Ogna II
Bildet inngår i albumet Jæren - Ogna - Ogna er et lite tettsted som ligger i Hå kommune i Rogaland fylke, omlag 5,84 mil sør for Stavanger. Siden Ogna ligger helt sør på Jæren, har den litt sørlandsk- og litt jærlandskap over seg. Ogna er ca 0,34 km2 i utstrekning, og pr. 01.01.08 bodde her 368 mennesker. Turistveien Nordsjøveien går forbi Ogna, og jernbanen går forbi og stopper her. Mange kunstnere har sitt tilholdssted i Ogna, der nedre del mot havet er et naturvernet område med lange strender, kupert landskap og et rikt fugleliv. Ognaelva er en rik lakseelv, der selve elveoset sies å være den beste fiskeplassen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2009-02-07 11:19:25
    Versjon #2
Utstyr
  • Olympus SP-570UZ
  • -
  • Brennvidde20mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/125s
  • Nei
  • AnnetISO-100, -1 eksponeringskomp.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_374297} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Avsluttet .

Hei Anne-Lise
Dette ble bra. Komposisjonen er herlig, med bekken som kommer inn fra høyre og går ut av bilde igjen i venstresiden og blander seg med elven. Bittelitt is i elvekanten, også sand. Fint område, og jeg legger merke til steinene/berg, som du har fått frem gode toner i. Rester av et gammelt gjerde med disse gjerdestolpene, småkupert og elegante linjer over hele bildet.
Meget delikat med de to mørkere steinene helt ut med sjøkanten.
Her er det ikke mye grønt gress, men det ordner seg nok til våren.

Et herligt bilde Anne-Lise, meget bra, finner ingenting å pirke på her, akkurat som jeg skulle gjort det selv hehe.
Skrøyta kan me.
mvh arild
Anne-Lise S.

He, he... Takk for den, Arild! Ja, skrøyta kan di på Jæren! Er faktisk litt i tvil om jeg har vært for raus med fargene i sjøen? Du må nok kle deg godt og ta deg en tur til Ogna! Jeg er helfrelst på stedet, noe fremtidige fotos i serien også vil vise! Det ble noen stykker kan du si! :-)

Anne-Lise
Avsluttet .

Jeg nevnte ikke sjøen, bare fordi at den kan inneha så mangt av blå-grønne nyanser. Og så hadde eg ikkje lysst til å øyelegga den fine skrøyte-loktå som ligg i kommentaren min:)

Natt natt
mvh arild
Anne-Lise S.

AHA, så det er derfor du ikke nevnte sjøfargen... Hm.., men vil gjerne høre hva du mener om den?

Natti-natt!

Anne-Lise
Avsluttet .

Javel. Litt lillaskjær? Tror jeg ville hentet inn sjøen ifra råfila og tatt en justering på den.

mvh arild
Anne-Lise S.

Hm. Lillaskjær? Kan ikke se det, men... Har kun justert opp saturation, og har ikke lagt på noe filter eller noe, så lurte igrunn på turkisfargen nederst mot stranden; om den ble for metta. Men mulig det er skjær av noe lilla også som har kommet frem?

A-L

Takk!
Jarle H.

Liker godt fargetonene her. Bekken binder bildet sammen der den kommer glidende. Kunne tenkt meg å se mer av den på venstresiden og fått med punktet der bekken og vannet møtes. Nyansene i brunt og grønt gir de forskjellige lagene samhold;) Den lille mosegodde steinen som stikker opp i isen gjør seg godt mot det kvite.

Mvh Jarle
Anne-Lise S.

Takk skal du ha, Jarle! :-) Forstår godt du ville se mer av venstresiden. Det ville jeg også, om det ikke var for at det lå et par store steiner akkurat der. Kunne jo ha tatt med meg ei gruppe mennesker og dytta dem vekk, men siden strandsonen er freda... Derfor ble kuttet slik det er her. Synes det fungerte best komposisjonsmessig. :-)

Anne-Lise
Thorbjørn R.

Jeg likte det forrige bildet mye bedre. Her klarer jeg ikke å få helt tak på komposisjonen, selv om du helt sikkert har hatt en tanke med den. Som Jarle er inne på, så er det uheldig at ikke avslutningen til venstre er med. Jeg savner også det lille blikfanget (som kirken på ditt forrige bilde var).

Mvh Thorbjørn
Hans-Jørgen H.

Go laugardagen der sør!
Mye snø siste natta eller???
Enig i Thorbjørns kommentar.
Synes og at farvene på elv, is og sjø virker litt merklige(rosaskjær..)Muligens et lite rosa/lillaskjær over hele bildet? Men Jæren er kanskje slik i disse dager...hva vet vel jeg innlandskrabbe om det.
Hadde vært morsomt å se alternative farvejusteringer.
Likte det gamle gjerde, steinknausene og kompen på høyre sida godt, men mangler noe mer av utløpet i venstre side.
Flotters helga Anne-Lise!
Tyrin.
Anne-Lise S.

Tusen takk for det, Thorbjørn! :-) Kjekt å få vite hvilken av I og II du synes best om. Jeg er enig i at det er uheldig med kuttet i venstre side, men som allerede nevnt; pga noen store steiner som lå der så valgte jeg dette kuttet. Med mitt kamera ville jeg ikke fått med det området der elv og munning møttes og måtte finne en løsning som fungerte best. Det er en serie foto`s dette her, og hele området vil sees på mitt neste upload. :-)

Anne-Lise
Anne-Lise S.

Takk også til deg, Hans-Jørgen! Mye snø både i går og i natt ja! Her var nettopp en traktor og måkte utenfor. :-) Hm... rosaskjær? Hvor har det kommet fra da tro? Skal se på det.

Fin laurdag til deg også!

Anne-Lise
Anne-Lise S.

Har studert de andre fotografiene fra Ogna den respektive dagen, og ser det jeg selv så da jeg var der; lyset var så særegent at det ga nettopp noen helt egne farger, selv på strendene; og det var også noe av det som gjorde at jeg likte stedet så utrolig godt. I tillegg var det en god del rødt, gult, oransje og rosalilla (magenta) i mange av fjellene og bergene, og det sammen med de høstkledde "åsene" gjør at stemningen i bildene blir som her. Har likevel gjort et forsøk på å dempe fargene, og har skrudd ned saturation på rødt, gult, turkis og magenta. :-)

Anne-Lise
Avsluttet .

God dag
For dem som ikke leste mitt sitat i underteksten til et av mine siste bilder, skal jeg få lov til å legge sitatet inn her, slik at alle kan forstå hvorfor Jæren er som den er:

En setning som Alexander L. Kielland skrev i et brev til Bjørnstjerne Bjørnson i 1887.
"Enhver klodrian kan beundre Hardanger, men kom til Jæderen, her har vi natur for viderekomne".

mvh arild
Inge S.

Hei.
Ja...dette ble et helt greit og enkelt motiv igjen :-)
Liker bekken som kommer inn fra høyre men ikke att den blir avbrutt på venstre side og så komme igjen rett over igjen.
Kunne tenkt meg hele svingen synlig.

Mvh Inge
Anne-Lise S.

Takk, Arild! Har nettopp vært i telefonsamtale bortetter på Jæren ift. lyset og fargene som var på Ogna akkurat den spesielle dagen, og har fått bekrefta at mine fotos "er så ekte som de kan bli" ift. lysforhold og farger som var den dagen. :-)

Inge: Er helt enig ift. kuttet i venstre. Jeg må bare få meg speilrefleks med vidvinkelobjektiv fort som fy, slik at jeg kan få med også alt det jeg selv ønsker! :-) Takker så mye!

Anne-Lise
John J.

Hvorfor er Jæren spesiell? Hvorfor har Jæren tiltrukket seg malere og kunstnere i generasjoner? Jo, nettopp pga. lyset og fargene. Anne-Lise har fått dette fram helt fint her. Jeg var faktisk med Anne-Lise når hun tok disse bildene, og lyset og fargene var slik den ettermiddagen. Det såkalte rosa skjæret som kommenteres her er faktisk det at det finnes mye rosa sandkorn i sanden på Ogna. Dessuten gikk det mot kveld, og himmelen begynte å bli rosa. Det en må huske er at uansett hvor mye en forsøker å gjengi naturen etc., så bli et foto kun et bilde. Hvorfor da ikke heller skape et bra bilde enn å forsøke å gjenskape naturen, Det kan en ikke gjøre likevel. Da blir slik farge-pirking bare tull. Bildet er bra, Anne-Lise. Det er faktisk slik Jæren er.
Anne-Lise S.

Takk for det, John! Ja, du var jo i aller høyeste grad tilstede under gitte forhold, og merket deg det samme som meg ift. lys og farger. Du fotograferte jo selv også! Kjekt å få egne observasjoner bekrefta, for gjett om jeg ikke har hatt en nitidig studie av fotografiene jeg tok? :-)

Ha en god lørdag!

Anne-Lise
Tove H.

Da ser jeg av kommentarene at det var lillarosa lys denne ettermiddagen - og da er det nok korrekt gjengitt. Ellers ville jeg syntes at det var litt mye lillaskjær. Ser ikke store forskjellen på v1 og v2... ørlite....- sikkert meg. Komposisjonen er flott. Motivet - synes jeg at jeg har sett det før noen ganger, men det må jo være lov - pent sted osv. Ett eller flere dyr hadde gjort seg -f.eks. sauer...ett eller annet...
Men pent - absolutt!
Ha en fortsatt fin helg!
Hilsen Tove
Anne-Lise S.

Heisann Tove! Kan nok være du har sett samme motiv før. Jeg søkte på nettet tidligere i dag for å se om jeg fant malerier eller foto fra akkurat dette stedet på denne årstiden, men har ikke funnet noe. Vet du om noe sted du, der du har sett det? Ville vært interessant å se. Tusen takk for kommentaren. Akkurat dette et tatt halv fire på ettermiddagen, og det siste bildet i Ogna-serien ble tatt ved halv seks tiden. Det sier seg nok selv at både lys og farger, årstid og landskapets farger farges av dette! Et utrolig sted er det nå i alle fall! :-) Jada, det var tre hester som gikk og beitet lenger innover til høyre, men fra denne høyden vet jeg ikke helt hvordan jeg ville ha fått dem frem? Det var uansett ikke den veien jeg sto vendt akkurat her. Mulig det vil være sauser i området når årstiden blir noe varmere? Jeg aner ikke. Første gang jeg var der, men det blir neppe den siste! :-D

Fortsatt herlig helg til deg også!

Anne-Lise
Anne-Lise S.

He, he... "Sauser" ja... ;-) Mente sauer selvfølgelig!

A-L
Monika Frisvold V.

Hei Anne Lise.

Likte dette bedre en bilde nr 1
Lyset gjør mye her..renheten i kompen med bare uberørt landskap og vann...kompen er behagelig og gir ro..
mvh monika
Tove H.

Æhm, kan ikke hoste opp noe, dessverre, men mener å huske...
Bildet vinner seg ved å komme tilbake til det - det er et godt tegn.
Er det ikke utegangarsauer/villsauer på Jæren? Godt du skal tilbake - i lammingstida blir det flotte motiv. Men som sagt - bildet vinner seg.
Fortsatt god helg
fra Tove
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu