Hvit skogfrue - Orkide
På Konnerud nær Drammen, hadde de en liten bestand Hvit skogfrue. Drammen kommune skulle hugge litt i skogen og ødela hele vokse området til skogfruen, dermed var Drammen uten denne sjeldne planten.
Artikkelen kan dere lese i linken under.
Noen dager etter dette ringer en gammel dame og sier hun har plukket noen rare blomster et annet sted som ligner på den som er beskrevet i avisen, og vips så oppstår et nytt område med hvite skogfruer.
Disse vokste under en hekk, bildene er ikke bra da det blåste mye når jeg fotograferte dem, men har lyst til å vise dem frem allikevel, da disse er meget sjeldne.

Hvit skogfrue (Cephalanthera longifolia) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)
Utseende
Hvit skogfrue er, sammen med sin nære slektning rød skogfrue, utvilsomt av de mest elegante blomsterplantene i Norge. Den er stor og høyreist, gjerne oppimot halvmeteren, med lange, sverdforma blader.
Arten har en lang klase med hvite, halvåpne blomster, og den synes veldig godt i terrenget. Hvit skogfrue står gjerne i små grupper.
Forekomster i Norge
Hvit skogfrue er først og fremst en kystbunden plante, og den er i tillegg knytta til skog og skogkanter på kalkrik grunn.
Hvit skogfrue har sine hovedforekomster langs norskekysten, fra Tvedestrand til Ørland. I tillegg går arten litt inn i landet på Østlandet, og den er funnet i Hurum, Hjartdal og Tokke.
Arten er sjelden, og derfor totalfreda. Den er også rødlista som nær
trua (NT).
http://buskerud.botaniskforening.no/index.php?option=com_...;Itemid=12
Er ikke så stolt av disse bildene da det blåste veldig mye da jeg tok bildene. I tillegg vokste de under en hekk så det var dårlig lys, vanskelig å komme ordentlig innpå den, og rydde/lage et miljø rundt dem.
Hvorfor vise dem frem da?
De er sjeldne og hører hjemme i den serien jeg presenterer, men håper å komme tilbake med bedre bilder neste år. Hadde bare et forsøk på disse da de var helt på slutten da de ble oppdaget.
Bildet inngår i albumet Norske Orkideer-Ville. - Orkidefamilien er en av jordens største plantefamilier, med mer enn 20 000 arter. De er kjent for sine eksotiske og vakere blomster. I Norge finnes det 41 arter og underarter (Steinar S. Myhre.)
I Øvre Eiker så finnes det 24 arter, altså det stedet i Norge der det er flest arter.
Jeg vil presentere noen av disse blomstene i denne serien, Norske Orkideer-Ville.
Kilder; www.eiker.org Wikipedia. og Orkideer i natur og hage (Steinar S. Myhre)
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-09-16 12:08:21
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-09-16 12:09:03
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-09-16 12:09:41
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2012-09-16 12:10:10
    Versjon #5
Utstyr
  • Canon 7D
  • Canon EF 100mm 1:2,8 L IS USM
  • Brennvidde100mmmm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/15s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger69
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_606978} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
John B.

Igjen en flott og lærerik serie fra den store orkidèviter! Som du skriver har fotograferingen budt på utfordringer her, men synes du har kommet greit i fra det selv om det blir en del utbrent i de hvite partiene...
John b.
Lars Ivarson F.

samd med john..v2 kanskje mest kunstnarleg..
Jan G.

Takk for et nytt avsnitt i serien om orkideer i Norge. Av de orkideene jeg tar bilder av, er de hvite de vanskeligste. Det er ikke bare utbrenthet som er utfordringen, men de har ofte lite tegning i kronbladene slik at bildenen har lett for å bli flate. Med hensyn til dette har du kommet hederlig fra det i versjon #4 og#5, men hele serien er severdig.
Mvh Jan
Bjørnar P.

Blir for omfattende å kommentere 5 ulike bilder, så jeg nøyer meg med originalen: Høylysene er veldig lyse, noe som gjør at mye informasjon er vanskelig å få øye på. Dette skyldes tydeligvis ikke opptaket, da høylysene blir langt bedre gjengitt når jeg drar de litt ned i bildebehandleren. Skarpheten kan også forbedres ved mer oppskarping. Ville også ryddet noe i bakgrunnen. Det er for mange strå på kyss og tvers som drar urimelig mye oppmerksomhet. De kan dempes på ulike måter, for eksempel ved hjelp av blur-funksjonen i en bildebehandler. Ville også kjørt støyreduksjon på hele bakgrunnen. Den kan gjerne være av den aggressive sorten, da bakgrunnen uansett ikke har viktig detaljinformasjon.
Morten E.

Hei Håkon.
Her tror jeg det er lurt av meg å henge på Jans kommentar, da han nok er den som kan mest om dette emnet i tillegg til deg da:)
Ok bilder i noe hard lys denne gangen synes jeg.

Uansett: Godt arbeid igjen!
Carsten W.

Bildene har svakheter, men underteksten var meget interessant. Takk for det.
Bjarte W.

Hiver meg på Jans kommentar jeg også. Ikke så lett med makrolinse når det blåser. Liker underteksten.

- Bjarte
Fred S.
+1
Denne fruen har jeg møtt på min vei en sjelden gang...
Ellers er hun, frua altså, en smule utbrent, og dessuten plaget av en del støy, så det er på tide for henne å krype til køys nå på denne tiden av året.

vh fred s
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu