosk. Men særlig rypekyllinger skal være et viktig tilskudd i hekketiden. Ref: Professor i økologi, Staffan Ulfstrand, inntatt i boken Fågelliv s. 44-45, Ellerströms Forlag. Litt interessant er det at tidspunktet myrhauken fanger rypekyllinger på forhindrer uønskede populasjontopper av ryper. Dette i motsetning til rypejakten, som foregår så sent på sesongen at mesteparten av den naturlige kyllingdødeligheten allerede har funnet sted. Jakten virker derfor kun desimerende! Mens er det lite rype i hekketiden, vil hauken ha mindre ungekull, og fange mindre rype de årene. Dermed holder myrhauken rypebestanden jevnere fra år til år. Men dette er basert på skotsk forskning. Interessant at du sier at det kan være anderledes i Norge. Selv har jeg sett myrhauk ta lirype i hekketiden i Norge, så jeg tviler ikke på at det til dels i hvert fall vil gjelde her i landet også.
Svein B.
Hei igjen, og tusen takk for flott svar Ketil, jeg har desverre ikke boka du refererer til. Jeg er enig, slike iakttagelser og observasjoner er svært interessante. For min del er det første gang jeg har hørt/lest myrhauken benevnt som en rypespesialist. Jeg vet det er gjort en del kartlegging av byttedyr servert til unger i reiret, og at det er nevnt over 85% smågnagere, og bare noen få prosent rypekyllinger. Men jeg må finne igjen disse rapportene før jeg skal gi noen flere antydninger i tall. Jeg har brukt en del tid på myrhauk og kartlegging av den selv, og jeg har selv sett den jage fugl- spesielt rødstilk og vadefugler har jeg gjerne sett bli forfulgt. Men jeg har ennå til gode å se myrhauken faktisk slå fugl- uansett størrelse. Jeg har ei heller sett den sitte med fugl i klørne, men jeg har sett bytteoverlevering av fugl ved noen få anledninger- da har det sett ut som mindre fugl i heipiplerke eller steinskvett størrelse. Uansett- rypekyllinger passer nok myrhaukens jaktmønster langt bedre enn voksne ryper, og i gode rypeår/dårlige smågnagerår vil nok trolig forholdet smågnagere/rypekyllinger være anderledes enn i motsatt tilfelle. Spennende Ketil!

Mvh
Svein B
Ketil K.
Jeg skal ikke utelukke at det faktisk var fjellvåk som hadde tatt voksen rype Svein. Jeg fant flere typisk haukeribbet rype, med pent sorterte fjær, i fjellet i mai måned, men det var både myrhauk og fjellvåk på stedet. Litt forskning på problemstillingen kunne jo kanskje vært utført i Norge også...?
Robin J.
Knakende godt fluktbilde dette.God jul.Mvh RJ
Jan O Ø.
Hei. Vakkert og godt teknisk. Hodet er fint plassert litt i retning av fotografen, noe som ikke er en selvfølge når man har med ville fugler å gjøre.Fin bakgrunn som ikke stikker seg frem i bildet.
Mvh Jan O.
Jon Erik V.
Lækkert!
Gunnar N.
Bra bilde! Først og fremst som artsportrett selvfølgelig. Synes bakgrunnen er OK. Bra teknisk.
Åpenbart en voksen hunn. Ellers synes jeg "debatten" har kommet litt skjevt ut når det gjelder myrhaukens fødevalg.
Ha en fortsatt god jul, og fortsett med å ta god bilder.

mvh Gunnar N
Morten W.
Meget flott bilde.
For å få til dette med den bestandsstørrelsen vi har i Norge, så er vel du så heldig at du vet om en hekkeplass? I så fall er jeg glad for at det er du, og ikke andre som har kommet over den.
Svein B.
Gunnar, jeg forstår ikke helt hva du mener med hva som er kommet skjevt ut- kan du utdype det litt nærmere?

Jeg for min del mener å ha sagt at jeg synes Ketils observasjoner og refereringer til andres uttalelser er interessante, på grunnlag av at de er noe anderledes enn mine egne, og mye av det inntrykket myrhauken i Norge hittil har hatt som smågnagerspesialist langt mer enn rypespesialist- men at jeg synes dette er interessant og spennende.

Mvh
Svein B
Ketil K.
Takk for nye kommentarer. Morten, den beste måten å fotografere myrhauk på i Norge er å ta en tur til Jæren/Lista om vinteren. Sist jeg var der tror jeg at jeg så 6 eller 7 forskjellige myrhauker som fløy rundt, til dels på forbausende nært hold. Og man forstyrrer heller ikke en reirplass. Ellers får vi vel tåle litt avsporing - om det nå faktisk er det? Jeg viser også til den kritikk som har kommet mot at vi naturfotografer bare engasjerer oss i pene bilder, men hopper over sak. Det er et poeng som trekker den andre veien, og kanskje nettopp bør føre til at vi skriver et "forsvarskrift" for det vi tar bilder av når vi vet noe som er viktig for artsbevarelsen av spesielt sjeldne arter i hvert fall.
Gunnar N.
Hei - til Svein: La oss gjerne ta dette i et annet forum, der det nå hører mer hjemme. Bare kort - muligens er jeg ikke helt oppdatert, og muligens har jeg misforstått, men jeg har litt vanskelig for å akseptere at myrhauk er en rypespesialist. Dette tolker jeg som om myrhauken i hovedsak ernærer seg på ryper, voksne eller unge, og at dette er en gjennomgående trend for populasjoner innenfor et større utbredelsesområde. Etter mitt syn kommer vi altså litt 'skjevt' ut hvis dette aksepteres som en sannhet. - Når det er sagt synes jeg Kjetils undertekster til bildene sine stort sett er interessant lesning - og jeg har en bestemt oppfatning av at det er det også mange andre som synes.
Svein B.
Enig i alt du skriver i din siste kommentar, Gunnar.

Mvh
Svein B
Kjetil S.
Sjeldent flott bilde av Myrhauk dette! Nært og skarpt.

Godt nyttår!

mvh

Kjetil
Stine J.
Veldig bra! Lys, skarphet, bakgrunn; alt stemmer! Gratulerer.

mvh Stine
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu