Fototeknisk sett uakseptabel svartøreglente
Igår fikk jeg bekreftelsen på det jeg har visst lenge nemlig at fuglebildene mine ikke holder mål. Skal man legge ut fuglebilder så skal de være perfekte hvilket mine ikke er - spesielt ikke når de blir sammenliknet med bilder som er eksponert av folk som sjelden og aldri tar annet enn fuglebilder. Jeg har til dags dato aldri sittet i et kamuflasjetelt eller annet fugleskjul og venta på fugl slik spesialistene gjør med kamera ferdig instilt på stativ og rett mot foringsplassen mens de venter på fuglen og når den kommer er det bare å trykke inn knappen på fjerutløseren for å få minst mulig rystelser.
Min måte å ta fuglebilder på er mer tilfeldig som et motiv som dukker opp som alle andre motiver. Min fuglefotografering kan sammenliknes med rypejegeren på fjellet som går og venter på at rypa skal fly opp. Når den plutselig flyr opp er det å kaste opp børsa og skyte og håpe at man sikter godt nok. Det er min form for fuglefoto og da blir det som det blir. Nå en god del dårligere enn for et par år siden for stort utstyr begynner å bli for tungt for meg for jeg har stort set bare en arm som har krefter nok til å holde. Nå var ikke det grunnen på serien igår for der hadde jeg sett i søkeren at det var minimalt med rystelser. Men småfugler som er i raske bevegelser hele tiden får bevegelsesuskarphet når man er nede 1/50 og 1/30 sekund i lukkertid som tilfellet var der.
Bildet over ble eksponert for frihånd på en søppelplass i Goa 9. april 2005. Tempen var noe over 30 grader mensjeg sto under åpen himmel et par timer og fotograferter glenter i flukt. Dette bildet som jeg sjøl liker godt har aldri blitt offentliggjort fordi jeg vet at mange forlanger at det tekniske skal være perfekt. Jeg har et bilde av glenter som er i kamp i lufta der jeg fikk bare en sjanse - et skudd og det var det. men da jeg la det ut var det ingen som så det sensasjonelle at jeg hadde vært så heldig å fått det såpass skarpt bare ved å hive opp kamera og skyte det ene skuddet jeg fikk sjansen til. Jeg var da egentlig på vei tilbake til bilen da jeg så det og fikk et skudd. Da begynte jeg å ane noe. Men det som er mest vanlig er gjerne de som sjelden og aldri sjøl tar fuglebilder som hakker og forteller hvor uskarpt et bilde er for jeg har en del ganger gått gjennom portfolioen til de hardeste kritikerne på en annen side jeg bruker og det er kjemisk fritt for fuglebilder.
Heretter blir nok mine fuglebilder enten av manipulert art eller bilder der man tydelig ser at her er det ikke det tekniske som er utleggelsegrunn.

http://pbase.com/kneppen
Teknisk sett ikke godt nok
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • CANON EF75-300MM F/4-5.6 IS USM
  • Brennvidde70mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetEksponert stående for frihånd. ISO 100.
    Lukker og blender automatisk fra kamera og derfor ikke oppgitt.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_594847} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Solvår B.

Flott bilde av glenten som kommer fint fram mot den blå himmelen. Et litt dramatisk bilde. Me like.
: ) Solvår
Inger Anne Maritsdotter V.

Hvorfor skal dine fuglebilder være kliss like som de andre fuglefotografene på foto.no
Kan ikke du levere fuglebilder som du selv har lyst å produsere og formidle. De er mange ganger mer interessante og severdige enn flere av fuglebildene her på foto.no som det går 13 på dusinet av.
Gi blaffen i de som sier noe annet(!) og ikke la deg påvirke av det.

Eg liker at du ofte forteller info omkring opptakssituasjonen som her, da får bildet en større betydning, etter min mening.
Eg liker også måten fuglen fyller bildeflaten på.

Dette er et fuglebilde i "din stil", hold fast på det, Roar.

Inger Anne:)
Kirsten H.

Når jeg ser på kommentarene fra gårsdagens bilde kan jeg ikke forstå at du tolker det slik at ingen av dine fuglebilder holder mål. Men når man fotograferer fugler blir det mange mislykkete forsøk. Av 20 bilder er det kanskje ett jeg kan bruke. Kritikken er ikke ment som noe annet enn det som står der, at noen av bildene er uskarpe.
Kjære Roar, ikke slutt å legge ut fuglebilder!

Dagens bilde er en interessant art som for noen dager siden ble observert her på Nøtterøy. Fint å se den i flukt.
mvh Kirsten
Oddmund K.

Flott plassert i flata og eksponert slik at fuglens "areal" og størrelse vises i all sin prakt..med bena i avslappet positur. Som Inger Anne sier er infoen du legger ved bildene interessant og utfyllende. Keep up the good work :)
mvh Oddmund
Roar K.

Jeg tillater meg å betvile at denne asiatiske arten har blitt observert i Norge. Men glenter har vi. Vanlig glente (milvus milvus) overvintrer t.o.m. i Norge. Svartglente hekker stort sett i sør Europa. Men også så langt nord som til syd Sverige rundt Malmø. Ikke umulig det er den som har forvillet seg til Tønsberg. At en sentraasiatisk art kan ha kommet seg helt til Norge er selvfølgelig mulig for fiskeørn merket i Norge har blitt observert i Goa.

Hva posting av fuglebilder gjelder så tror jeg at jeg overlater det til spesialistene. Det finnes ingen vanskelighetsgrad i foto og idag er man svært nøye på at det tekniske skal være perfekt. Som nevnt over her kan det svært ofte være umulig å skjelne det ene bildet fra det andre. Den jeg leverte igår var nok ingen tertitt som Kirsten kalte kjøttmeisen (Parus major). Jeg presenterte en blåmeis (Parus caerulcus) som svært mange har lagt ut her. Men forveksla muligens de latinske betegnelsene i farta. Nå har hele familien kjøttmeis innfunnet seg for igår hadde jeg ikke mindre enn 5 stykker som hoppa og spratt rundt der ute. Foreldrene har nok vis barna hvor maten er å finne - og så eter de meg ut av huset.
Hvis man setter 10 slike fotos av blåmeiser eller kjøttmeiser ved siden av hverandre og oppgir navnene på fotografene uten å oppgi hvem som har tatt hva kommer de fleste til å bomme hvis de skal plassere riktig navn under riktig bilde. Litt anderledes var det den gang vi leverte vår svarthvitfilm - ja, også fargefilm i butikk og fikk den tilbake fra laboratoriet med kopier uredigert en uke senere hvilket var vanlig for de fleste bortsett fra de mest ihuga som hadde eget mørkerom. Man kan faktisk av kommentarene ofte lese om de unge noen gang har fotografert med film eller startet direkte med digitalt. Noen har aldri forlatt filmen som f.eks. Morten Krogvoll som fortsatt holder seg til svarthvit film i sin gamle Hasselblad og gjør jobben i mørkerom med kjemikalier i etterkant. Digitalisering av bildene hans er det en dame som gjør. Men for noen bilder. De som så programmet der han intervjuet og fotograferte Kjakan fikk en aldri så liten leksjon i portrettfotografering. Ikke mitt felt - jeg tar bare snapshots av mennesker.
Men tilbake til fotosider så er det ikke alle som helt har fått med seg at fotosider er til for at fotografer - både amatører og proffer kan kritisere hverandres bilder og gi råd. Ofte går nok en del av det som kommer fra erfarne proffer som likevel kaller seg glade amatører over hodet på nybegynnere slik det gjorde på meg da jeg gikk over til digitalt. Derfor er jeg kanskje noen ganger for omstendig, men ikke på de som jeg vet kan sine saker,
- men som jeg likevel kanskje har et tips til fordi det er noe de ikke har tenkt på som f.eks. å bruker kombinasjon av støy og blur for å reparere utbrente flater.
Skal jeg først kommentere et bilde så forsøker jeg å gå inn i bildet og nevne både positivt og negativt. Er det intet negativt så er det jo lettere. Hos noen finner man sjelden negativt fordi de er så erfarne at det legger kun ut skrytebildene for å vise dem frem. Slike som meg legger stort sett det vi har av bilder selv om vi vet at det er ting å utsette på bildene.
Men siden jeg nå vet at de fuglebildene jeg tar idag er dårligere enn de jeg tok for noen år siden er det bedre å beholde dem i arkivet istedenfor å bli fortalt det jeg allerede vet. Det som kanskje kunne være en grunn var om noen gikk mer konkret inn på dem i sine kommentarer slik at nybegynnere kunne lære av det. Jeg har stort sett de kunnskaper jeg trenger, men det er ferdighetene som er iferd med å bli dårligere i felten. Men jeg skaper jo stort sett mine bilder i etterarbeidet likevel - OG da sier og skriver jeg BILDER og ikke foto. For meg er dette mer de bildene jeg aldri fikk til med pensel og oljemaling på lerret for 40 år siden og derfor la det vekk etterhvert. Nå utfolder jeg meg med mine bilder og der tar jeg ikke så høytidelig om jeg får et spark i rasstappen for jeg vet jo at jeg går mine egne veier - og det kommer jeg til å fortsette med.

Roar
Berit A.

Liker det du skriver her Roar, bortsett fra overskriften. For dette ble et knallbra bilde. Jeg hadde vært i den 7. himmel av et slikt syn som dette og samtidig fått et slik flott bilde. Skarpt og detaljrikt med flotte farger. :))

Jeg har heller aldri sittet i kamu, og bruker stativet alt for sjelden, men gjør som du, hiver opp kameraet når en situasjon eller et motiv dukker opp. Dessverre er det ikke "opplevelsen" som bestandig sees i bildet. Her er du veldig flink til å skrive/fortelle til. ;)

Ære være de som sitter i timesvis med dyrt og flott utstyr for å få et kjempebilde, men der er ikke jeg heller. ;)



Sissel Elisabeth H.

Stilig bilde av fuglen som åpner vingene og viser all sin prakt for fotografen. Godt lys og ren og fin komp. Sikkert herlig følelse og ha en slik svevende over hode.

Mvh,

Sissel Elisabeth
Inger Anne Maritsdotter V.

PS: en tilleggskommentar fra meg.

Eg leste ikkje kommentarene under bildet ditt fra i går, før etter eg skreiv min kommentar her. Min første kommentar var basert på din undertekst her.

Du har forklart deg så grundig ifht. din tekniske kompetanse innen fuglefoto nå til dags at eg sammenligner aldri dine fuglebilder med andre fuglefotografer`s fuglebilder.
Du har din egen stil, og du beveger deg mer i den kunstneriske retning i mange tilfeller.
Men blåmeisen frå i går var meir dokumentasjon i #1, og dei andre versjonane har du mekka litt med, den har artige positurer.

Men som sagt eg bruker aldri et perfekt fuglebilde som referanseramme når eg kommenterer dine fuglebilder, uten at dine er dårligere, men du har særpreg, som nevnt.

Inger Anne

Inger Anne
Camilla A.

Synes du har noen vidunderlige fuglebilder, Roar! Synes det er flott å se fuglen fra denne vinkelen du har her.
Jeg skjønner at her strides/diskuteres om skarphet, tekniske finesser etc. Uten at jeg har fått med meg serien du la ut i går, vil jeg si at for min del, handler bilde om hvilke følelser det gir meg. Er ikke alltid bildene som er teknisk korrekte vekker noen følelser i det hele tatt. Sjelden har jeg sett bilder fra deg som ikke gir gjenklang innvendig.
Denne glenten ser ut til å kaste seg inn i en artistisk flukt med full gusto;-) Det kan jeg like :-)
Ikke la noen skarve kritikker, få ødlegge gleden du gir oss andre med å slutte å legge ut fuglebildene dine:-)

Mvh Camilla
May-Brith O.

Enig i det Camilla sier her, ingen bilder tolkes jo heller likt. Bildet her av ørnen er flott og veldig kreativt. Det siste syns jeg du er sjelden god på og komposisjonsmessig er du mesterlig.
Kirsten H.

Jeg legger meg helt flat for det du skriver over, Roar. Jeg var for rask, det var selvfølgelig en blåmeis. Når det gjelder svartglenten er jeg usikker, det kom ornitologer fra hele Sør-Norge for å observere den på kommunens søppelfylling.
Jeg gjentar: Jeg vil gjerne se flere fuglebilder fra deg!
mvh Kirsten
Jon B.

Hei Roar og takk for en hyggelig prat på Botaniak Hage i går hvor vi bl.a. kom inn på ovennevnte diskusjon.
Som vanlig legger du ut et bilde i velkjent "Kneppenkvalitet" hvor det er andre verdier enn de rent fototekniske som blir verdsatt. Jeg vil innstendig be deg om å beholde din særegne stil, den får meg og mange andre her på dotten i godt humør, så får heller vi som kaller oss for natur/fuglefotografer konsentrere oss om det perfekte natur/fuglebilde, hva nå enn det er, så blir kanskje alle parter fornøyde.
mvh.
Jon
Solvår B.
+1
Jeg er veldig usikker på hvordan jeg skal tolke din forsvarstale og de forskjellige innleggene her. Min kommentar i går var kanskje en grunn til dette??
Du vet at jeg er stor fan av dine fargesterke, fargeglade uttrykk. Jeg er positiv til dine bilder i sånn ca. 98,73% . :)) Jeg forbeholder meg likevel retten til å fortelle at iblant, ytterst sjelden, faller ikke dine bilder i min smak. Du er selv ganske kritisk innimellom, og det setter jeg pris på.
Verken du eller jeg - de fleste av oss - kommer opp mot de proffe fuglefotografene. Det er flott at vi har forskjellige nivåer på dotten, og det er flott med mange positive kommentarer.
Som jeg skrev i går, så hadde det vært enkelt å hoppe over dine bilder av blåmeisen, men jeg synes det er feigt, siden jeg så å si alltid kommenterer dine bilder, og stort sett fryder meg over dem.
Jeg regner meg at du tåler en kritisk kommentar nå og da, slik vi som er hyperaktive på dotten, må tåle.
Selvfølgelig skal du fortsette å legge ut bilder av fugler og hva du enn måtte ønske å vise. Jeg ser alltid fram til å kikke på dagens Roar-raritet. : )))
: ) Solvår
Roar K.

Hei Solvår!
Du og Kirsten sa egentlig bare det jeg har tenkt på en stund sjøl. Jeg har mer enn nok av bilder å ta av så det er ikke nødvendig å legge ut dårlig fuglefotos. Noe annet er bilder som inneholder fugler på en annen måte. Men fuglefotos som sådan får nok folk heretter gå til http://pbase.com/kneppen for å finne.

Roar
Trygve B.

Hadde jeg klart dette som du har lagt ut, så ville jeg vært meget godt fornøyd. Jeg syntes det var bra. Mvh Trygve
Carsten W.

Helvete, der var mye å lese her...;)
Roar, ro deg ned, please!
Du vet at serien din fra igår passer noye i ditt andre arbeid hvor grafisk og kompositiorisk helhet gar over teknisk detaljer.
Så hvorfor hisser du deg opp når en sir at serien faller ikke i sin småk? Hadde vi alle samme småk ville dotten være gørrkjedelig. (...jobben min heller...;)
Finnes svært fa bildene man kunne ikke pirke på, også skrytebildene fra proffer har ofte noe svakheter.

Avsluttet .

Hva skjer? Klikket meg inn på siden din på pbase.com, og du verden for en samling med eksotiske fugler og mange gode bilder. Jøss, du har da følgt mine fuglebilder og i den siste tiden har jeg strevd fælt med å få gode bilder.

Kjære Roar, du har ditt varemerke og om du slutter med fuglefoto vil vi bli sure. Du vet utmerket godt hvor i landskapet du ligger. Jeg hadde nok vært mere bekymret hvis du ikke visste ditt ståsted. Og bildene fra igår, som jeg forklarte deg; det er ikke bare kvaliteten som teller, men det aller viktigste er at du har det gøy med dine urbane fugler, som du ikke ante at de fantes der engang. Og med dette som utgangspunkt blir det også for oss trofaste følgere, gøy å se hvor mange arter som kan dukke opp på ditt foringsbrett.

Nei du får ikke lov til å slutte å legge ut fuglebilder. Du SKAL legge ut det du føler for, det er det riktigste du kan gjøre. Ingen skal komme her og bestemme hva du skal legge ut. Og det tror jeg det ikke er noen som mener heller. Bildene fra igår har også de, sitt varemerke "Kneppen". Du har jo fotografert i en mannsalder. Du klarer ikke bare å avvikle hverken fuglebilder eller din sandbox.

Glente tror jeg aldri jeg har sett før. Når jeg ser og har sett dine glentebilder mm., har du med dette gitt meg et nytt ord. Fordi jeg nylig har blitt oppslukt av fuglefoto, og har lite peiling på alle fugleartene. Dermed er du med på å utvikle mine kunnskaper omkring artene i fugleriket.

Nylig var jeg en tur der sandlo'ene har sitt tilholdssted i fjæra. Nydelige fugler som det bare er gøy å ligge å se hvordan de oppfører seg. Med et minnekort på 16GB trodde jeg at når jeg hadde tatt over 700 bilder i rawformat, at det måtte være mange bra bilder. Med minnekortet fullt var skuffelsen stor når det kun var et par som kan brukes.
Da hadde jeg feilvurdert hele situasjonen med lys, og ene med det andre.

Det jeg vil frem til, er at alle har oppturer, og dess bedre man blir med fuglefotos, dess verre blir nedturene. Og dem er det jaggu nok mer av enn oppturene. Men for meg er også gleden om å være tilstede der og da. Man lever lenge på slike minner, eller??

Stå på, ønsker deg alt vel fremover. Om jeg ikke husker helt feil, så har jeg nå sett flotte fuglebilder tatt ved Østensjøvannet. Eller tar jeg feil? Tror ikke det.

JEG PROTESTERER PÅ DET STERKESTE. JEG VIL FØLGE UTVIKLINGEN FRA DIN FORINGSPLASS.
mvh arild
Frode L.

Hei Roar.

Her støtter jeg meg 100% til Arild,s kommentar, så er det sagt.
Bildet er fint komponert, god skarphet med fine farger mot den blå himmelen.

Frode.
Avsluttet .

Bildet er kanskje en smule overskarpet!?- Kan ellers ikke glemme alle svartglentene som sirklet over flyplassen i Dehli i hine hårde dager, da vi reiste med Aeroflot i Sovjettiden -Those where the days! :-)

SES
Roar K.

Hvis problemet hadde bare vært så enkelt som overskjerping hadde det jo bare vært å klikke blur. Men så enkelt er det altså ikke. Det er jo en av grunnene til at bildet har ligget i 7 uten å bli offentliggjort.

Roar
Bjarte W.

Her var det mange som hadde meninger om fuglebilder og kvalitet. Jeg synes Camilla A er inne på noe. For meg er det to aspekter ved et bilde, følelsene det frembringer og det tekniske. Jeg lar meg fasinere av begge. Her er det vinkelen, posituren, med fullt vingespenn, som får fuglen til å virke stor og majestetisk (har aldri sett en, størrelsen kjenner jeg ikke), samt den lys, blå bakgrunnen, som fremmer linjene til fuglen.
Men folk er ulike og har forskjellige preferanser, noen liker et bilde, andre ikke. Hvis det er slik at jeg ikke liker et bilde, så sier jeg gjerne det, men jeg prøver alltid å gi en begrunnelse. Det er ALDRI vondt ment, men min ærlige, oppriktige og subjektive mening. Så kommer gjerne andre og fremhever positivt det jeg ikke likte. Slik er det.
Personlig har jeg satt stor pris på gode råd og tips fra deg, og prøver å få med meg det du legger ut. Noe av grunnen til dette, er at du ofte ser tingene fra litt andre sider, hvilket jeg finner både interessant og lærerikt. Det tekniske kan alle lære seg, mens det kompositoriske ikke er like lett for alle.

Håper du fortsetter å legge ut akkurat det du vil, uavhenging av hva jeg og andre måtte mene om det.

- Bjarte
Svein R J.

Hei Roar du må selfølgelig legge ut akkurat det som passer deg,det gjør jeg også.Og du har jo massevis av gode bilder.

Mvh Svein
Roar K.
+1
Ingen forsvarstale som Solbår kaller mine utblåsinger - mer er generell utblåsing med ting jeg sitter inne med og som det er godt å komme ut med en gang iblant.
At folk likevel vil ha mine langt fra perfekte fuglebilder tar jeg til etterretning som det så vakkert heter bare det ikke blitt tatt opp på samme måte som kommisjonsuttalelsen om en psykiatrirapport.

Takker så mye for alle kommentarer.

Roar
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu