Hvor skal stjernene
Tatt med blednder 4 og en lukkertid på ca 9 minutter.. Er det fordel og ta av uv filter ved slike lange lukkertider? Ville en annen blender/lukkertid gi bedre skarphet på stjernene? Jeg er fersk og tar gjerne imot råd fra de med erfaring.
Utstyr
  • Canon 450
  • Sigma 10-20mm
  • Blenderf/4
  • Lukker9mins
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger79
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_450684} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (3)
Anders F. R.

Hei!

Jeg har prøvd meg på denne typen bilder noen ganger. Jeg synes du har eksponert dette ganske bra, og det er ikke noe plagsom støy. Lyset på tømmerveggen er også blitt bra. Du kunne nok holdt på noen minutter til uten å overeksponere himmelen, og så justert ned igjen etterpå.

Det jeg ville gjort om jeg var deg, var å skru på hvitbalansen så bildet blir litt (evt. mye) mer fargenøytralt, eller mer i retning blått. Synes liksom mørkeblått kler vinterlig nattehimmel bedre. Hvis du også øker kontrasten på himmelen en del, så synes stjernestripene bedre.

Valget av f/4 er fornuftig. Mindre åpning (f/5,6 osv.) gjør at du mister flere av de svakeste stjernene, og det blir færre synlige striper. Større åpning kan være bra hvis det er HELT mørkt, men det går vel ikke med det objektivet du har brukt, og her var det vel knapt mørkt nok, så i tilfelle måtte du vel kortet ned tiden. Dessuten bør det være et objektiv som er skarpt på stor blender.

Jeg synes du har truffet greit med skarpheten her. Det er nok rom for litt USM til for å få bildet til å fremstå litt skarpere, men det er enkelt å fikse. Jeg pleier å ta av UV-filter og sånt når jeg driver med dette, men et kvalitetsfilter påvirker neppe resultatet synlig om det sitter på.

Hvilken ISO-verdi har du brukt? Jeg har stort sett brukt 100 for å få lange nok tider, men har prøvd kortere eksponeringer på 400 uten at det ble noe særlig annet enn generelt lysere. Ergo: Om lang tid er poenget, så er laveste ISO greit.

Sånn helt til slutt: Fint med et lett gjenkjennelig stjernebilde som et hovedelement i bildet (Orion, om noen lurte), og fint med noe landskap og omgivelser som forankrer bildet på jorda. Likevel synes jeg det er for mye tømmervegg på høyre side. Jeg ville hatt mer himmel, og bare halvparten så mye tømmervegg eller så.

En bra begynnelse, synes jeg. Eksperimenter mer, så blir det riktig bra til slutt!

Jeg har noen stjernebilder liggende ute her, du finner dem om du leter.

Hilsen Anders F. R.
Ole Raymond L.

Takk for nyttig kommentar Anders.
Jeg har tenkt mye på og endre hvitbalansen når jeg ser igjenom nattbilder, men har desverre ikke hatt tanker for det når jeg er ute i kulden. Skal skrive huskelapp til neste gang. Her ser jeg i samenligning med andre nattbilder på nett andre at det med blåfarge hører vinternatten til.

Iso har jeg hatt fast på 100 etter tips fra fotokurs men jeg er åpen for å prøve meg frem om det er veldig mørkt..

Det med at svakere stjerner blir svakere med mindere blenderåpning har jeg ikke tenkt over, men tar det med som et godt tips.
Anders F. R.

Hei igjen.

Dette er en type bilder der du absolutt bør bruke råformat. Da har du mye større justeringsmonn etterpå, og du kan vente med hvitbalansen o.l. til du kommer inn i varmen.

afr.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu