Gammel havørn
Den er ikke enkel å komme seg innpå selveste gammel ørna. Sky og smart, det er nesten så du kan tro at den ser gjennom veggene på kamuflasjen. I denne kuldeperioden klarte den likevel ikke å motstå laksen som var lagt ut som åte i Flatanger.
Bildet inngår i albumet - Norske fugler - - Bilder av arter som finnes i naturen rundt meg her i Namdalen.

De aller fleste av bildene er også tatt i mitt nærområde.
Utstyr
  • Nikon F5
  • Nikkor 300 mm og 1,4 x
  • Blenderf/4.5
  • Lukker1/60s
  • FilmtypeFujichrome Provia
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger737
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_74106} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (27)
Lars-Anders M.

Vakkert kort.
Eskil O.

Flott bilde, nydelige fargetoner.

Eskil.
Avsluttet .

Heldig med den der! Savner mer skarphet på hodet til ørna, men man kan jo ikke få i både pose og sekk :) Har sett gjennom bildene dine, og må si du er flkink til å 'fange' dyrelivet rundt deg.

- Ingrid -
Kjartan T.

Takk for kjappe tilbakemeldinger, og Ingrid L. har helt rett i at det burde ha vært en del skarpere rundt hodet.

Alle slike bilder har en historie om hva som skjedde da fuglen hørte kameraklikk:)...Men trøsten er at naturen rundt meg er fylt med nye muligheter. Noen som mener eller ser noe annet?
Venche J.

Denne var flott Kjartan.

Wenche.
Avsluttet .

Hei Kjartan

For det første må jeg si at dette var et flott bilde og beskrivelse av opptaket var kort, fint og helt supert. Føler nesten at jeg var med deg ut på tur her.

Fokalplanet ser ut for meg som det ligger i lyngen nede til høyre, men jeg kan ta feil.

Kunne også ønsket meg mer luft ved stjerten. Ikke noe galt med tette utsnitt, for all del, men syens det kunne vært litt mer space til høyre.

Ser ut til at det blåser kraftig der under opptaket og at du har vinden i ryggen. Med lukker på 1/60 blir det lett uskarpt i så måte, men hva skal man gjøre når lyset ikke er så godt som ønskelig.

Alt i alt et veldig fint bilde og jeg må få lov til å grattulere deg med innfangingen av den ''gamle''.

Vh Svenn
Atle P.

Absolutt et flott ørnebile. Skulle ønske jeg kunne komme meg ut på 'ørnejakt' en gang også.

Personlig synes jeg du har brukt unsharp mask litt for hardt.
Kjartan T.

Takk for at dere skriver noen ord.
Svenn, du har helt rett i at det blåste kraftig den dagen bildet ble tatt, jeg setter pris på det du skriver. Må vel bare si meg enig.
Atle, du har også rett i at det er brukt USM nokså hardt rundt hodet på fuglen. Det er vel første gang jeg prøver meg på litt selektiv bruk av unsharp mask, det trengs nok litt trening før man ser hvor grensene går.
Atle P.

Kjartan, det med USM er en personlig greie hos meg. Jeg har lavere toleranse for streken det skaper enn de fleste andre har jeg merket meg. Men jeg håper jeg kan påvirke flere til å tenke mer på det.

Et triks er å velge et litt mindre omriss, slik at filteret ikke blir så mye brukt på overgangen mellom hode og bakgrunn. Det går også an å redigere overganen i ettertid, men det kan også fort gi et litt kunstig preg.



Bergliot E.

Dette var godt knipset!
Det må være utrolig artig å komme innpå dissse sky fuglearter. Så litt gammel og ''bisk'' ut denne her.
Flott bilde!!!

Mvh Bergliot:)
Inger Anne Maritsdotter V.

Jau dette var jammen nært nok.

Flott bilde.

Litt lys himmel , men den er også samtidig så dus der i bakgrunnen at eg syns det funker bra.

MVH Inger Anne
Inger-Lise S.

Flott bilde av en trolig patriark blant ørner.Om de har slikt,de lever vel ikke i flokker nei...:)Fine farger her og du har kommet nær denne luringen,som sikkert har lært gjennom et langt liv.Den ser både skeptisk og bisk ut,den der.
Himmelen er jo noen ganger lys..
Hilsen Inger-Lise
Svein B.

På mange måter et flott bilde, Kjartan. Eksponeringen er god når en tenker på kontrastene mellom mørk steingrunn og nærmest hvit himmel. Motivet er jo på alle måter imponerende, og jeg synes du formidler en flott naturopplevelse godt her. Skarpheten er ganske god, og bruk av selektiv USM er greit utført synes jeg. Komposisjonsmessig ville jeg nok gjerne hatt litt mere luft bak. Ellers er den uskarpe steinen rett foran ørna ganske dominerende, og trekker oppmerksomhet. En anelse rødstikk i bildet kunne også med fordel vært ungått.

mvh
Svein B
Kjartan T.

Hei Bergliot, jeg har bilder som viser denne karen enda mer bisk. Får legge de ut dersom det passer sånn:)
Inger Anne og Inger-Lise, jeg har gjort et bevist valg ved å eksponere på denne måten. Her var ørna og ikke himmelen det viktige i bildet. Fint at dere liker det så godt!

Svein, du har trolig rett med tanke på den steinen som jeg gjerne skulle ha unngått. Samtidig viser også steinen at havørna faktisk har ganske bra kamuflasje i kystlandskapet.

Fargene kunne jeg nok ha skrudd litt på, men jeg prøver som vanlig å legge meg tett opp til diaset. Det var en iskald dag med kuling fra sør/øst, sola var i ferd med å bryte seg over fjellkanten, slik ble altså fargene festet på en Provia denne dagen.

Takk for fine kommentarer og meninger om bildet. Setter pris på alt som blir skrevet.
Tore U.

Virkelig bra bilde av gamle ørn. Synes fargene er veldig bra jeg da. Komposisjonen er veldig bra selv om jeg skulle ønsket litt luft bak stjerten.

mvh
Tore
Stig B.

Jeg imponeres av slike bilder av en majestetisk fugl; både av det presenterte resultat, men også like mye av den innsatsen og målbevisstheten som må til for å få resultatet.

Selve bildet likte jeg godt, enig mht luft til høyre. For meg er detaljeringen og fargene nok til å gi meg en opplevelse av fuglen i sitt miljø. Med historien i tillegg synes jeg dette var helt topp, gir meg en større følelse av deltagelse.

Lukker og blender er vel ikke sånn at du kunne velge hverken raskere lukker eller mindre blender, så da må man ta det som er mulig. Kunne tenkt meg større skarphetsdybde, men sånn er det.

Mvh Stig
Jóhann Á.

Hei Kjartan!
Flott bilde, med en spesiell fargetone! I det her formatet syns jeg ikke hodet var plagsomt uskarpt, men syns utsnittet ble litt tett på høyre siden.
Brita Helen E.

Huff,den så jammen skummel ut i blikket...
Men for et herlig og flott bilde:) Bra fanget!

Mvh Brita...
Hans Olav S.

Hei Kjartan

Skikkelig bra ørnebilde. Du fikk uttelling for å fare frem med list og lempe. Jammen så den bister ut forresten. Kan slike være farlige for voksne mennesker mon tro? Vet jo at de kan stikke av med små barn.

MVH
Hans Olav
Kjartan T.

Hei igjen og takk for kommentarer.
Jeg kunne jo ha valgt raskere lukker (målt lyset på himmelen bak) og fått en tøff silhuett av ørna, men det var ikke det jeg var ute etter.

Ellers enig i det meste her...med unntak av Hans Olavs kommentar om at de kan stikke av med små barn. Det finnes vel i dag ingen historier som bekrefter at det er mulig.

Jeg bor like ved Leka selv og har vært fasinert av historien rundt ørnerovet. Fikk også med meg debatten som herjet rundt denne historien på 80-tallet, ble vel etter hvert litt mer i tvil om hva som egentlig har skjedd.

Det som er sikkert er at havørnen har problemer med å løfte fisk eller andre byttedyr som er over to-tre kilo. Har selv sett den svømme på land med vingene etter å ha slått det som sportsfiskere ville kalle en liten, kjedelig sei.

Forskning og forsøk viser at en ørn umulig kan dra med seg et barn på 3 og 1/2 år, langt opp i et fjell. Legenden fra sagaøya er i mine øyne vanskelig å forklare...

Det som er sikkert er at vi har mange saueiere langs kysten som kan bekrefte at havørna ikke er noe problem. En saueier i en virkelig havørnrik kommune har fortalt at ørna ikke bryr seg om lam før de kommer på to-tre meters hold. Da flytta den seg unna.

Webkamera ved reir bekrefter at havørna er en rovfugl som kun tar mindre byttedyr, fisk og deler av åtsler. La legender være legender... og la havørna leve uten at vi trenger å skremme barn og mødre med den. Det er bare tull!

Jan W.

Fint havørn bilde Kjartan.

Det meste er jo sagt her, og jeg er enig i at det er flere litt uheldige ting her. En litt for lys bakgrunn som ødelegger noe for gjengivelsen av hodet, og den store stenen foran samt noe trangt bak.

Men på den annen side hadde jeg vært glad til om jeg kunne hatt muligheten til å ta et slikt bilde selv i det hele tatt.

Mvh. Jan
Charlotte M.

Enig med Jan ovenfor, eit bra ørnebilde men trangt osv. Må være utruleg deilig når ørna lander og du har muligheten til å eit bilde av ho etter masse strev. Flink du;)


Mvh Charlotte
Ole Martin D.

Meget bra Kjartan. Håper det er meg neste gang hvis jeg noen gang kan finne en konverter til min overgang Canon og sigma ,så skal du få konkurranse Mr Trana.
Flott at med komentarer angående havørnas løftekapasitet,Havørna vil aldri greie å fly vekk med noe som er tyngre en 2 max 3kg.
Lykke til videre og velkommen tilbake.
Ole M
Kjartan T.

Takk igjen for tilbakemeldinger og jeg kommer tilbake til Flatanger i morgen Ole Martin...
Da har du lovt meg to unge kongeørner utenfor den ene av de fantastiske skjulene dine:) Tror ikke jeg får sove denne natta heller....
Hans Olav S.

Hei Kjartan

Det var snodig det med ørn og barnerov. En eldre mann (som nå er død) som jeg kjente, påsto at han hadde blitt tatt av en kongeørn som fireåring og anbragt i ørneredet. Der hadde voksne folk funnet ham i god behold. Han må ha vært mindre enn andre fireåringer. Som voksen var han bare omkring 1.50.
Kan en kongeørn klare det mon tro? Den heter vel kongeørn fordi den må være størst av alle ørner?

MVH
Hans Olav
Kjartan T.

Vel, jeg skal ikke starte en stor debatt om løftekapasitet og om ørn på disse sidene, men jeg personlig tviler på alle historier om ørnerov.

Les litt på nettet og dra gjennom noen fagbøker om evnet og så får du selv gjøre deg opp en mening.
Det finnes mange mennesker som forteller de utroligste historier rundt om i landet vårt.

Ja, vi har heldigvis mange gode historiefortellere som også lever den dag i dag...

Kongeørna er ikke større en havørna, men navnet kommer nok av de gyldene fjærene på hodet (ser ut som en krone).

Havørna er en av europas største rovfugler - bare slått av noen gribber, som jeg forøvrig mener den ligner mye på.

Kongeørna er likevel kjent for å legge ned større byttedyr under jakt. Den er en hurtigere og bedre jeger, men løftekapasiteten er så som så.
Nils L.

Bare en ting å si om dette bildet. Men først vil jeg nevne at jeg ikke har bilder av fugler som favorittmotiv....

Steinbra!

Det uttrykket er ikke til å ta feil av.
Litt av en barsking.
All honnør til deg som ligger å venter på denne karen.
Det kommer nok ikke av seg selv.

Mvh Nils :-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu