Terner i formasjonsflukt
Selvsagt flyr ikke ternene i formasjon - her har én snappet en godbit (konkret trolig et insekt) - og som vanlig blant måkefugler prøver en annen å stjele godbiten.
Bildet inngår i albumet Makrellterne (Sterna hirundo) - En av de mest elegante fluktakrobatene, en av de vakreste fugler jeg vet om - min favorittfugl!
Utstyr
  • Canon EOS 1Ds
  • Canon 300/4 IS USM
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/4000s
  • FilmtypeISO 200 Digitalt
  • Nei
  • AnnetUtsnitt, ca. 40% av originalopptaket
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1042
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_57035} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Bård Lauris H.
Jeg synes kanskje det ble litt rotete...
Knut-Inge J.
....også ein av mine favorittfuglar! Godt fanga!
Svein B.
Teknisk er dette veldig bra synes jeg, men jeg kunne nok helst ønsket meg fuglene adskilt, med begge fuglene i ''helpositur''.

mvh
Svein B
Roger K.
...eller SB om den bakerste fuglen hadde vært som en absolutt fortsettelse av den første.

Dette er bra det CA men ikke av dine beste.


Roger
Marianne M.
Hei.
Jeg likte denne ''dobledeckeren'' jeg...Utrolig skarpt og fint.
Vennlig hilsen Marianne
Finn M.
Flott bilde av ''Tandem-terner''.

Godt fanget.

mvh Finn
Arild K.
Artig fanget, jeg synes tandemterner var et godt navn.
Hadde vært fint med luft mellom de nederste vingene også.

Mvh AK
Jonas L.
OK, men enig med AK i at det hadde vært ypperlig med luft mellom de nederste vingene.
mvh JL
Jostein M.
Minner meg om disse italienske jagerflyene som pleide å opptre på Stavanger Lufthavn under flystevnene da jeg var liten. Vet vanskelighetsgraden av dette og kan ikke annet enn å beundre resultatet.
Mvh
Jostein
Avsluttet .
Sjelden vare og meget godt fanget. Utsnittet fungerer godt. En vanvittig lukkertid, som du absolutt får igjen for i detaljer og skarphet i bildeflaten. Dette er en maxirater og meget godt utført !!!

Vh Svenn
Ketil K.
Dynes dette er flott - gir et abstrakt inntrykk!
Thor B.
Godt jobba vet at dette er vanskelig.Men skulle gjerne sett hode på begge.
Mvh TBH
Ola M.
Godt gjort å ta slike bilder, ellers enig med det AK sier.

mvh
Ola
Øyvind K.
Eksponeringen er svært bra, og enhver som har prøvd seg på disse fuglene (eller andre måkefugler) under slike lysforhold vet at det er vanskelig å treffe så bra som her. Skarpheten er også svært bra.

Jeg er nok enig i at det ville vært bedre om fuglene hadde vært separert, det ville hevet bildet betraktelig.

Dette kommer ikke helt opp mot dine beste ternebilder Carsten, men det er likevel et bilde jeg gjerne skulle hatt i mitt eget arkiv.

Legger også merke til at ingen av fuglene har ''understellet'' helt trukket inn i fjærdrakten. Er dette fordi de nærmest er ''i kamp''?

-Øyvind
Hans-Gunnar H.
Hello CA!
Artig opptak av noen flotte fugler!
Som dette bildet godt illustrerer kommer det fint frem hvor 'frekke' disse fuglene egentlig er med hverandre!
Hadde vert morro og sett en annen vinkel av akkurat dette opptaket.....
...men det er fint som det er!
MVH Hans-Gunnar
Carsten A.
Dette bildet ble tatt sammen med Ketil under litt spesielle forhold - vi hadde med oss passende åte, men hadde vanskelig for å tiltrekke oss terner. Etterhvert forflyttet vi oss til en marina med en liten grunn bukt der jeg vet at en bestemt terne har ''eiendomsrett''. Heller ikke der var fotoforholdene så bra, både måker og terner var mer opptatt av svermende insekter (trolig flyvemaur) for høyt til værs for foto, så vi fikk forklaringen på våre mislykkede forsøk. Etterhvert trakk insektene nærmere, og ternene etter. Plutselig oppsto situasjoner, og en av dem er vist her.

På Nils Berven-Hanssens bilde av terner i en antakelig temmelig tilsvarende situasjon bilde nr. 75985 var det også innvendinger om at mann ville se fuglene mer atskilt etc. Dette, samt ønsket her om at ternene burde innta en mer ryddig formasjon eller fly mer atskilt, er greie betraktninger ut fra billedmessige hensyn. Men slikt teller ikke for terner, de er (som andre måkefugler) ute etter å stresse den med en matbit slik at den slipper den. Og derfor flyr de overmåte tett og aggressivt. Det skjer uten varsel - så en får ta det som det kommer. Dessuten, akkurat denne tette ''formasjonen'' er den rette natur-illustrasjonen! Så får det være som det være vil med det rent billedmessige!

Til Øyvinds spørsmål: Mulig at de med ben utenfor fjærdrakten kan bruke dem som hjelpemiddel for balansen under sin halsbrekkende flukt- og forfølgelsesflyging. Men så har de jo fine rød ben da - som de sikkert syns det er greit å vise fram. Uansett, billedmessig sett syns jeg det var en klar vinning at de kom fram!
MVH CA
Nils B.
Rett hjem hos meg CA. Føyer seg pent inn i rekken over bilder (opplevelser) som jeg har hatt i senere tid. Du har helt rett når det gjelder dette med måkenes kamp om maten. Men muligens det burde understrekes at når årsungene er helt flyvedyktige så erter mammaen/pappaen sine små med ikke å slippe maten før de har jobba litt. Selvfølgelig flys der i formasjon også når ternene er hissige på hverandre og ikke minst som du nevner når det skal ha tak i gobiten til den andre. En liten detalj som jeg har opplev i senere tid er at unger som ikke er berettiget mat av mamma kommer stormende og faktisk napper maten ut av nebbet under overleveringen. Har forsøkt og forevige dette, men har til nå ikke lykktes. Når det gjelder bidet ditt så nevnte jeg innledningsvis at det gikk rett hjem. Bildet mangler bare den litt klagende lyden fra kyllingen som hyyyyler om at mamma/pappa må slippe maten. Flott opplevese gir bildet ditt meg. Ryddig, egentlig så er det jo det. Se bare på hvor tett de flyr og hvor nært. Nei dette likte jeg som så mye annet med disse fulgene. Bra eksponering og den lille prikken over ''I''en er jo nebbets og beinas delikate kontrast farve opp mot færdrakten og himmelen.
mvh Nils
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu