Linerle
Jeg har begitt meg inn på området Digiscoping, hvilket betyr at jeg kan skifte fokus fra det å få en fugl til å fylle ramma til utfordringer som fokusering, dybdeskarphet og generell skarphet.
Utstyr
  • Nikon Coolpix 4500
  • Swarovski ST80HD teleskop
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger257
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_49414} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Ketil K.

Det har du klart meget bra her! Det er jommen ikke mye som skiller fra ordinær telelinsefotografering, selv om toneforløpet blir noe mer begrenset. Det ser du best i at detaljer blir redusert i de mørkeste og lyseste partiene. Hva slags okular benytter du på Swarowskien?
Og hvilken innstilling benytter du på Coolpixen? Dette er vel markedets omtrent beste digiscopingkombinasjon??
Jens Erik N.

Det med toneomfanget er nok min skyld, fordi jeg har brukt Levels til for å få litt mer smell i bildet. Teleskopet er utstyrt med 20-60x zoomokular og Coopixen er festet med adapter fra EagleEye. Det er brukt snorutløser for å unngå vibrasjoner. Innstillingene på kameraet eksperimenterer jeg foreløpig mye med, men bruker stort sett fast lukkertid. Det blir mange halvgode bilder, men frekvensen av bra bilder har absolutt tatt seg opp i forhold til mitt gamle utstyr.

Utstyrskombinasjonen er meget populær, ja. Det er visse egenskaper ved både teleskop og kamera som gjør at det funker. Søk etter Digiscoping på Internett, så du kan du ikke unngå å komme over en masse informasjon om dette utstyret. Digiscoping er mest for dem som har fugler som hobby og har et godt teleskop fra før, ellers blir det veldig dyrt å anskaffe alt på en gang. Da kan det være bedre å satse på digital speilrefleks og vanlig telelinse.
Thomas B.

Fint fuglebilde. Likte også omgivelsene..

Thomas
Ketil K.

Swarowski anbefaler å ikke bruke zoomokular har jeg sett - så med fastokular skulle det kunne gi ennå bedre muligheter.
Jens Erik N.

Zoomokularet er kjent for sin meget høye kvalitet, og er nesten enerådende for fuglekikking. Det gir stor fleksibilitet for fotografering også, når det gjelder dokumentasjon av fugleobservasjoner. Når man skal forsøke å få kvalitetsbilder, er det best å zoome ut til 20x, så det kan hende at et 30 x fastokular ikke egner seg bedre, hvis det er det du har.
Jonas L.

Pent linerlebilde.
Digiscoping har jeg lite kunnskap om, men jeg synes i allfall at den tekniske gjengivelsen her er meget bra.
mvh JL
Ketil K.

Nei jeg har 20-60 - okularet! Men Swarowski anbefaler selv fastokular. Grunnen skal hovedsakelig være at du får større bildevinkel/bildeutsnitt og mindre svart område, og dermed lettere kan stille inn kameraet. Mine digiscopingbilder har en tendens til å bli uskarpe og hvitslørete - men jeg bruker et Sony minikamera som neppe egner seg noe særlig, selv om jeg har adapter til okularet. Så ser gjerne at du kommer med noen forslag til å unngå det.
Jens Erik N.

For å unngå problemet med vignettering så er kameraets egenskaper vel så viktig som okularets. Det kan være god grunn til å stille spørsmål om kameraet ditt har de riktige egenskapene. Coolpix 4500 har 4x optisk zoom, men det holder stort sett å zoome inn halvveis for å unngå vignettering. Det er mulig at sammensetning og plassering av linseelementene kan ha en betydning. Ved å søke på nettet bør du kunne finne rapporter om i hvilken grad ulike kameraer egner seg.

Min foreløpige erfaring er at det er lettest å lykkes med bilder tatt på relativ kort avstand, max 20 m. Det kan synes som om for mye luft mellom slører bildene pga. luftfuktighet (dis).

Det må også sies at etterarbeidet er viktig. Du får ikke perfekte bilder rett ut av kameraet. Riktig bruk av Unsharp mask er vesentlig for å få ut skarpheten i bildet. Og da er det nyttig å være så nære fuglen at strukturen i fjærdrakten er tydlig. Den reagerer bra på oppskarping. Ellers er det greit å bruke billedbehandling til å rette opp lysfall ut mot kantene som det har lett for å bli.
Carsten A.

Bra bilde, selv om det nok har en litt begrenset toneskala.

Digiscoping har jeg bare overflatisk kjennskap til, og ettersom jeg ikke eier noen kvalitetskikkert er det ikke noe aktuelt prosjekt. Jeg satser heller på gode, lange faste brennvidder - som også er mer fleksible til diverse fotografisk bruk.

Det du sier om opptak på relativt kort avstand er riktig nok, men det er nok neppe noe som gjelder spesifikt for digiscoping. Alle slags opptak med lange brennvidder blir nok best om avstanden er moderat.
MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu