Aker gamle kirke - Telthus bakken - Akerselva 14
Vi tar en avstikker igjen og ser på en av de nærliggende gateområde til Akerselva, og miljøet rundt denne.
Aker kirke er nevnt i 1080 som fylkeskirke for Vingulmark. Oslo Byleksikon mener at dette er dagens kirke, og at den kan være bygd av kong Olav Kyrre. Andre kilder daterer kirken til første del av 1100-tallet. Stilhistoriske kriterier tilsier at dagens Gamle Aker kirke ble påbegynt tidligst på begynnelsen av 1100-tallet. Kirken det vises til i 1080 var etter alt å dømme en (tre)kirke som sto på stedet før dagens kirke ble reist.
Gamle Aker kirke er en treskipet romansk basilika med kor, sidekapell og transept, bygd av kalksten fra et stenbrudd der Vår Frelsers Gravlund ligger idag og fra øyene i Oslofjorden. Mellom 1186 og reformasjonen var kirken eid av Nonneseter kloster. Fra 1587 var den underlagt Akershus slottskirke, og 1723–1849 i privat eie. Den ble overtatt av Aker kommune i 1849 og av Christiania kommune i 1852. Den var hovedkirke i Aker frem til 1855.
Kirken er plyndret og flere ganger skadet i brann. Etter lynnedslag i 1703 ble tårn, kirkeklokker og hele inventaret ødelagt. Ettersom kirken var i svært dårlig stand og «ikke bemerkelsesverdig ved annet enn sin alder», ble rivning vedtatt av Aker kommune på midten av 1800-tallet. Fortidsminneforeningens arbeid for bevaring førte til at kirken ble reddet ved at Christiania kommune kjøpte den av Aker kommune, før den i 1859 havnet innenfor byens grenser ved byutvidelsen det året. Utvendig ble den restaurert ved arkitektene H.E. Schirmer og W. von Hanno i 1861, og den fikk da sitt store sentraltårn i stedet for den tidligere takrytteren. Innvendig restaurering i årene 1950–1955 omfattet bl.a. at pussen på murveggene ble fjernet, og at gammelt kirkeinventar i barokk stil ble ført tilbake.
Kirken ble bygget på gården Aker, som dermed kom til å gi navn til sognet og senere herredet (se Aker). Gårdens areal strakte seg helt ned til Akersneset ved Oslofjorden. Da kong Håkon V anla sin borg på neset omkring 1300, fikk også den navn etter gården: Akershus. Borgen ble lensresidens, og derfor fikk hele lenet, senere amtet og fra 1918 fylket også navnet Akershus, indirekte etter gården Aker. Endelig fikk stiftet eller bispedømmet som omfattet det meste av Østlandet i 1664 navn etter stiftamtet: Akershus stiftamt.
Siden Aker var sentralgården og en av de tidligste i bygda med fast bosetning, var det god grunn til å legge kirken her, på en dominerende høyde med utsikt til (og synlig fra) store deler av sognet. Kirkestedet lå også midt i Akersdalen, godt tilgjengelig for hele menigheten ved et naturlig vadested over Akerselva. Derfor gikk også middelalderens landevei vestover fra Oslo rett forbi kirken, opp Akersbakken (som før 1879 het Kirkeveien) og fortsatte langs en trasé som fremdeles er bevart i strekninger av gatene Dalsbergstien, Underhaugsveien og Professor Dahls gate. For mange pilgrimer på vei til Nidaros gikk pilgrimsleden av den grunn forbi Aker kirke.

Telthusbakken er en vei i området Gamle Aker som ligger i bydel St. Hanshaugen i Oslo. Veien starter i Maridalsveien og går opp til Akersbakken. Opprinnelig var navnet brukt på et lite område av Bymarken nord for veien fra Maridalsveien til Gamle Aker kirke. Veiens navn stammer fra et telthus (et militært mobiliseringsdepot) som lå ved Gamle Aker kirke på 1700-tallet. Tomtene rundt telthusbakken fikk først tomtebrev i 1815–16, etter at området lenge hadde vært benyttet av fattigfolk.
I dag ligger det lav trehusbebyggelse på nordsiden av veien, og på sydsiden ligger byens mest sentrale parsellhageområde Telthusbakken er kjent som et dyrt og attraktivt sted å bo, og dette fører til et meget høyt prisnivå på trehusene i denne.[ Den sentrale, men samtidig rolige beliggenheten er hovedårsaken til dette.
I løpet av 1877–1882, da Edvard Munch var tenåring, utførte han en rekke akvareller og oljeskisser med utsikt fra familiens leilighet i Fossveien 7 på Grünerløkka mot Gamle Aker kirke og Telthusbakken. Før kornsiloene ble bygget i 1953, kunne man se Telthusbakken fra denne adressen.

Kilde; Wikipedia no
Bildet inngår i albumet Historiske blikk på Akerselva - Jeg har lagd et historisk foredrag om Akerselva, det tok meg ca 6-7 mnd, og få bilder og historie på plass, serverer små bruddstykker for dere her.
http://hakon58.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:30:51
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:31:31
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:32:03
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:32:43
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:33:24
    Versjon #6
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:34:02
    Versjon #7
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:34:42
    Versjon #8
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:35:24
    Versjon #9
  • Lagt inn: 2012-04-29 17:35:54
    Versjon #10
Utstyr
  • Canon 7D
  • Sigma 10-20mm
  • Brennvidde10mmmm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/200s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger62
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_586044} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Lars Morten B.

Flott bildeserie. Har lært mye etter at jeg begynte å se gjennom bildeseriene dine. Hadde ingen anelse om hvor mye historiske bygninger det ligger langs akerselva. Selvom jeg er fra en annen kant av landet syns jeg det du dokumenterer er meget interessant. Denne bildeserien inneholder gode, fine bilder også. Skal jeg plukke ut et må det bli V1. Nydelig kirke med lang hidtorie.

Mvh,

Lars M
Lars Ivarson F.

fine og velsnitta bilete i flott serie..i originalen ville eg ha klona bort lauvet som heng ned i konkurranse med kyrkjetåtnet..flotters
Morten E.

Takk for pausetimen, historien og bildene Håkon:)
Stadig like imponert over ditt arbeide. Fin, fin serie der jeg holder en knapp på V1:)

Snakkes.

Morten.
Avsluttet .

Imponerende serie.
Jeg likte roen i disse bildene.
Interessant bakgrunnstoff.
Bjarte W.

Hertlig serie igjen. Flotte bilder alle sammen, men liker best v1 av kirken (støtter Lars kloneforslag), og fra Telthusbakken synes jeg v8 var flott.

- Bjarte
Avsluttet .

Flott historie med gode bilder til. Litt av ett arbeid du legger ned i disse seriene.Lærerikt!

mvh Øyvind
Walter S.

Flotte inntrykk fra Oslo igjen, Håkon. Gode bilder av Gamle Aker Kirke i varierende lys og koselige partier fra Telthusbakken.

Mvh,
Walter
Avsluttet .

Nydelig dokumentering av den vakre kirken og flott med info under..dette kan du!!
Hilsen Tove
Lisbeth S.

Ja, takk, jeg vil gjerne ha et av de gamle trehusene du har på slutten av serien din, virkelig idylliskt og sjarmerende hus.
syntes orgianlen ble veldig bra i fint lys og farger, virkelig imponert over hva du har av tekst og bilder fra akerselva og oslo.
mvh Lisbeth
Roar K.

Jeg ville ikke bli forundret om britiske bygningsarbeidere og arkitekter har vært inne i bildet når det gjelder Gamle Aker kirke for i Monmouth i South Wales så jeg en kirke i samme stil og ikke ulik denne. Jeg var ikke inne der og vet derfor ikke om de er like innvendig.
Har en bildeserie tatt innvendig i kirken, men ikke bra nok og må nok tilbake en dag.
Noe du ikke har tatt med er at Gamle Aker kirke sies å være Norges eldste steinkirke.
Vanskelig å arrestere deg på det fotomessige selv om jeg ser små pirkemuligheter. men her er det dokumentasjon og historie det dreier seg om og da ser jeg ingen grunn til slikt pirk.

Roar
Harald G.

Her har du fanget mye av det gamle Oslo som ikke alle tilreisende kjenner. Byen har mange idyller bare man kjenner til dem. Flott foreviget av Herr Øvermo
Edin Andre Ø.

Fin bildeserie dette. Ble inspirert til å ta meg en tur dit med kameraet selv.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu