Havørn og vindmøller
Tatt i forbindelse med produksjonen av et innslag til ''Ut i Naturen'' på Smøla. Er litt spent på hva dette bildet forteller deg? Hva tenker du når du ser det?
Bildet inngår i albumet - Norske fugler - - Bilder av arter som finnes i naturen rundt meg her i Namdalen.

De aller fleste av bildene er også tatt i mitt nærområde.
Utstyr
  • Nikon F-801
  • Nikkor 70-210
  • Brennvidde70mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/125s
  • FilmtypeFujichrome Provia
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger665
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_72906} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Rolf S.

For meg ser det ut som det er en ung havørn på reir og det ser ikke ut som Havørna bryr seg om vindmøllen når den kan hekke så nære.
Ett bra bilder som dokumenterer at Havørna ikke bryr seg om vindmøllene, eller er det de att vindmøllene er bygd i Havørnas hekkeområde ? .
Mvh. Rolf
Bjørn H.

Fint ørnebilde Kjartan, men jeg syns den forsvinner litt i forhold til fjellet og bakgrunnen ....

Men det ser ut som hun har full kontroll der den sitter og passer på..

Må forresten være kjempegøy å komme inn på dyrene slik du gjør...

Bjørn ;¤
Inger-Lise S.

Hei! Et flott bilde fra deg igjen! Det som slår meg her,er kontrasten mellom natur og industri. I tillegg hvordan menneskene stadig kommer inn på dyrelivets enemerker.Og dyrelivet innretter seg etter beste evne.......Så lenge det går....
mvh Inger-Lise
Inger Anne Maritsdotter V.

Det første som slår meg her er ordet;miljøvern;veit at noen er motstander av vindmøller, andre er for ; både av plasseringsgrunner og estetiske hensyn.
Hvis det var havørnen du ville vise her var det unødvendig å ta med vindmøllene.
Men du sidan du spør så direkte kva me tenker når me ser dette;så er det i store trekk;miljøhensyn.
Havørnen er gjengitt skarpt her og vindmøllene uskarpe i bakgrunnen, berre det kan no sei oss litt om kva du meiner er viktigst;kven er det plass for i naturen................
Eg skal ikkje gje meg inn på kva eg syns er viktigst her:-)
Eit fint bilde ,hverken meir eller mindre.
-Inger Anne-
Stig B.

Fint og kontrastfyllt bilde. Jeg leser inn en kortsiktig tolkning som RS sier; tilpasningsdyktige individer kan håndtere inntrenging på området uten å få panikk. Jeg leser også inn en mer pessimistisk holdning som sier at vi spiser oss mer og mer inn på det omårde de trenger for å kunne utfolde seg og trives. Balansegangen er fin mellom ''bærekraftig utvikling'' og ren utnyttelse.

Uansett så liker jeg bilder av denne majestetiske fuglen, blir aldri lei. (Synes hodet ble litt mørkt, klarer ikke å lese detaljer i det, eller hva som foregår på innsiden)

Mvh Stig
Avsluttet .

For meg er dette et bilde av en skadd havørn forårsaket av menneskenes inngrep i naturen.Synes dette er et bra bilde som haret et budskap til ettertanke.
Hans Olav S.

Du er flink til å komme nært innpå fugler og dyr Kjartan :)

Dette bildet forteller meg at vi menneskene tar i bruk mere og mere av vår natur, og forurenser den med teknologi, industri og annet tull. Hvis det fortsetter slik så har vi snart ingen uberørt natur tilbake, og det synes jeg er forferdelig.

Fint og viktig budskap i dette bildet, som ikke duger til artsdokumentasjon, men er flott til miljøvern.

Jeg antar at du selv er klar over at havørnen er noe vanskelig å se her mot bergveggen og at den hadde kommet tydeligere frem mot den blå himmelen, om du hadde beveget deg noe til venstre.
Men da hadde det blitt et annet bilde :)


MVH
Hans Olav
Knut Ådne F.

Hva jeg tenker?
er redd for at stakkaren skal fly inn i en av de store viftene...
Liker bildet

KnÅdne
Jan W.

Som bilde av en ørn er det vel ikke det helt store Kjartan.

Men som en illustrasjon på kontrasten mellom fri og urørt natur, her representert ved ørnen, og menneskets inngrep i naturen i form av de ruvende vindmøllene så står det seg jo godt.

Mvh. Jan
Rune L.

Meget bra kontrast. En slik vill rovfugl avbildet mot et av sivilsasjonens store inngrep i naturen. Vindmøller er så definitivt en fare for fugler (møllas vingetupp får lett over 300 km/t i vanlig drift). Et spesielt og bra bilde. Litt synd at dybdeskarpheten er litt dårlig. Antar det er pga zoom-objektiv og den valgte brennvidden. Ørn er vel ikke akkurat det letteste og ta nærbilde av uten zoom.

Unikt og bra. Herlig utsnitt. Føler at dette kommuniserer det du håper. Ørnen er vel en fredet fugl fortsatt. Har vært utrydningstruet, og er kanskje fortsatt det. Får håpe de ikke har behov for å fly så lavt som rundt 100 meter (ca. møllenes totalhøyde) over bakken.

Rune
Thomas B.

Har ikke noe nytt å si, men som dokumentarbilde var det veldig bra. Viser mennesker som trenger inn i dyrenes område. Kunne kanskje tenkt meg å se litt mer farger.

Mvh
Thomas
Pål A.

Hei Kjartan
Det første som slo meg da jeg så bildet var at man skal være svært forsiktig med å legge ut for mye info om hvor bilder av hekkende rovfugl er tatt. Man vet jo at hver sommer kommer det diverse personer fra kontinentet til landet på jakt etter nettopp rovfuglegg og unger. Dette burde det etter min mening vært sterkere fokus på her på dotten!
Bildet for øvrig var jo bra.

Hilsen Pål Amundsen
Jóhann Á.

Hei Kjartan!
Forteller meg? Jo, at den glupe fuglen er fryktelig glad for at noen av menneskene har skjønt at det går an å produsere energi uten å ødelegge naturen. Hadde det stått et kullkraftverk, eller en digert atomkraftverk hadde saken vært noe annen. Forteller meg at fuglen kan leve med denne typen energi utvinning! Selg bildet til NTE og send det til de som vil ha gaskraftverk på Skogn!!! :o)
Ellers er det jo akkurat det med ''kontrasten'' mellom natur og mennesker som gjør bildet spennende. Og så det at en havørn glir godt inn i naturen!
Kjartan T.

Morsomt med så mange forskjellige tolkninger og kommentarer. Først til Pål Amundsen som har et viktig poeng, det er ikke særlig lurt å spre slik informasjon, men saken er den at Statkraft snart legger vei og vindmøller også ved denne hekkeplassen. De har bestemt seg for en stor videreutbygging av vindparken på Smøla.

Ut i Naturen på NRK viste også disse hekkplassene i fjor høst, for saken er den at dette området på Smøla en gang hadde verdens tetteste konsentrasjon av hekkende havørn. Men det var før det ble bestemt at vi skal bygge vindmølleparker langt ut i kystlyngheiene langs store deler av kysten vår. Også i dette området der det fantes 18 havørnpar.

Norsk Ornitologisk Forening har klaget denne saken helt til Bern, men har ikke fått medhold i at utbyggingen skal stanses. Statkraft på sin side mener havørna kan komme til å trives sammen med vindmøllene, og bildet var ikke tenkt å gi noe svar på hva som er rett og galt... bare få folk til å tenke litt selv. Ut fra kommentarene føler jeg at det var ganske vellykket:)
Bergliot E.

Hei Hei,
Fint ørnebilde. Synd den forsvinner litt mot bakgrunnen. Trodde at ørner hadde reir høgt oppi brattflågan, men så er jeg jo kun vant med å se ørner i de stupbratte Lofotfjellene.

Hva bildet sier meg? Vet ikke helt. Menneskene griper jo inn i naturen, men man kan også komme i en situasjon der man har sjylapper for øynene og kun ser på hva vi mennesker ødelegger. Ser man verden i et fugleperspektiv vil man kunne se at veldig store områder er uberørt. Hva om ørnebestanden økte i takt med de strengere krav vi mennesker setter mht feks avfallshåndtering! Hva skulle ørnen leve av da, kjæledyrene våre eller små barn kanskje! Synes bildet ditt fremhever en balansegang som ser ut til å fungere for begge parter.

Misunner deg å kunne kom så nært en ørn. Det må være fantastisk!

Mvh Bergliot:)
Kjartan T.

Hei Bergliot, takk for kommentar.
Vil bare understreke at dette er en ørneunge så de er ikke spesielt vanskelig å komme nært. Må også fortelle at det er tatt i forbindelse med ringmerking, og selv ville jeg ellers aldri ha befunnet meg så nært et slikt reir. De trenger å være mest mulig uforstyrret.

Å komme seg nær en vill ørn tar mye tid, men i dag kan jo en fotograf faktisk leie seg inn i godt fungerende kamuflasjer og ta gode ørnebilder. Dermed er det litt enklere for de som har tid og ønsker å drive med slik fotografering. Enkelt er det likevel ikke å få alt til å klaffe.
Arne S.

En uhyre interessant problemstilling. Regner med at du var sammen Alf Ottar Folkestad..

Økonomisk vinning verdsettes høyere enn natur i dagens materialiserte verden. Verdien av natur er vanskelig å måle i kroner og øre. Penger er stort sett de eneste verdier som teller når ''regnskap'' skal gjøres opp.

Hvorvidt vindmøllene *egentlig* er til sjenanse og/eller fare for havørnbestanden er omdiskutert, også i fagmiljøet. Vindmøllene representerer uansett en visuell forurensing i et miljø der havørnen (som vi gjerne vil oppleve i urørt natur) rår.
Urørt natur som omfatter spesielle kvaliteter bør etter mitt syn verdsettes i langt større grad enn i dag, både med respekt for oss selv og overfor framtidige generasjoner.

Amen!

:) arne




Per Harald O.

Litt flatt lys, med en tele kunne du muligens ha trekt møllene nærmere og på den måten dramatisert i beste VG stil.

Tenker at når den blir litt større flyr den i propellen eller høgspenten...og blir mat for andre vesner... og da ligger det en dotter bak buskaset med en 300mm 2,8. ..
bilder (uten rammer) sier jo mer enn tusen ord;)



Avsluttet .

Et godt reportasjebilde som fremhever hovedmotivet. En 24 eller 28 mm ville om ønskelig gitt bedre dybdeskarphet.

Et godt tegn at ørna får fred fra både mennesker og dyr til å tørre å hekke på bakken !

Her på mitt hjemsted får kongeørnene ikke engang fred selv om de hekker i høye loddrette fjellskrenter. Det er et større ornitologisk problem.
Jan Ove H.

Godt komponert bilde.
Jan Ove
Nils L.

Godt bilde.
Havørna er sikkert mer fornøyd med vindmøller enn med både olje og gass......
Tror nok den har grunn til å være fornøyd.
Vindmøllene forurenser jo ikke.
- Kan bli mer komplisert å jakte i terreng fullt av vindmøller, men det går nok det også..... Dyr er som mennesker, tilpassningsdyktige. Å legge veier og ting utenom de beste hekkeplassene ville nok vært en fordel.... - men akk...
- Korteste vei er jo rett fram... tilsynelatende.
Mvh Nils :-)
Ketil K.

Enig i at dette bildet er viktig Kjartan! Men dette er ikke et rent reirbilde, men viser ut fra både den gangs erfaringer fra gribbekolonier i Spania, og nå til manges forundring tilsvarende på havørn i Norge, at i konkurransen mellom vindmøller og havørn blir havørn den så desidert tapende part. Men et vanlig reirbilde, uten en nærmere sammenheng som her har fortsatt lite for seg. Her er det i høyeste grad berettiget og riktig.
Kjartan T.

Ja, og da er vi nok veldig på samme linje Ketil.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu