Og så kom tåka
Utstyr
  • Minolta Dimage A1
  • -
  • Brennvidde26mm
  • Blenderf/10
  • Lukker1/80s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger385
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_65677} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Leif Y. C.

Ja, tåka kom men jeg synes bildet mangler komposisjonsmessig spenst og budskap i tråd med tittelen. Det blir for midtstilt og uengasjert og den mørke forgrunnen synes jeg ikke fungerer i bildets nåværende format.

I tillegg er bildet uskarpt og du har du fått enormt med støy i tåkepartiet. Det er imidlertid tilløp til spennende lys, og det er mulig du kunne kommet bedre utav det ved fokus på detaljer eller andre utstnitt.
Finn M.

Fint lys og spennende tåke, men jeg synes likevel det blir for uinteressant. Noe mangler rent komposisjonsmessig.

Blir for flatt med den tomme forgrunnen.

mvh Finn
Dag T.

Enig med de andre. Noe av problemet er at du mangler et spesielt interessepunkt, for eksempel noe i forgrunnen. I tillegg tror jeg du hadde tjent på å øke kontrasten noe slik at skyggene ble mørkere. Komposisjonsmessig er hele ''handlingen'' i bildet, de fine fjellveggen, plassert på venstre side, litt mer vbalanse i form av et eller annet belyst på høyreside hadde hjulpet.

Ta bilder neste gang du ser slikt lys også, men prøv å tenke litt lenger enn å avbilde lyset, prøv å tenke på hvordan du kan lage et bilde ut av det.
Jan-Wilford A.

Bildet er preget av uskarphet, noe som drar ned helhetsinntrykket. Støy er det også en del av. Motivet er helt greit, men effekten av storhet er delvis ødelagt av at bildet, utsnittet, er såpass lite i fysisk størrelse.

Wilford
http://wilford.no
Marit E.

Takk ska døkk ha for gode og ærlige tilbakemeldinger! Setter stoooor pris på det.
Men hvordan skal jeg fjerne støy? Har aldri gjort det før, jeg.
mvh Marit
Leif Y. C.

Hvordan har du klart å få så mye støy i utgangspunktet? Er det et kraftig utsnitt eller bruk av ''digital zoom''?
Marit E.

Nei, det var et godt spørsmål. Jeg tror ikke jeg brukte ''digital zoom''. Det er heller et kraftig utsnitt kanskje som gjør det.
Marit
Inger Anne Maritsdotter V.

Bra komp. og utsnitt dette,men uheldig med støy og at det er uskarpt.
mvh Inger Anne
Bjørn H.

Enig med Inge Anne om at jeg liker utganspunktet med det er synd med støyen og skarpheten..

Forgrunn blir også for mørk..

Men det er flott lys og et spennende motiv..

Bjørn
Tor-Ståle H.

Det er ingen tåke men et lavtrykks fenomen, kommer av at vinden danner lavtrykk rundt toppen av fjellformasjonen og danner skyer.

Ang. bildet så er det for lite og trangt utsnitt samt uskarpt, litt snapp-shot aktig (selv om det ikke er no galt med det)

8) TS
Fred S.

Tror jeg må si meg enig med de andre her, Marit. Liker jo skodde, og som Bjørn sier, utgangspunktet er fint, men det faller litt til bakken; synes ikke du får utnyttet ''dramatikken'' som fjell og skodde ofte bidrar til fullt ut. Sliter med støy selv jeg. Den oppstår gjerne ved litt lange lukkertider, og blir ekstra tydelig hvis du f.eks saturerer for mye i PS. Sikkert andre ting også, som du vet skjønner jeg meg ikke på det tekniske. Det finnes imidlertid et program som heter Neat Image, som kan gjøre ting bedre mht blant annet støy. Har det, men har aldri lært å bruke det. Du er sikkert mer tålmodig enn meg, så du ville nok ha hatt nytte av Neat Image.
vh fred
Øyvind A.

Her er det meste sagt allerede. Må si meg enig med majoriteten her, utsnittet er ikke det beste, og skarpheten burde vært bedre.
Demoversjon av Neat image kan lastes ned gratis fra http://www.neatimage.com
Programmet er effektivt mot støy og er lett å bruke.
mvh Øyvind
Marit E.

Takk ska døkk ha alle sammen for gode tilbakemeldinger. Dette er lærerikt det!
Øyvind: Nå skal jeg jammen laste ned Neat Image, takk skal du ha.
Mvh Marit
Hans Olav S.

Det var jo en fin liten sky. Og ellers er jeg enig med de andre som har skrevet før meg.

MVH
Hans Olav
Carsten A.

Mye bra her, alle relevante innvendinger har du alt fått.

Støy : Utsnitt betyr forstørrelse, også av støyen (akkurat som på film). Mao., fyll formatet under opptaket - best av mange grunner. Dersom du bruker JPEG i kameraet, gir ikke det rom for svært mye etterbehandling. Dersom bildet f.eks. er litt undereksponert vil korrigering av det fort øke støyen, derfor er ''korrekt'' eksponering viktig.

Og så, når du uansett har fått støy, er tipset fra Øyvind A. om Neat Image fint - meget bra program, tar endel tid å lære seg. I en snarvending kan du forresten komme et stykke på vei med PS-filteret ''Despeckle'', det finner du på Filter->Noise->Despeckle.
MVH CA
Marit E.

Tusen takk til det to siste også, Hans Olav og Carsten!
SÅ mye jeg har lært av dette, håper på like mange konstruktive forslag for senere bilder også.
mvh Marit
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu