Flekkmarihand (Dactylorhiza maculata) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien).
Utseende
Denne orkidéen har fått navn etter utseendet på bladene sine. Den har nemlig massevis av svarte flekker på de grågrønne bladene. Blomstene kan variere veldig i farge, helt fra ganske mørk rosa med røde tegninger til nesten hvit med lyserosa tegninger. Flekkmarihand blir rundt 2030 centimeter høy.
Flekkmarihand tilhører den vanskelige slekta Dactylorhiza. Innad i slekta er det mange arter som det kan være vanskelige å se forskjell på. To av de vanligste artene er flekkmarihand og skogmarihand. Disse vokser tildels i samme habitat og kan være vanskelig å skille. Den største forskjellen på disse to er at skogmarihandplanter som regel er mye større og har flere, kraftigere fargede blomster. Flekkmarihand har også en ganske rund form på underleppa, mens skogmarihand har en mer trekantet underleppe der midtfliken er lenger enn sideflikene.
Forekomster i Norge
Om ikke dette er Norges vanligste orkidé, så er det i hvert fall den en ser oftest. Den vokser fra fjæra og langt opp på fjellet, og den har utbredelse helt fra Lindesnes til Nordkapp.
Grunnen til at flekkmarihand er såpass vanlig er at den er "altetende" hva terreng og næringstilgang angår. Riktignok foretrekker den å ha det litt fuktig, men ellers trives den stort sett overalt. Det er likevel vanligst å finne flekkmarihand i kystheiene på Vestlandet og i Nord-Norge.
Tradisjonell bruk
Flekkmarihand ble i likhet med mange andre orkidéer tidligere benyttet som potensfremmende middel. Den er ellers blitt brukt mot utslett, tannpine, øyesykdommer og tuberkulose, og den har også tilhørt trolldomsmedisinen.
Bildet inngår i albumet Norske Orkideer-Ville. - Orkidefamilien er en av jordens største plantefamilier, med mer enn 20 000 arter. De er kjent for sine eksotiske og vakere blomster. I Norge finnes det 41 arter og underarter (Steinar S. Myhre.)
I Øvre Eiker så finnes det 24 arter, altså det stedet i Norge der det er flest arter.
Jeg vil presentere noen av disse blomstene i denne serien, Norske Orkideer-Ville.
Kilder; www.eiker.org Wikipedia. og Orkideer i natur og hage (Steinar S. Myhre)
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_608050} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Denne har jeg sett ofte på våren og sommeren i et myrlendt terreng på setra. Har ikke visst navn eller artsgruppe på disse så du har oppdatert mine små grå nå. Fin informasjon til de vakre blomstene.
Mvh. Ingrid Milly
Lars Ivarson F.
v2 for meg..syns snittet og det tekniske var best der
John A R.
Flott serie med god info! Likte best bakgrunn på orginalen men snitt og skarphet er finest på V2 :)
Avsluttet .
Liker best v2, der skarpheten sitter. Du har fått en fin samling av orkideer nå.Lærerik og fin undertekst.
Øyvind
Bjarte W.
Liker alle, men som de over blir det v2 på meg også. Synes blomsten tegner bedre mot den noe mørkere bakgrunnen. Som vanlig fin undertekst.
- Bjarte
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Mvh. Ingrid Milly
Øyvind
- Bjarte