Høy Nordlysaktivitet
I går klokken 19.00 var det ekstremt høy og kraftig nordlysaktivitet på Sortland. Det kraftigste lyset varte i kun 15 minutter, og jeg er glad jeg har kameraet med meg overalt slik at jeg kan ta slike bilder når muligheten byr seg!
Utstyr
  • Canon EOS D-60
  • Soligor Soligor 19-35 /3,5-4,5
  • Brennvidde19 (32)mm
  • Blenderf/3.5
  • Lukker30s
  • FilmtypeDigital ISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger936
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_43903} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Petur E.

Vakkert! hvad det er storagtigt bilde, det her er det bedst bilde som jeg har nogenside set af nordlyse. Det er et stort BRA.
mvh Petur
Vegard E.

Vakkert dette. Hadde kanskje ikke skadet å dra ned lysene i bebyggelsen litt.
Torgeir S.

Hei og takk så mye! Dette bildet er tatt med 30 sekunders eksponeringstid og da vil lysene bli noe utbrendt. Jeg synes derimot ikke lysene her er til noen sjenanse og synes de gir perspektiv og bedre komposisjon i bildet. Var også veldig interessert i å få med en del av havet da lyset var så sterkt at det reflekterte og lyste godt opp i vannet!

Ønsker gjerne innspill på om andre synes bebyggelsen var sjenerende!

Mvh. Torgeir
monica p.

Synes ikke bebyggelsen gjorde noe her, den er et fint avbrekk til alt det grønne.
Er virkelig nordlyset så grønt og skarpt, eller har du forsterket farvene på noen måte???
Uansett et vakkert bilde som jeg likte veldig godt.
Mvh Monica:o)
Øystein A.

Tror det nordlyset passerte Bodø også igår.Men selvsagt fikk vi ikke dette spektakulære synet, grunnet all lys-forurensinga fra byen!
Bra fanget!

/Øystein
Frank W. G.

Har sett nordlys en eneste gang, men ikke i nærheten av dette her. Ser jo at lukkeren ligger på 30 sek, og det gjør jo sitt til at det forsterkes.
Bra bilde med mye dramatikk i himmelen.

Frank
Torgeir S.

Hei Monica, nei jeg har ikke forsterket lyset annet enn å justere sort og hvitt mere korrekt i Photoshop for å gjøre bildet mer kontrastrikt!

Øystein, regner med at du må litt ut av sentrum for å få nordlyset skikkelig bra! Jeg anbefaler å prøve for det er meget gøy å få til et bra nordlysbilde!

Frank, det er korrekt at 30 sekunder gjør sitt til at det forsterkes, men hovedsaklig i utstrekning (da nordlyset ''går'' ganske mye frem og tilbake). Men slik som lyset vises her er ganske likt det jeg opplevde. Mange som tar nordlysbilder bruker linser med 1,4 - 2 i blenderåpning, vidvinkeleng min er kun 3,5 så derfor trenger jeg ISO 400 og ca. 30 sek for å få lyset så korrekt!

Mvh. Torgeir
Rolf J.

Praktfult bilde av nordlyset.
Lysrekken fra veien og bebyggelsen gir fin dybde og er ikke til sjenanse.
At fjellet bak bebyggelsen er så opplyst gir også en fin effekt.
Rolf
Tone H.

wow!
Reidun G.

Virkelig bra fanget, skulle ønske vi hadde noe slikt her også.
Reidun
Jarle W.

Den varme fargen fra kunstlyset over bebyggelsen og fjellet gjør dette til mye mer enn et godt ''artsbilde'' av nordlys. Flott gjengivelse av nordlyset, velbalansert komposisjon!

mvh Jarle
Tom E. F.

(Fremdeles) like imponert, Torgeir!
mvh Tom
Kim H.

Kjempeflott bilde av nordlys, og har opplevet mange selv, men for meg ser det ut som du har økt fargemettningen i bildet (saturation).

Imponert er jeg av bildet uansett hva du har fått frem med hjelp av PS

Har du flere å vise oss ?

Hilsen kim
Torgeir S.

Hei Kim, og fortsatt takk alle for flotte kommentarer! Nei, jeg har ikke brukt saturation for å øke fargemettningen. Grønnfargen var ekstremt bra denne kvelden, og fargen er temmelig slik som jeg så den på himmelen, helt fantastisk flott aktivitet!

Mvh. Torgeir
Øyvind A.

Fantastisk fint nordlysbilde! Jeg ville forsøkt å dempe de lyseste partiene noe, synes de stjeler for mye oppmerksomhet.
mvh Øyvind
Lars-Anders M.

Meget bra.
Hans-Einar O.

Nydelig! Får følelsen av å være der.
mvh Hans
Arne D.

Meget flott nordlysbilde!!

Nordlysbilder uten en eller annen form for forgrunn synes jeg blir kjedelig og intetsigende. Her har du klart å skape en flott kombinasjon med speiling i vannet, lys fra byen og flott nordlands natur!!

Hvordan synes du Soligor 19-35mm linsen fungerer sammen med D60 kameraet? Har selv D60 og er på jakt etter et vidvinkel objektiv.

Mvh
Arne
Torgeir S.

Hei Arne, jeg synes i det hele tatt at Soligor-objektivet er bra. Det er et objektiv som koster rundt 2000,- kroner og til den prisen er det et kupp. Til oss som har D-60 er det et must å ha noe med god vidvinkel med hensyn til omregningsfaktoren på 1,6, 19mm blir jo tross alt 30mm, så det hadde vært ille for meg å bare ha 28 som minste brennvidde (det tilsvarer jo ca. 45mm). Det området som Soligor objektivet er minst skarp er ut mot kantene men på D-60 brukes ikke kantene på den så jeg synes den lager skarpe og flotte bilder til dette kameraet!

Mvh. Torgeir
anita p.

Flott nordlysbilde og vellykket komposisjon!
Lever selv i nordlysland og vet at farger og formasjoner overgår enhver manipulasjon :-) Lurer bare på en ting; er du helt sikker på at du har brukt 30 s. eksponeringstid på dette bildet? Tror at kloden vår snurrer så merkverdig fort at stjernene ser ut som striper før det har gått 20 s. Men jeg er ikke sikker nok til å bli påståelig før jeg har vært ute og eksperimentert selv (overskyet for tiden så det kan ta en stund).
Rune Edvin H.

Hvis du hadde klart å dempe gatelysene litt hadde det blitt enda bedre.
Rune
Torgeir S.

Hei Anita, jeg er selvfølgelig sikker på at jeg har brukt 30 sekunders eksponeringstid. Det finnes en utregningsfaktor for å unngå å få ''striper'' av stjernene. Du har helt rett i at kloden vår snurrer merkverdig fort men hvis du tar en faktor på 600 og deler på brennvidden til objektivet du skal bruke så finner du ut hvor mange sekunder du kan eksponere på uten å få striper.

Jeg har brukt et 19mm objektiv og kan da eksponere i rundt 30 sekunder, hadde jeg derimot brukt et 200mm objektiv ville jeg kun kunne hatt lukkeren åpen i 3 sekunder før det hadde blitt bevegelse. Tenk på dette neste gang du skal ta et bilde hvor nattehimmelen er med så slipper du stripene!

En annen måte å unngå dette problemet på er å montere kameraet på en anretning som gjør at kameraet følger jordrotasjonen. Det finnes tegninger på slike som du kan lage selv, eller du kan montere kameraet på en stjernekikkert med motordrift. Da ville du kunne eksponere på flere minutter, og følgelig kunne bruke lavere ISO verdi uten å måtte være avhengig av dyr optikk med store blenderåpninger!

Lykke til med Nordlysfotografering, og ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe!

Mvh. Torgeir
Henrik Eidem K.

Glimrende bilde, som jo alle har fortalt deg allerede :-)

Bare lurte på en ting: hvor kommer lyset på selve fjellet fra? Det ser jo så godt opplyst ut. Er det månen eller er det nordlyset selv som kaster lys på fjellet?


|-| e |\| r | K
Torgeir S.

Hei Henrik, jeg vil nok tro at det er en kombinasjon av Nordlyset og lyset fra byen som lyser opp fjellet. I tillegg på 30 sekunders lukkertid så vil nok fjellet bli noe overeksponert på denne blenderen slik at det vil oppleves noe lysere. På dette bildet synes jeg det fungerte veldig godt da det ga mer dybde og proposjoner til motivet!

Mvh. Torgeir
Yvonne Anita R.

Hei
Nok et kjempeflott nordlysbilde, som viser hvor vakkert og spektakulært nordlyset er. På dette nettstedet kan man se mange flotte nordlysbilder, og man kan også delta i fotokonkurranse med nordlysbilder.

http://www.northern-lights.no/index.shtml

Torgeir! dit må du sende inn dine nordlysbilder.

Yvonne
Torgeir S.

Takk for tipset og kommentaren Yvonne, hyggelig å se deg tilbake. Det virker som om du har vært borte en stund!? Jeg har registrert meg på ''Nordlyssiden'' og sendt inn bildet til konkurransen. Ser at der er mange flotte bilder, men det hadde vært virkelig morsomt å komme videre, vi snakkes!

Mvh. Torgeir
Geir Hareide A.

Ser at bildet ditt ble månedens bilde på ''Nordlyssiden'', og det synes jeg var virkelig fortjent!
Torgeir S.

Hei Geir og takk for fin kommentar. Det var forresten ikke dette bildet som vant, det var følgende: bilde nr. 63840

Mvh. Torgeir
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu