Natt i Torvgaten ned mot Mellomporten ...
... eller "Natt med katt foran porten", fordi denn katten kom akkurat da jeg satt opp stativet i Gamlebyen i kveld, hvor jeg skulle til å teste ut min nyeste ervervelse, en Nikkor 20mm f/3.5 AI-s - et av de gode gamle manuelle objektivene fra 70-åra.
Jeg elsker objektivet, selv om det er noe tungvindt (i forhold til det vi har blitt vandt til med autofokus, etc.) i forb. med manuel fokusering og stilling av blender på den gammeldagse måten med å dreie på en blenderring.
Bildet inngår i albumet Mitt Fredrikstad - En rusletur gjennom byen, sett gjennom mine objektiver.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-10-11 20:52:34
    Versjon #2
Fotograf
Utstyr
  • Nikon D700
  • Nikon Nikkor 20mm f/3.5 AI-s
  • Brennvidde20mm
  • Blenderf/11
  • Lukker2s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_610886} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
John B.

Lekkert fotoarbeid som alltid fra din kant! Stemningsfullt og vakkert. Ville nok hatt katten helt i forkant av bildet, men men katter gjør som de vil...
JohnB.
Walter S.

Ja, John. Helt enig. Den skulle ha satt seg ned 2 meter fra meg, med katteansiktet mot meg og smilt...men, som du sier. Katter er katter.
Jeg bare ba en stille bønn, mens jeg kikket gjennom søkeren, for at den skulle sitte stille gjennom alle 5 eksponeringene, som HDR-bildet består av. Og det gikk bra. Like etter strøk den inne en av portene og vekk var'n!

:o)

Hjertelig takk for kjærkommen kommentar såpass sent om kvelden, John!

Mvh,
Walter
Roar K.

Takk, jeg husker de instillingene du nevner her. Gla' det er historie for ofte hadde motivet gått sin vei når man endelig hadde stilt ferdig.
Flott lys og eksepsjonell skarphet. Ser ikke ut som synet hemmer deg i å fokusere manuelt.
Hadde du ikke nevnt katten i underteksten så tror jeg hadde oversett den.

Roar
Walter S.

Hei Roar - og takk for kommentaren. Godt at noen av oss som husker "de gode gamle dager" (!) som det heter, med manuell blenderinstilling og fokusering.

Det er klart det tar tid, men samtidig så tegnet objektivet meget skarpt og er bra vid - 20mm på fullformat er jo ganske vid - så jeg er fornøyd. Dessuten er jeg en utpreget stativfotograf som tar seg god tid til både komponering og fotografering, så objektivet er valgt med det bruk for øyet.

Katta er bare en bonus som kom vandrende inn i belderamma av seg selv. Hadde aldri i livet klart å følge etter og ta bilde av den, med dette objektivet på.
:o)

Mvh,
Walter

Jan G.

Du lever at aktivt natteliv, Walter, sammen med katter og hvem vet hva? Bildet ble nydelig. Jeg har desverre ikke de gamle objektivene i behold, det virker spennende. Jeg kan ikke huske at det var tungvint å ta bilder på 70-tallet. Her har du fått fram gatebelysningen og refleksene i brosteinen og veggen på en imponerende måte.
Mvh Jan
Olav Bjarte K.

Skumringsfotografen Walter på sitt beste...

Gamlebykatta møtte jeg en gang òg, med `bladaren, og streken den etterlot seg ødela en filmrute.

Stor respekt for objektivvalget! Med lommelykt er det ikke vanskelig å sette blender, og stativfotografen har god tid ;)

Jeg mener å huske at huset til venstre har gammelrosa farge. Det er mulig at den forsterker fargebalansen til trappelyset, slik at jeg opplever det som en liten smule i varmeste laget.

Veldig bra!

Vennlig hilsen.
Walter S.

Takker både Jan og Olav Bjarte - to som husker "den gamle måten" å fotografere på - Flott, å få kommentar i fra dere gamle (i positiv forstand) ringrever!

@ Jan: Nå var min måte å beskrive en tungvidt, manuel prosess på, nok så farget av hvor bortskjemte vi har blitt etterhvert, med automatikken som tar seg av blender / eksponeringstid og autofokus som nå kan settes med fingertuppen, om man vil, eller overlate alt til automatikken og bare "knipse", om man er i det humøret.

Personlig foretrekker jeg den gammeldagse måten for å ha full (mer eller mindre, da...) kontroll.


@ Olav Bjarte: Gamlebyen har mange katter som tyter frem etter skumring. Her er det portrom på portrom av det gammeldagse slaget som fint kan huse en eller flere katter.
Du husker riktig når det gjelder fasadefargen på huset til venstre, som jeg forøvrig har avbildet før en gang: http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=662951&...erid=74375

Mvh,
Walter
Heidi N.

Et godt bilde med varme og fine fargetoner. Fint utsnitt, og glimtet fra lampa gjør seg fint.
Heidi
Walter S.

Takk for kommentaren, Heidi!
:o)

Mvh,
Walter
Olav Bjarte K.

Ps: Jeg ser at du har lagt til en s/h-versjon. Siden jeg for tiden er i fargeløs modus så syns jeg denne er god som dokumentasjon, men enda bedre som klassisk preget fotografi, - den viser tross mangel på farger en viss form for stemning. Det kunne gjerne ha vært f.eks. omslagsbilde på en kriminalroman fra dengang. Bildet forteller!

Meget vellykket!

Vh.
Bjarte W.

For stemningen sin del, synes jeg dette må være i farger. Som vanlig utmerket komp og snitt. Jeg så katten med en gang - herlig at den kom med.
Ser at du foruten nye glass også har brukt en D700 her. Gratulerer med med begge deler.

- Bjarte
Frode S.

Hei Walter. Gratulerer med kjempeflott stemningsbilde. Dette bildet har jeg gått tilbake til flere ganger for å nyte.
Enig med Bjarte - det er mye mer stemning i fargebildet. Knall komposisjon og det varme lyset i gata og den kjølige bakgrunnen passer godt sammen. Herlige toner i både for- og bakgrunn. Rett og slett vakkert!

Frode
Walter S.

Hjertelig takk for alle kommentare her inne, Olav Bjarte, Bjarte W. og Frode!

@ Bjarte W.: Jo, takk! D700 har jeg hatt en stund men ikke kunne brukes riktig fordi jeg manglet ff-objektiv. Fikk låne en 20mm f/2.8 Ai-s (manuelt den også) av Olav Bjarte og fotograferte en serie i Juli:
http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=663278&...erid=74375 pluss en serie med et 28mm f/2.8 (manuelt det òg):
http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=665827&...erid=74375

Inntil jeg nå sist uke fikk tilbud om denne Nikkor 20mm f/3.5 Ai-s som bare er min nå. Dette objektiv har sittet på min D700 siden jeg fikk det i posten!
:o)

@ Frode: Det var hyggelig at du kom tilbake og tok deg tid til å skrive noen ord, noe jeg setter pris på!
:o)

Mvh,
Walter
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu