Blåseorkester
Blåskjell som spiser er ganske vakre å se på. Fra Hardangerfjorden.
Utstyr
  • Nikon F90x
  • 60 micro
  • Brennvidde60mm
  • Blenderf/32
  • Lukker1/200s
  • FilmtypeFuji Velvia
  • ja
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriUndervannsbilder
  • Lastet opp
  • Visninger140
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_6450} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Carsten A.

Enig, ikke minst når måtidet gjengis med din prikkfrie teknikk!
MVH CA
Birna R.

Her synes jeg flatebruken ga et behagelig bilde. Blitz''skyggene'' glir såpass naturlig inn i motivet at de er fullt akseptable her. Mer enn et fint artsbilde denne gangen.

Et teknisk spørsmål om noe jeg har lagt merke til på bildespesifikasjonene dine: du sier f/32 på Micro-Nikkor 60 mm /2.8 - er dette effektiv blender eller innstilt blender (effektiv blender ville da være minst f/45)? Jeg spør fordi endel Nikon-kameraer viser effektiv og ikke innstilt blender. F.eks. sett blenderringen på f/22 og fokuser ned mot 1:1 så blir effektiv blender f/32 og nærmer seg f/45. Du må regne med betydelig skarphetstap pga. diffraksjon ved blender f/22 eller mindre (altså, det er det effektive blendertallet som teller), så jeg lurer på om du blender ned så mye av noen spesiell grunn? Dybdeskarpheten vil aldri strekke helt til på næropptak, så det er jo ikke nødvendig å kjøre blenderen i ''bånn'' av den grunn - du mister mye mer i detaljskarphet enn det som vinnes i mer dybdeskarphet. Er det blitzen som er for sterk? Ville være fint om du kunne si litt om tankegangen din her.
Anders F. R.

Nydelig! Rett og slett!

Jeg ante ikke at blåskjell kunne se sånn ut. I hvert fall gjør ikke de blåskjellene jeg ser på stranda om sommeren det, men jeg har vel ikke sett dem midt i middagen. De kokte greiene de serverer som blåskjell er i hvert fall ikke så delikate.....
Erling S.

Hei Bjørn!
Hyggelig med slik kritikk og ''vanskelige'' spørsmål. Jeg har drevet foto i 40 år, men vet ikke mye ser jeg (når jeg leser din mail). Objektivet har f32 som minste åpning. Når jeg stiller inn f 32 og er på 1:1 ser jeg at jeg får f64 i okularet. Per Eide sa til meg en gang at jeg ikke burde bruke f 32 da det ikke skulle mye rusk til før hele bildet ble uskarpt (dersom rusket lå midt i blenderåpningen på linsa eller porten på uv-huset). Jeg bruker ofte f 22, og får da f 32 eller f 45 ved macro-opptak. Det du sier om skarphet (ikke dybdeskarphet) var jeg ikke klar over. Men når jeg ser på skikkelige 1:1 opptak har du absolutt ett poeng. Jeg har trodd at det gjaldt å få størst mulig dybdeskarphet, og at selve skarpheten ikke ble påvirket av valgt blender. Hva betyr diffraksjon?? Jeg har en bror som kun bruker en blits og aldri kan velge blender 32 - 64 (effektiv) da han ikke har lys nok. Hans bilder har virket veldig skarpe, i motsetning til mine. Derfor byttet jeg glasset på porten jeg bruker i forrige uke da jeg hadde en følelse av at det kanskje var noe galt der. Dette var da feil, ser jeg. Ellers har jeg to store kanoner av noen undervanns-blitser som står med 5-10 cm avstand fra motivet, så ''lys nok'' er ikke noe problem. Ellers er det synd at det ikke finnes noen fotoklubber i umiddelbar nærhet til Egersund som jeg kunne vært medlem i. Ser at jeg fremdeles har mye å lære.
Takk så langt!!
Birna R.

OK, så det var innstilt blender f/32, med andre ord, du har brukt effektiv blender ned mot f/64. Ikke rart at du følte det manglet litt på skarphet ...

Diffraksjon er at lysstrålene avbøyes litt (med tilfeldig endring av retning) når de passerer kanten på blenderen, altså en ren ''kanteffekt''. Når du bruker liten blender påvirker denne kanteffekten (diffraksjonen) stadig mer av det lyset som kommer videre inn til filmen. Siden lysstrålene forandrer litt på retningen mister vi samtidig skarphet, fordi strålene ikke brytes slik de burde ideelt sett gjøre. All nedblending øker diffraksjonen, men til å begynne med er det en positiv gevinst ved nedblending siden andre restfeil av optisk karakter blir mindre tydelige. Derfor er det for alle objektiver et ''optimalt'' område hvor restfeilene pga. nedblending er gjort små, og diffraksjonen ikke har økt så mye at skarpheten ødelegges for mye. Tradisjonelt antas at dette er rundt f/8, men her er det store variasjoner og for din Micro-Nikkor vil toppområdet ligge fra f/5.6 til f/11. Ved målestokk 1:1 tilsvarer dette effektiv blender ca. f/11-f/22. En grei huskeregel som jeg lærer deltakere på mine nærfotokurs er ''1:1, ikke mer enn f/11''. Regelen gjelder innstilt blender, siden de færreste kameraer (utenom Nikon) viser effektiv blender og den er ikke så enkel å regne ut i hodet, uten å kjenne til målestokktallet og andre egenskaper ved objektivet (lysmåleren tar hensyn til den effektive blenderen ved vanlig TTL lysmåling, så der trenger vi ikke å bekymre oss). Du vil bli positivt overrasket over hvor mye skarpere bildene blir om du ikke blender ned like mye som før. Husk bare at det blir desto viktigere å legge skarphetsplanet der du har mest bruk for skarphet i bildet.
Erling S.

Takk igjen. Dette lærte jeg mye av. Skal praktisere den nye viten i helga ved nattdykking lørdag kveld. Ellers Bjørn, du har noen utrolige WEB-sider med fantastisk mye info og testing av objektiv!
Hans- Georg S.

Fint teknisk utført bilde, Nydelig belysning!
Avsluttet .

Inte något att säga om ,bara att det är en fullpoängare..otroligt tjusig..
mvh/gunte..
Ann F.

Fantastisk morsomt å få se dette. Meget bra bilde, også.
Mvh Ann
Torbjørn V.

Vannvittig bra--dette var stilig!
:-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu