Plastikkselger på øya Marcello
Det er utrolig hva folk frakter på sykler og ikke minst scootere her borte i India. Her er det alkens plastikkgjenstander som krukker, boller, fat osv. som man har bruk for i huset. Å kjøpe av han her er litt dyrere enn å kjøpe på markedet for han skal jo tjene litt til livets opphold, men så slipper man til gjengjeld å dra inn til nærmeste by eller tettsted for å kjøpe.
Under mitt bilde av dama med brenselet ble det spurt om hva mannen hennes gjør? Kanskje driver han med noe slikt som dette. Oppfinnsomheten er stor i et land med mye fattigdom og arbeidsløsheten ikke er målbar. Nå er det jo ikke bare plastikk som selges på denne måten. Det er omtrent alt mellom himmel og jord de kan stable på en sykkel for å selge. Her jeg bor kommer de ofte på søndag morgen og skriker ut hva de har å selge og har man ikke våkna før så gjør man det da. Men det er bare slike syvsovere som meg for lokalbefolkningen i dette området har vært oppe siden før 6 for å være i kirka til katolsk messe klokka 7 på morran. Når selgerne dukker opp er de forlengst hjemme igjen og kan kjøpe frukt og grønt fra en kurv som bæres på hodet, Metallkjeler og fat fra en sykkel, planter fra et bord på 4 sykkelhjul. Litt lenger utpå dagen kommer kanskje iskrem-mannen på sin spesialbygde sykkel og tilbyr iskrem, ikke alltid så hard som vi er vant til hjemme - men dette er India må vite. Her ville visa om han Jacob skjærsliper som står i gården forsatt ha sin gyldighet for av og til kommer det en mann med sitt stativ og utstyr over skuldra og tilbyr å slipe opp husets kniver og sakser.
Men tilbake til sykkelfrakt så er det utrolig hva de greier å få med seg på en sykkel - husker for noen år siden at vi med bil kom bak en med en diger stabel med eggkartonger på bagasjebæreren på en sykkel som han gikk og trillet. Plutselig så vi at lasta forskjøv seg og bikket over. Han greide ikke å holde igjen og sykkel, mann og egg lå i ei mølje i veikanten. Dessverre hadde jeg ikke kamera med den gangen. Kunne jo ikke annet enn å føle medlidenhet med mannen heller.

Det var nå sist torsdag vi besøkte øya Marcello der husverten min tråkket sine barnesko. Han pekte ut et sted for meg der han hadde arbeidet fra han var 6 år ved siden av skolen for familien var lutfattig. Mer bilder fra Marcello skal komme senere. De er ikke redigert enda.

I V2 har jeg eterkommet Walters forslag hvilket også medførte litt oppretting i venstrekanten. Valgte også å ta litt nede og oppdaget for sent at jeg kanskje burde renset litt i nedre venstre hjørne - pytt pytt.

http://pbase.com/kneppen
Ikke lett å få til noen god komposisjon her med en slik smal vei. Høyresiden var preget av en masse rot og klippet bort.
Men det var plastikkremediene jeg ville vise og det er jeg fornøyd med.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2011-02-28 17:01:24
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 40D
  • Sigma 18-200mm F3,5-6,3 DC OS
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetBildet er tatt for frihånd med polfilter på og lysmetting nedsatt med -0.33
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_514753} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Gunnar V.

Ei gripande historie om fattigdom. Uvirlegleg i vårt land. Uansett eit fortellande og godt komponert bilde :) M.h. Gunnar
Venche J.

Nød lærer naken kvinne å spinne. Dette gjelder nok over hele verden.
Fortellende bilde med ekstra fin undertekst/info.
Jeg bare elsker slike dokumentarer.
Venche.
Kirsten H.

Skyggene av strømledningene på veien ga interessante linjer som fører blikket innover i bildet. Fin dokumentar!
mvh Kirsten
Avsluttet .

Flott dokumentasjon og fin undertekst..fint å se.
Mvh
Tove
Solvår B.

Flott fargerik dokumentasjon og som vanlig interessant undertekst fra deg.
: ) Solvår
Harald N.

Sluttar meg til Solvår her.

Mvh Harald
Svein F.

Digger de kraftige og dype fargene i dette bildet. godt fanget:-)

Hilsen Svein
Walter S.

Takk for interessant historie, igjen - sammmens med illustrerende bilde, som har god dybde.

Nå skal jeg forsøke med som "Kutte-Roar" her, siden du er så flink til å se muligheter i andres bilder.

Det som dominerer bildet, er den hiterste strømstolpen. Jeg ville ha kuttet rett innenfor denne, slik at den borterste, gulmalte portstolpen danner anlegg for venstre rammen i bildet. Da blir riktignok formatet mere kvadratisk, men fokus'et på han som triller sykkelen ville øke.


Mvh,
Walter
Fredrik S.

Hei Roar

Flott og fortellande undertekst.
Imponerande stabling her ja!

Eit tankevekkande bilde.

Mvh Fredrik S
Frode L.

Hei.

Flott dokumentar, god dybde i bildet.
Utrolig hvor mye de klarer å stable med seg.

Veldig flott og fortellende undertekst.

Frode.
Håvard F.

Imponerende full-lastet sykkel. Bare så vidt vi ser føttene på personen som skal sykle videre :)
Artig, og med info under så blir det ekstra bra.
mvh
Håvard
Heidi N.

Enda et fortellende og flott bilde fra deg. Og ikke minst fortellende tekst. Bildet ditt beskriver godt hverdagen i India. Har sett det i et av Indias naboland, og man tror det ikke før man ser det. Imponerende, på mange måter.
Heidi
Maria Therese H.

V2 for meg, da jeg syns det var et bedre utsnitt.

Flott dokumentasjon dette, jeg tenker kanskje vi har mistet kreativiten vår her i nord, det er aldri fullt før det renner over.

Mvh
Maria
tove j.

Dette synes jeg ble et artig bilde av den fullstappa sykkelen. Ser nesten ut som den går av seg selv. Fargerikt var det og. mvh tove
Avsluttet .

he, jeg har noen han/hun kan få helt gratis:) Om det kanskje ikke er så tungt, så skal man ha god balanse til å frakte alt dette på to hjul.

Herlig hverdagsbilde.
mvh arild
Åsmund I.

Man må jo bli litt imponert... Tror det trengs endel trening før man klarer å laste sykkelen sin så godt som denne karen. Bildet er en god dokumentasjon, men kunne kanskje tjent litt på en liten desaturering. fargene blir litt voldsomme, men igjen, India er et fargerikt land, så hvorfor ikke. Er enig i Walters kutteforslag, og lander fort på v2 jeg også.
Bent S.

Artig bilde med god info.

vh
Bent
Eli S.

Enig med flere av forgjengerne her.
Blir imponert av dette.
Vet ikke helt om jeg hadde greid å holde balansen med denne lasten.
Flott dokumentar og fortelling fra deg.
Mvh Eli
Geir F.

Sterke farger og en fin hverdags beskrivelse fra et India jeg også kjenner (har ikke vært på øya Marcello). Noen av kommentarene legger vekt på fattigdommen: Jeg er føler meg sikker på at mannen med sykkelen har det helt greit økonomisk. Måten han pakker på viser kompetanse og evne til innovasjon. Lander også på v2.
Geir F.
Odd A.

Imponerende mengde med salgsartikkler. Artig å se hvor mye det er mulig å laste på en sykkel. Flott dokumentar bilde med en intressant undertekst som beskriver hvordan mange må slite for å livnære seg i India.
Flott formidlet.
Mvh
Odd
elin a.

Herlig bilde meg flott undertekst.
elin
Ottar P.

Et morsomt og fint bilde av den
nedlasta selgeren, skarpt med fine
farger.
Fin dokumentasjon av underteksten.
Helge H.

Hei Roar

Flott dokumentar!!

Mvh
Helge
Roar K.

Nå ser jeg at Geir Falkenberg ut fra stablingen på sykkelen mener at mannen har en grei økonomi.
Nå har jeg bodd her borte i 14 år, 5-6 måneder i året og vet at selv om det ser tilsynelatende ut som de har en ok økonomi så er ofte det motsatte tilfelle når man kommer tett innpå dem. De er pent kledt og ikke så rart for klær koster jo ingenting. Men i Goa har turismen økt prisene ytterligere og det har blitt et problem for de som har lite og ingenting. Når prisene på frukt og grønt stiger betraktelig blir det et problem. I turistsesongen kan vel de fleste fikse det. Men prisene går ikke ned i offseason heller. I sesongen kan de fleste spise seg mette flere ganger om dagen, men i monsuntia er det anderledes for da går mange sultne. En del som kommer hit fra andre deler av India og jobber på restaurant i sesongen tjener jo godt og kan etter sesongslutt reise hjem med mer enn nok penger til å leve godt med familien til sesongen starter igjen fordi prisene der de kommer fra f.eks. Calcutta nå Kolkata og omegn er mye lavere. Jeg skal bare dra ut av områdene der turister fra Vesten holder til før jeg merker det her i Goa også. Jo, jeg kjenner mange som ville vært glade hvis de kunne leve oppunder det vi kaller fattigdomsgrensen i Norge og da snakker jeg ikke om de regulære tiggerne. Kastesystemet er forlengst av skaffet, men lever fortsatt i beste velgående. India er et svært kontinent med store forskjeller fra distrikt til distrikt. Jeg drar jo litt til andre deler av India også selv om jeg ikke er så mobil lenger og kan reise i hytt og pine. Men noe blir det jo. Det jeg så da jeg reiste rundt i 72-73 er nok ikke så veldig forandret enda når vi kommer ut på landsbygda. Det har jeg sett både i Maharashtra og Karnata som begge er nabostater til Goa og blant de største statene i India. Kanskje må man bo tett innpå lokalbefolkningen i årevis slik jeg har gjort for å få se medaljens bakside. Kanskje ser jeg det lettere fordi jeg selv kommer fra et fattig hjem der mor regnet og regnet før hun gikk i butikken for det var jo flaut å ikke ha nok penger til det man hadde bestilt. Slik er det her også. De vil ikke vise Gud og hvermann hvordan det virkelig står til.
Takker så mye for alle kommentarer.

Roar
Geir F.

Hei Roar. Takk for en god og grundig analyse av utviklingen i matvarepriser, som stiger faretruende, og økonomien til fattige i India. Du har bodd lengre i India enn meg, og sikkert også tettere på lokalbefolkningen. Sett med norske øyne er de fleste i India fattige. Men vi kan ikke, og det var mitt poeng, gå rundt og oppfatte alle her som fattige. Relativt til oss, ja, men ikke nødvendigvis sammliknet med andre indere. Det er svært mange her som verken har råd til å eie/leie en sykkel, eller komme i gang med sin egen butikk, som mannen på bildet. Relativt til disse tror jeg han greier seg rimelig bra.
Takk igjen for dette og mange andre flotte bilder.
Hilsen
Geir F.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu