Snappeflue
På bloggen min har jeg nå lagt ut en huskeliste over de 10 tingene man bør ha med seg når man skal ut å ta makrobilder (i alle fall hva jeg prøver å huske å ta med meg).

http://makrotips.blogspot.com

Bildet inngår i albumet Makro - Nærbilder av blomster, dyr, mm
Utstyr
  • Nikon D700
  • Sigma 150mm Makro
  • Brennvidde150mm
  • Blenderf/13
  • Lukker1/40s
  • Nei
  • AnnetISO 1600 var nødvendig på denne gråværsdag.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger147
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_540452} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Anne Elisabeth S.

Flott av flua! Var inne på bloggen din, takk for at du deler disse tipsene. Vinkelsøker står nå på min ønskeliste :-)
Anne Beth
Kirsten H.

Jeg følger med på bloggen og lurer på om jeg noen gang kommer opp på ditt nivå. Enda et imponerende bilde fra deg, Knut!
Mvh Kirsten
Geir K.

Flott bilde Knut. Skarpt med fine dataljer.
Enda noen ting oppført på ønskelista.

Mvh Geir
Knut R.

Tusen takk til Anne Beth, Kirsten og Geir for kommentarene!

Og Kirsten; Det er jo nettopp derfor jeg skriver bloggen min, fordi jeg ønsker å gjøre det lettere for andre å få tilgang til mer info om makrofotografering slik at de også kan oppleve gleden av å ta bedre bilder. Øvelse gjør mester! Så stå på fortsatt, du viser en flott utvikling og lærer stadig nye ting.

Samtidig så vet jeg at jeg selv også har mye igjen å lære. Det er SÅ mange andre jeg beundrer og som behersker ting innen makrofotografering som ikke jeg gjør.

mvh Knut
Kurt-Are L.

Imponerende skarp mtp at du har brukt ISO1600.
Takk for gode macro tips. Jeg vurderer og kjøpe meg en macroblitz men ser at du bruker (konstantlys?)LED videolys. Fester du lampa på kamera eller hur? Håper du kan skrive noen ord om hvordan du løser dette. :-)
Harald N.

Enda eit flott insektsbilete. Du inspirerer meg til å vere meir bevisst på makrofotografering.
150 mm står øverst på ønskelista mi.

Mvh Harald
Harald N.

Ps. Kvifor brukar du så høg ISO, og kvifor blir dei ikkje støy på bileta dine?

Harald
Knut R.

Tusen takk til Kurt-Are og Harald for kommentarer og spørsmål!

Svar til Kurt-Are:
Jeg har også en makroblits, men bruker den lite, da jeg synes den er vanskelig å kontrollere og lett gir noe kunstig lys. Jeg må lære meg å bruke den, tror jeg, for i noen situasjoner kan denne være riktig å bruke.

Med en videolampe ser man resultatet mer umiddelbart og den er enkel å justere til passende lys. Da jeg nesten alltid benytter stativ, så har jeg så langt holdt den med den ene hånden, mens jeg trykker av med den andre. Men jeg har bestilt en arm som skal festes i blitsskoen og kan reguleres.

Alternativ til lys er jo å benytte eksisterende lys og da med en reflektor for å lyse opp i skyggepartiene.

Lyssetting er alfa og omega i fotografering og er meget vanskelig å mestre. Jeg tror at forskjellige situasjoner kan trenge forskjellige løsninger. Så med andre ord finnes det ikke ett fasitsvar her.

Svar til Harald:
I dette tilfellet kunne jeg gått ned på ISO og måtte da ha kompensert med lengre lukkertid. Men ofte må man ta bilde uten først å få finjustert kamera. Jeg startet fotoshooten denne dagen med å velge ISO 1600 fordi det var en mørk gråværsdag. For flere andre bilder var dette en helt nødvendig innstilling.

Grunnen til at det likevel er lite støy å se i bildene mine er to ting: 1) Kameraet gir veldig lite støy. Jeg synes at for makrobilder er ISO 1600 øverste grense før det blir merkbart på dette kameraet, selv om det også tar meget bra bilder på enda høyere ISO.
2) Jeg benytter et støyreduksjonsprogram som heter Dfine. Dette fjerner det meste av det som måtte være i bildene. Jeg har ikke prøvd, men jeg tror at dersom jeg hadde valgt høyere ISO enn 1600 og behandlet de med Dfine, så hadde det gått på bekostning av skarpheten og oppløsningen i bildene.

mvh Knut
Bjørn T.

Et alldeles utmerket makro av flua. Her stemmer det meste. Liker det avdempede lyset du har her. Fine naturlige farger og flott komp. Alt i alt - knallbra! Mvh Bjørn
Venche J.

Jepp, dette ble da glassklart og utrolig flott fra deg.
Hva gjelder hy ISO på D700, så er det blandt de beste i klassen. :)
Venche.
John B.

Bare fantastisk, tror tiden er inne for å kåre deg som macrobildenes mester, dette kan du bedre enn de aller fleste!!!!
John B.
Knut R.

Tusen takk til Bjørn, Venche og John!

Og John, jeg bukker og takker, men det er så mange andre jeg da heller vil peke på enn meg selv, andre som kan dette mye bedre enn meg.

mvh Knut
Roar K.

Enda et nytt fargerikt "romvesen" i miniatyr i samlingen. Når Bjørn Tanem som selv ikke er noen hvemsomhelst i macrosammenheng kanvel vi andre bare henge oss på. Bloggen din er jo iferd med å bli ei gullgruve for macrointeressert. Nå vet jeg hvor jeg skal finne råd hvis lysten til å finne fram macrolinsa fra skuffen igjen - vil ikke kvitte meg med den.

Roar
Roar K.

Hm. skulle visst lest korrektur før utleggelse her.

R.
Gudny Å.

Dette var enda et flott bilde fra deg. Moro å se dine macro bilder.

Mvh
Gudny
Heidi W.

En meget flott insektsmakro med veldig god skarphet og et flott lys. Øynene blir et bra blikkfang i et fint komponert bilde:)
Sissel Elisabeth H.

Makro det kan du, noe som også dette flotte bilde viser.

Mvh,

Sissel Elisabeth
Knut R.

Jeg har testet litt mer i dag, og min erfaring er at en LED-videolampe, selvom min skal tilsvare en 100w halogen, gir i underkant av det lyset jeg ønsker meg når det er gråvær. Dette fordi jeg bruker et filter som softer lyset. Uten dette blir lyset hardt og lite pent.

Derfor vil nok det beste være enten en makroblits eller en vanlig blits med en liten softboks. Dette gir sterkere lys enn det en LED-videolampe gir.

mvh Knut
Siv O.

Et aldeles nydelig macro!
Skarpheten du oppnår er vidunderlig :)
Mvh Siv
Avsluttet .

Virkelig flott bilde, du har en imponerende samling med svært gode makrobilder. Jeg leser også bloggen din, og forsøker også å plukke opp nyttig kunnskap og lærdom, men opp til dette nivået du viser her, har jeg ikke kunnskaper eller tålmodighet til å komme. Meget skarpt og flotte detaljer, fine farger og den duse bakgrunnen fremhever motivet enda mer. Dette er makrobilder av meget høy klasse.

Mvh Tom Egil
christian m.

Flott makro du leverer igjen her Knut!
Roy E.

Topp lys og skarphet, fine farger, et kjempebilde. Nysgjerrig, er bildet beskjært mye?
Knut R.

Tusen takk til dere alle for alle kommentarene!

Roy, beskåret? Vel det er jo kvadratisk, så jeg har følgelig kappet en del på venstre og høyre side, men ikke særlig mye i høyden.

mvh Knut
Inge S.

Meget fin macro med fine detaljer man kan studere.
Solvår B.

Super makro. Jeg er imponert.
: ) Solvår
Kjell Ivar Ø.

Flott serie dette Knut, artigt og se gjennom bloggen din. Engasjerende.
mvh Kjell Ivar
jon b.

Flott!!
Jon
Ole Christian S.

Imponerende og inspirerende arbeid Knut! Fin blogg du har også. Perfekt blender og skarpe her. Har selv et macroobjektiv liggende samt en Sigma EM140 DG Ringblitz. Har du prøvd med dedikerte macroblitzer som feks Sigmaen? Det er vel å foretrekke fremfor vanlig blitz med diffusor? (Jeg fikk en så god pris på den at jeg bare måtte kjøpe den, men den har blitt liggende en god stund nå) - Men dine bilder inspirerer til å børste støv av sakene! :)

Flott!

Ole
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu