Aurora Borealis med vinger
Mye nordlysbilder for tiden da det har vært et flott skue på kvelds og nattehimmelen for tiden. Jeg får ta noen bidrag jeg også av det flotte skuet som har vært her nord og langt sørover i landet denne gangen.
Utstyr
  • Nikon Nikon D700
  • Nikon AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger101
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_570257} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Lars Inge T.

Fotograferte sjølv nordlyset i gårkveld. Det er andre gang eg opplever nordlys her i Hardanger i mi levetid...men så ekstraordinært flott som dette du viser har eg aldri sett nokon plass. Det er fristande å spørje om det er gjort noko etterarbeide på dette biletet?...og det hadde vore spennande å høyre litt om teknikk.
Morten L.

Etcorona-utbrudd med vinger. Og her er det ikke redbull som gir deg vinger. Et flott fenomen. Flotte farger!
Roger K.

Takker for kommentarer til bilde. Skal redgjøre litt grunnleggende Lars fremgangsmåten. Når du skal fotografere i den tiden av døgnet da det er for mørkt for autofokus er jo manuel fokusering som gjelder. Da er det viktig at du har gjort litt grunnarbeid med de objektiver du skal bruke. For det første må objektivet stilles inn på manuel. Kameraet må også stilles inn på manuel der du stiller inn på serie, singel og manuel. Ligger som regel i fronten av kameraet og på venstresiden av objektivet. Nordlysfotografering er uendelig som gjelder. Objektivene er ulike hvor de ligger og derfor viktig å merke seg hvor dette ligger. Det uendelig er merket som et liggende 8-tall. Ta gjerne å teste hvor dette ligger på dine objektiv ved å fokusere på lang avstan på dagtid og du ser hvor objektivet lander og merk deg det. Skulle ikke dette være gjort kan du vri fokusringen helt ut og deretter dra ca 1-2 mm tilbake. Blir ikke helt nøyaktig, men så nært det går ant. Nordlysfoto er stor vidvinkel som gjelder, stativ og fjærnutløser. Plasser deg der du har minst mulig og helst ingen lys fra bebyggelse og slikt. Bruk største blender og full vidvinkel. Isoverdi kommer mye av hvor lyssterk objektivet ditt er, men jeg ligger gjerne mellom 100-400 med fast f2.8. Her er det også viktig at du tester ut hvor støyen starter på ditt kamera med høye isotall som gjerne merkes ved iso 800 og oppover etter hva kamera som brukes. Jeg synes det er sånn der når korning dras frem i slike bilder. Så er det tiden du eksponerer bilde. En viktig ting å vurdere er om du ønsker ren prikk av stjernene eller et etterslep. Jorda har en rotasjon som merkes med etterslep på lang eksponering. Dette ser du ikke på bilder som er tatt rundt 8-10s. Over det så begynner det å bli synlig. Da er det bare å kle seg godt å smøre seg med god tolmodighet. Lykke til.
Roger
Lars Inge T.

Takk for utfyllande svar. Mitt kamera gir betydelig støy ved 800++ slik at eg valgte 400, og endte med f2.8 på 20-25sek. Dette gjotde at nyansar/struktur vert "vaska ut", og eg konluderte med at de andre har kamera med betre iso eigenskapar og fylgjeleg kan gå høgare. Basert på ditt svar tenkjer eg no at det var mindre lys/nordlys den kvelden enn eg trudde...
Duy P.

Knall bra utført. Ser ut som en selvlysende fugl.
Takk for en grundig forklaring av teknikken. Selv vet ikke jeg når jeg har muligheten å oppleve det vakre fenoment i sør.

:) duy
Tor Inge O.

Stilig med bilde av bare himmelen. Nordlyset fikk et abstrakt uttrykk som jeg liker meget godt.
mvh
Tor Inge
Inger-Lise S.

Riktig flott nordlysbilde!

Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu