Valdresflya
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2003-06-29 21:26:11
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D100
  • Nikon 12-24mm
  • Brennvidde12mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/640s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger345
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_53949} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Jostein M.

Å dægerten. Dette var flott. Himmelen akkurat slik jeg liker den. Kanon dybde i lyset. Rett og slett herlig. Eneste som trekker bitte litte ned er at det er noe støy.
Mvh
Jostein
Kurt S.

Et bilde helt etter min smak. Knallbra farger og DEN himmelen. Supert!!
Kurt S.
Nils B.

Skal ikke si mye her bortsett fra at dette var et bra stykke moder Norge med spennende elementer og detaljer.
mvh Nils
Reidar N.

Dette er ikkje så heilt lett motiv eksponeringsmessig.
Eg trur du har klart å utnytta mulighetane i motivet veldig bra.

Reidar
Christian V.

Er enig i at himmelen er bra.

Men? hva feiler fjellene og bakken?
Fargene ser ødelagt ut og det kan virke som det enten er brukt sharpenening en del ganger for mye eller at optikken/ccd brikken i kameraet ikke er særlig godt. Noe må hvertfall være feil siden alt har et blå-lilla omriss. Dette ser en spesielt om man følger linjen mellom fjellene og himmelen samt hvis man ser på omrissene rundt snøen på fjellet.

Grunnen til at jeg spør om optikken og forøvrig kameraet er at det virker som det er chromatic aberrations (har ikke peiling på hva dette heter på norsk). En artikkel som forklarer dette finner du på http://www.dpreview.com/learn/Glossary/Optical/Chromatic_...ns_01.htm. Der står det forøvrig også hvordan man kan ''rette opp'' problemet i et bilderedigeringsprogram. Les også om blooming på http://www.dpreview.com/learn/key=blooming så forstår man hvorfor dette er mer vanlig problem på digitalkameraer enn analoge kameraer.
Christian E.

Hmm, nå fikk jeg lyst på 12-24 jeg også. Dette var bra! Er forsåvidt enig med CV i at noe er feil på bakken - mistenker (min vane tro...) for mye USM. Ellers er nok dette bildet i denne oppløsningen litt mer enn hva som kan komprimeres til 250kb vil jeg tro.

Mvh CE
Arild S.

Flott naturutsnitt med bra dybde og spennende skyer. Jeg tipper at litt mye fargepådrag kombinert med komprimering har gitt bildet litt spett av unaturlige farger som CV nevner.

Arild
Reidun G.

Flott dybde, føler meg dratt innover med skyene.
Reidun
Dag J.

Ganske flott, men her har du vel dratt så mye lys du kunne ut av bakken og fjellene i PS. Overgangen mellom fjell og himmel har en lys stripe som antyder det, pluss at fargene blir, som nevnt, litt rare.
Ketil K.

Kvaliteten skyldes nok en ''ferie''skjerm, hvor det ikke er helt lett å bedømme resultatet. Bildet er tatt med bracketing på +-1,0, og de lyseste partiene er hentet fra det mørkeste bildet og vise versa. Det er dessuten benyttet polafilter. Bildet er mitt første med 12-24 mm, en linse som jo gir tilsvarende 18mm vidvinkel på 35mm filmkamera. Dete er en brenvidde jeg virkelig har savnet på D100, og den skal bli spennende å bruke i fortsettelsen.
Carsten A.

He-he, har vært ut for det samme på ''ferieskjerm'' (bærbar i lavere prisklasse). Her dreier det seg dessuten om en litt komplisert sammenføyning. Gleder med til å se en bedre versjon, for det fortjener motivet!
MVH CA
Mehrzad G.

Stilig !

mvh Mehrzad
Tor-Ståle H.

Flott motiv, men hard bearbeidelse som nevnt av andre kritikere.

Chromatic aberration:

- Chromatic - Kromatisk = bildedanning ved fargespredning i linse som følge av forskjell i bølgelengde
- Aberration - aberrasjon - derivasjon = avvik

chromatic aberrations burde da bli fargeavvik

8) TS
Birna R.

chromatic aberration (forkortes vanligvis CA, men det kan jo skape en viss forvirring her på fotodotno...) kan enkelt og greit oversettes med fargefeil.


nå har jeg selv 12-24DX og selv om objektivet viser fargefeil, så er de på et svært lavt nivå i forhold til vanlige vidvinkelobjektiver. muligens kan objektivets gode prestasjoner føres tilbake til den ytterst uvanlige optiske konstruksjonen, som trolig er det første eksemplet på telesentrisk optikk for diigtalkameraer. nettopp det prinsipp som jeg har forstått ligger bak ''4/3'' formatet kodak og olympus er involvert i.
Tor-Ståle H.

Uten å lage en lang diskusjon, ...

Det er vel ikke en ''feil'' med fargene men en ''feil'' i linsen som gjør at farger med forskjellige bølgelengder brytes med forskjellige vinkler, altså et avvik i lysvinkel.?

Birna R.

ikke så enkelt, TSH. det finnes flere typer CA (Chromatic aberrations, som på engelsk også betegnes colour error, altså fargefeil, også brukt colour fringing):

fargene kan ha treffe riktig sted (vinkel om du vil), men fokus ligger foran eller bak film/brikkeplan, dette er transversal CA og var iallefall før en pest og plage for teleoptikk uten spesialglass. eller fokusplanet kan være korrekt, men ikke (X,Y) punktet i film/brikkeplanet; dette er lateral CA og nok vanligst for optikk med kortere brennvidde.

Henrik B.

Kanskje kutte noen cm i toppen for å få mer dybde og mer panorama?
Inger-Lise S.

Jøsses! Herlig bilde!!! mvhInger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu