Bylandskap XIII. Lendelunden
Lars H Lende ble kategorisert som byorginal av mange, for barn og ungdom var han et varmhjertet menneske som så det som sin livsoppgave å hjelpe dem til yrkesutdannelse og arbeid. Hans slagord var Alt for barna. På 1930-tallet fikk han audiens hos Kong Haakon og møtte i kjeledress og med halve skjegget raket på den ene siden og halve håret på den andre siden. Etter hvert ble Lenden et folkekjært innslag i bybildet med sin plastikksaksofon og sine ponnier. Byen har hedret ham med en liten park som ligger i Sentrum ved inngangen til Gamle Stavanger.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-09-18 06:52:38
    Versjon #2
Fotograf
Utstyr
  • Nikon Coolpix P6000
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger63
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_607267} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Lars Ivarson F.

to fine, men syns v2 er best her..du har nermast fått liv i statua slik som du vinklar og komponerar biletet..dette likte eg godt
Walter S.

Jeg liker godt perspektivet og den dybden du har fått frem i originalen. Den avrundete stenmuren og veien som slynger seg nedover med smijerngjerde på siden, mønsteret av brostenen under løvtrærnes lys- og skyggepartier, har en egen dynamikk.

Stemningen der er flott, synes jeg.

Når jeg ser på versjon # 2 så kan jeg ikke annet enn å undres hvordan de greidde å lage denne statuen sånn rent støperimessig. Litt av en utfordring, kan jeg tenke meg.

Interessante deler av Stavanger du viser oss her, Jan!

Mvh,
Walter

P.S.: Lurte jo litt hva den bronsekomposisjonen var der på innsiden av originalen? Der bortenfor "avisgutten" (?). Første innfall var jo flosshatten til A. Kielland, men så så jeg også en saksofon (?) til venstre og en ambolt (?), samt noen dyr (?) oppå flosshatten. Kan du utdyppe denne gruppen litt?
Jan G.

Hei Walter,
Lars H. Lende var full av rare innfall som kleber ved hans minne. Opprinnelig var har smed (ambolten), faren gjorde en viktig oppfinnelse for hermetikkindustriens mekanisering, så han var av god familie.Lenden drev et mekanisk verksted og ga arbeid til arbeidsløs ungdom.
Saksofonen henspiller på at Lenden gikk rundt i byen med ponniene sine (de var et sjeldent syn i Stavanger på 50 og 60-tallet),og for å annonsere sin ankomst spilte han på en plastsaksofon. Ungene fikk lov å sitte på i kjerren. Derav saksofonen. Alt dette er ting jeg husker fra min oppvekst. Apekatten og papegøyen kjenner jeg ikke opphavet til. Skulpturen er laget av Hugo Frank Wathne i 1991 og den omtales som en lekeskulptur.

Gutten med avisene henspiller på ungdom som solgte Lendes avis "Fagamatøren", de fikk litt inntekt av salget og Lende fikk blest om sine prosjekter for barn og unge.

I tillegg til de tre skulpturene er det en lekeplass i parken. Desverre er den ikke brukt av barn. Det nærmeste boligområde er Gamle Stavanger, men der bor det ikke barn lenger. Så skjer det som skjer i sentrum, parken inntas av alkoholikere og narkomane.

Gutten med avisene er laget av Gørild Førsund i 1993.
Lende med ponniene er laget av Hugo Frank Wathne i 1980. Hugo Frank Wathne er en habil billedhugger så han har nok funnet en teknisk løsning på skulpturen. Den omtales som en lekeskulptur.

Mange takk for at du tar deg tid til å gi kritikker til mine bilder.

Med vennlig hilsen
Jan
Eddie P.

Husker fra min barndom at ordet gikk fortere enn mannen. Det gikk som en løp - ild "Lenden kommer" Da sprang vi alle i møte med han og ponniene. Når det gjelder bildet ditt vil jeg si at det var en kreativ vinkel på Lendelunden. Like både detaljene og dybden.
Bjarte W.

Enig med Lars. Liker begge, men synes det er litt mer ro over kompen i v2. Interessant lesning.

- Bjarte
Håkon Ø.

To fine bilder fra Stavanger dette, kan ikke annet enn å like den brolagte veien i V1, flott med skulpturene rundt i parken og de fine grønne lunger. Fin formidling dette.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu