Åsane gamle kirke
Bildet er mitt første NEF(RAW). Jeg ser helt klart at justeringspotensialet er enormt, men det er også tidkrevende....Jeg tror heller ikke jeg nødvendigvis er så mye flinkere enn automatikken i kameraet å "fremkalle" til JPG....Noen som har synspunkter på dette?
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2009-10-30 21:32:00
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2009-10-30 22:09:40
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon D3000
  • Nikon AF-S 18-105 mm 1:3,5-5,6 G ED VR
  • Brennvidde18mm
  • Blenderf/16
  • Lukker1,6s
  • Nei
  • AnnetKlokken er 07.32 og det er soloppgang. ISO 100, stativ, NEF (RAW)-"fremkalt" i CS4 med "Camera Raw 5.5 plug-in beta" for Nikon D3000.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger216
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_431215} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Geir V.

Synes dette illustrerer helt klart potensialet i å etterbehandle bildene. JPG-bildet er flatt og kjedelig. Du har virkelig greid å hente ut mye mer detaljer og liv i motivet her. Bra!

Geir Vigesdal
Tom R. E. K.

Takk for fin kommentar!
Jeg er helt enig... nå har jeg lagt ut en behandlet versjon av jpg-filen. Synes egentlig den ble ganske bra- ikke så bra potensiale som RAW-filen, men klart bedre en jpg utgangspunktet.
Så spørs det om RAW-potensialet er verdt de store filene og veien om en plug-in eller et eget program...?

mvh
-Tom
Venche J.

Flott gammelt kirkebygg.
En fil fra ARC har potensiale til ytterligere behandling i Photoshop. Om du tar orginalen og trkker ut litt rødfarge fra kirkeveggene + lysene (ikke rør himmelen) + lysne bittelitt. så får du et strålende resultat av råfila.
Mye jobb, men når du har gjort det noen ganger så går det kjempefort. :)
Selv tar jeg bare råfiler, både til jobb og fritid. Ofte må jeg redigere opp mot 100 filer pr. dag. Da er det deilig å kunne operere med opp til 15 filer i slengen i ARC og ta den lille redigeringen som er igjen som oppskarping og perspektivoppretting i Photoshop.
Stå på!
Wenche.
Tom R. E. K.

Hmm...har nok et stykke læretid foran meg her ;-)
Rødfargen i veggene var der ikke i råfilen, men jeg dro litt i spakene for å hente litt rød/rosa til himmelen (slik den såg ut med egne øyne)
Hvordan kan jeg isolere deler av bildet til å justere (der du sier "ikke rør himmelen" )?

For øvrig er kirken meget flott- giftet meg med min kjære der for 3 år siden :-)
Kirken er opprinnelig fra 1795, men ble brent ned til grunnen av Varg Vikernes julaften 1992 :-(
Kirken ble gjenreist og innviet på nytt 19. november 1995.

mvh
-Tom
Venche J.

Da bruker du lag og masker, iallfall i Photoshop som jeg bruker.
Det er bare en ting som hjelper, både når det gjelder fotografering og redigering. ØVE, øve, øve, øve. :)
Wenche.
Tom R. E. K.

Jeg er med ;-)
Det med øvingen skjønner jeg godt...det har allerede blitt "noen" timer...og det eneste som er sikkert er at det blir maaaange flere ;-)
...men, det er jo veldig gøy!
Kjekt å få konstruktive kritikker fra dere "proffene" - og det er masse å lære på å se på bilder og lese kommentarer her inne :-)

mvh
-Tom
Kjell Eirik Irgens H.

Rookiespørsmål: Hva er ARC?
Kjell Eirik Irgens H.

originalversjonen er skikkelig fin. Flotte farger på høstløvet på bakken i forhold til de andre versjonene.
Tom R. E. K.

Hei, Kjell Eirik!
..tror det har sneket seg inn en stavefeil hos Wenche (hun får arrestere meg om jeg tar feil) men det skal nok være ACR - Adobe Camera Raw. Det er en plug-in til Adobe Photoshop som leser raw-filene fra støttede kameraer, og lar deg behandle dem.

Problemet mitt er at det som du nevner som orginalversjonen slett ikke er så orginal, den er nemlig konvertert til fra raw til jpg i ACR og jeg har dradd i spakene for å få det sånn ca slik jeg vil ha det.... man kan endre uttrykket totalt, gjennom å tweake eksponering hvitbalanse hver enkelt fargekanal, metning, osv, osv i det uendelige....når skal jeg stoppe engentlig- når blir det unaturlig?? Smak og behag tenker jeg...
men det er jo ganske artig å prøve seg fram.

mvh
-Tom
Venche J.

... omstokking av bokstavene her. Jeg gjør det til stadighet. :)
Wenche.
Kjell Eirik Irgens H.

Alle stokker bokstaver, men om det er noen trøst så hadde jeg ikke hengt med på ACR heller :-)
Nå lærte jeg noe - takker.
Har holdt meg til jpg så langt, i mangel av software. Har fått anbefalt lightroom, er vel adobe produkt det også. Har nok mye å lære på etterbehandlingen, nå når den foregår uten kjemikalier :-)
Syns det er lov å dra i spaker jeg. Ikke alltid at målet er å gjennskape lyset slik det var, kan være like flott å lage en stemning man er på jakt etter, spesielt som her når det virker fascinerende uten å være kunstig. Fin balanse, men syns du treffer på denne Tom.
Tom R. E. K.

Takk skal du ha!

Tips: I siste nummer av "Digital Foto" som er i handelen for øyeblikket, tar dem for seg forskjellige RAW-konverteringsprogrammer, og der følger med CD med 30 dagers demo av programmene til å teste litt.

mvh
-Tom
Håkon B.

Hei Tom.
Ser at du sliter litt som meg. Men bildet ditt har absolutt potensiale.
Her er resultatet http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=492755 i forskjellige versjoner av orginalen som ligger som versjon 4. Etter å ha tenkt litt så var versjon 2 aller best. Men du får se og bedømme selv. Kanskje vi kan jobbe litt sammen mot det vi vil ha. Muligens så sliter vi med samme problem
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu