SKÅL
En skål for den utskjelte hora,
en ditto for hver lasaron.
En skål for den lave på jorda
og de som har mistet all von.

En skål for hver hjelpeløs knarker
og de som lynol gjorde vrak.
De bor rundt i gater og parker
og har kun en himmel til tak.

En skål for de skakk-kjørte sjeler
som sjelden om glede fikk bud.
Det er for sin byrde de kneler
- ikke for Konge og Gud.

En skål for de utstøtte kropper
og de som kun ble et stort null.
En skål - nei, bedre jeg stopper
for nå er jeg drita meg full.


Bildet er fra 2005. Da fantes det kanskje fortsatt noen av de gamle lasaroner til nede ved "Ælva" (les Akerselva). De som ofte sovna etter en halv øl.
Ikke alle havnet uti det ufrivillig. Noen hadde også valgt det frivillig og hadde penger som f.eks. den sagnomsuste Lusefrans som daua kort tid etter å ha blitt tvangsreingjort.
Gamle Sollien som vanka på skomakerverkstedet til far min var heller ikke blakk, men hadde rett og slett valgt det frie liv om vi kan kalle det det.
Hans Aleksander Hansen, poet og lasaron var kanskje en av dem som ikke greide å komme seg ut av det. Mest kjent av diktene hans er kanskje
"En jævla dag"
som omhandler livet på "Jedern" dit de sendte hjemløse den gang der de fikk trille tåke som det ble sagt.
Noen har ytret om å opprette et slikt sted igjen. Håper det aldri blir noe av.
Da "De sju søstre" på Grunerløkka ble nedlagt ble jentene flytt til Ila pensjonat på Kiellands plass og jeg hadde dem gjerne rundt bilen min på Norolsenteret der jeg hadde parkeringsplass bak ei pølsebu.
Når det nærma seg slutten før ny utbetaling gikk det på rødsprit og de kom til meg og spurte om en femmer til ei flaske brus å blande med. Det fikk de for jeg synes det var for jævlig at de skulle drekke rødspriten bar.
Jeg husker spesielt ei som var litt eldre enn de andre. Hun snakket alltid om at hun gjerne skulle vært en tur tilbake il Arendal hvor hun var fra for å besøke sin mor før hun døde. Jeg tror ikke hun noen gang kom seg til Arendal.
Nå er jentene borte for lengst. Der det en gang var kolonialbutikk er det nå værested og knarken selges åpenlyst på gata ved Kiellands plass. Jeg vet det for jeg bor i blokka ved siden av Ila pensjonat.
De gamle lasaroner som hadde litt av hvert å fortelle om livets harde realiteter er historie. De fleste av dem var tilreisende fra småsteder hvor slike ble behandlet svært dårlig. I Oslo forsvant de liksom i mylderet.


http://WWW.pbase.com/kneppen
Slett ikke noe blinkskudd.
Utstyr
  • Canon 300D
  • -
  • Brennvidde38mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriGatefotografi
  • Lastet opp
  • Visninger131
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_637222} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Geir K.

Et bilde og en tekst fra den harde siden av livet. Ikke for alle og få stå opp om morgenen og spise sin frokost,levere barna i barnehagen før arbeidsdagen starter.
En sterk tekst og et fortellende bilde. Man kan formelig se hva som skjer i ditt bilde her Roar.

Geir
Carsten W.

Onkelen min, som ledet et kirkelig pleiehjem ved Tysklands vestkyst, fortalte om en velkjennt uteligger som pleide å ta strøjobber hos bonder i sommern og forsvant om vinteren.
Når fyren ble gammel fikk han plass i pleiehjemmet. Første dag de skulle vaske klæret sitt og fant massevis seddler innsydd i frakken og jakka...;)
Men disse er visst ikke flertallet av de som bor på gata.
Walter S.

En sterk fortelling med et like sterkt dikt som innledning. Bildet og teksten tilsammen gir en noe å tenke over i våre borgerlige hjem en søndag formiddag.

Uansett, så ser jeg at på den positive siden er det at selv om det svære piletreet har gått over ende, så et det fullt av grønne blader.

Mvh,
Walter
Berit A.

Et sterkt dikt og med et veldig fortellende bilde dette Roar. Og dette får vel noen og enhver til å tenke seg om.
Jeg har flere ganger hatt samtaler og diskusjoner med "samfunnets tapere" og mange av dem er veldig gode mennesker. Og hvem er egentlig "samfunnets tapere", ok, noen av dem du har nevnt her har det vel ikke helt bra, men hva med alle dem som kjøper dyre biler og ting de ikke trenger bare for å imponere naboen ? Synes disse er noen "tapere" også.
Roar K.

Ja, dette er et felt vi kunne brukt mye tid og plass på å diskutere, Berit. Men siden dette primært er en fotoside der jeg av og til tøyer strikken litt langt ved å henge på poesi og annen litteratur om jeg kan være så frimodig og bruke et slikt ord så får vi ta den diskusjonen et annet sted - eller rett og slett bare la det sette i gang de små grå hos de som titter innom her.

Roar
May-Brith O.

Sterkt, men for min del så viktig å fokusere på, Roar. Dette er jo en tragisk problematikk som er kommet helt i skyggen og som mange lukker øynene for eller ikke bryr seg med.
John B.

Vokste opp på Bjølsen i 60-årene. Elven, piletrærene og krattet var en flott og spennende lekeplass. Hvis man ikke plaget dem, var de veldig snille og greie mot barn. Pratet endel med dem, noen hadde vært ute og seilt under krigen. De pleide å hilse på meg når jeg møtte dem på gata, noe moren min hadde problemer med.
Jostein S.

Hei Roar
Her er du på ditt beste, så absolutt
Når du kombinerer foto, dikt, fortelling/tekst
Sterke saker du presenterer
Det er så ekte, fra selve livet
Det livet som leves og som alle baler med hver på sin måte
Du har en egen evne til å sette ord på ting
Det er viktig og flott at du gjør
Synes dette er fantastisk bra Roar
Håper du drar til med flere etter hvert
Jostein
Truls Bastian H.

Ypperlig bilde - lite å kritisere her. Hadde du hatt litt mere å gå på på venstresiden? -Så fuglen har litt mere rom å svømme på, kun om treet er like pent utenfor billedkanten. Vokste selv delvis opp ved Akerselva, men i den delen høyere oppe som vi kaller Stilla.
Solvår B.

Her blir diktet og teksten flott illustrert av bildet.
Som 18-åring jobbet jeg en sommer i kiosken på Lilleaker stasjon. Her ble jeg "kjent med" noen gamle lasaroner. De var alltid vennlige mot meg. Det var flere som reagerte da jeg stoppet og pratet med dem på vei til og fra jobb. Det er så lett å dømme.
: ) Solvår
Roar K.

Takker så mye for kommentarer.

Roar
john-arne w.

Utrolig hvordan ettpar malplaserte ting, som i utgangspunktet ikke har noe der å gjøre, kan passe inn i ett "landskap" som ett bilde kan bli. Selvfølgelig spiller kontrastene inn, slik som den blåfargen gjør her. Og roligheten kommer fram ved den fuggelen som svømmer rolig nede i høyre bildekant. Har selv ett noe lignende bilde, som du faktisk også har kommentert for noen år siden. Men da i en bakgård med masse "skit". Flott dokumentar.


hilsen john...
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu