Fram til salpeterverket på Rjukan kom i drift i begynnelsen på 1900-tallet, var innholdet i kaggedoene i byene en viktig ressurs i landbruket ved siden av gjødsel fra dyra på garden. Da Jæren ble dyrket opp i annen halvdel av 1800-tallet, ble det underskudd på egenprodusert gjødsel. For Jærens del ble det å satse på innholdet i de bergenske latriner. Det ble fraktet i tønner med båt.
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_621440} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Skikkelig dritt-informasjon du kommer med. :))) Det er nytt for meg.
Dette er en eksklusiv utedo. Vindu var nok ikke så vanlig. Kongebilder på veggen, var mer vanlig. Jeg har en viss erfaring.
Artig bilde med fin undertekst.
: ) Solvår
Kirsten H.
Jeg husker godt disse fra min tidlig barndom. På enkelte hytter ute på landet er de fremdeles i bruk. Jeg kan huske at bestefaren min gravde et hull i bakken og tømte dunken, jeg visste ikke at dette kunne brukes direkte til gjødsel uten å kompostere først.
Fint bilde fra museet!
mvh Kirsten
Torbjørn L.
Flott bilde minnet meg om gamle malerier, viste med en gang at dette måtte jeg kommentere.
Informasjonen var også interessant og lese...
Tobby
Liv F. D.
Knallstilig fanget inn av deg Jan. Fint med underteksten :)
Liker de fine fargetonene du har i bildet.
mvh
Liv ")
Trygve B.
Dette var nå interessant historie. Jeg kjenner godt til utedoene, men at innholdet ble brukt til gjødsel på en slik organisert måte visste jeg ikke. Festlig med avisen ved siden av doen her. Mange på vår alder vet hva den ble brukt til. Fryktelig. I dag forstår jeg ikke at det gikk ann. Godt formidlet dette. Mvh Trygve
Harald N.
+1
Fullt brukbar denne. Ein treåring som eg kjenner sa etter at ho hadde vore op utedoen: "Jeg liker betre do med vann, enn do med vind."
Mvh Harald
Odd Sverre F.
Sjauerne på kaiene som tok i mot disse tønnene med gjødsel måtte bokstavelig talt - ha hatt en ordentlig drittjobb.Som takk for gjødselen sendte kanskje Jærbuene tilbake i retur fisk i de samme tønnene til fornøyde bergensere!
Mvh
Odd.
Jan G.
Takk til alle for kommentarer. Til Odd: Jeg tror nok at bergenserne fikk fisken sin i annen emballasje, det meste av fisken fra Stavanger ble eksporter til Østersjøhavnene. Men det er et annet forhold i denne forbindelse: Etter at tønnene hadde blitt gynget på havstykket fra Bergen til Stavanger, fløt fettet opp. Fett var også en ettertraktet vare. Når båtene passerte Stavanger Kem. Fabrikk på vei til Dridholmen i Gandsfjorden (de fikk ikke reise med Jærbanen), ble fettet øst av. Det var verdifullt råstoff i ulike produkter, blant annet toalettsåpe som ble returnert til Bergen!
Mvh Jan
ketil g.
Dass med motlys! Ikke mange av disse, så her har du fanget en sjeldenhet. Fin balanse mellom lys/slygge/farger. Og takk og pris for de "gamle" avisene som ligger klare til "tørk".
ketil
Tove H.
Flotte fargetoner og fint lys. Bra fortalt i ord og bilde.
Dag H.
Skikkelig bra historieundervisning, og artig bilde! Vel gjennomført!:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Dette er en eksklusiv utedo. Vindu var nok ikke så vanlig. Kongebilder på veggen, var mer vanlig. Jeg har en viss erfaring.
Artig bilde med fin undertekst.
: ) Solvår
Fint bilde fra museet!
mvh Kirsten
Informasjonen var også interessant og lese...
Tobby
Liker de fine fargetonene du har i bildet.
mvh
Liv ")
Mvh Harald
Mvh
Odd.
Mvh Jan
ketil