Minstebruttern
Etter ti dager med intenst mas gikk minstebruttern med på at jeg skulle få prøve og ta et bilde av ham. Etter ytterligere fire dager fikk jeg ut av ham noen grynt som jeg tolket dithen at jeg fikk lov til å legge ut bildet her.

V1 er v2 med korn. Kan noen si meg hvorfor det er så mye skjolder på v2? De viser best i pannen til Arne, himmelen og husveggen til venstre (grønne og rosa). Originalen var et fargebilde. Brukte Remove colour i PS Elements og dyttet litt rundt på kontrast og lysere/mørkere etterpå.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-01-22 13:19:05
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-01-24 00:43:33
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2004-01-24 00:44:31
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2004-01-24 00:45:29
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2004-01-24 00:46:32
    Versjon #6
  • Lagt inn: 2004-02-12 02:10:45
    Versjon #7
Utstyr
  • Olympus E-1
  • Zuiko 14-54 mm, 1:2.8-3.5
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriPortrett
  • Lastet opp
  • Visninger471
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_74228} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (27)
Avsluttet .
Hei Caroline

Veeeeeldig bra dette her.

Liker den softe tonen i bildet. Det blir best med litt korn synes jeg, uten å avfeie v2, for den også er bra.

Fotogèn bror du har !!

Vh svenn
Rune Edvin H.
Jepp, fint, men litt gjennomført grått?
Rune
Peter K.
Nei, dette ble for grått. Men utrykket hos broren din er fint. Jeg ser på de andre bildene du har lagt ut, at dette kunne du gjennomført langt bedre teknisk. Men kanskje han aksepterte å bli tatt bilde av når du var litt uforberedt?
Eirik H.
Einig i at det blir for grått, samt at utsnittet ikkje sitter heilt. Kontakten med modellen er derimot bra (skulle vel berre mangle :) ), så du har gode sjansar for å få til eit skikkeleg bra bilete av han.
Avsluttet .
Med noen levels-justeringer ville dette blitt bra. Ville også prøvd å få litt mere glimt i øynene hans.
Mvh Jan Ottar
Arne S.
Navnet skjemmer ingen, og slettes ikke broder'n :))

Pent smil også, selv om han avslører en skepsis til kamera (eller søster'n). Fin plassering av modellen i bildeflaten. Bakgrunnen er passe dus og fortellende. Men bildet som helhet virker for monotont grått. (Har du brukt levels?)

Utsnittet av ansiktet virker også behagelig riktig, selv om jeg hadde beskåret bildet like over øyebrynene. Men det sier kanskje mer om meg, enn et godt råd til deg.

Du har et godt blikk og en en sikker hånd.

:) arne
Inger-Lise S.
Hei Line! Et bra bilde av bror din.Han ser riktig så lun og trivelig ut.
Men jeg ville beskjøre til hushjørnet i venstre side.
Litt grått,men det er jo nevnt. Jeg ville ikke ''kappet hode '' av brutter'n her nei:)

Inger-Lise:)
Sidsel A.
Flott uttrykk på broren din. Enig med Inger Lise om beskjæring ved hushjørnet. Ansiktet står ellers fint mot bakgrunnen.
Inger Anne Maritsdotter V.
Hei Caroline.

Som vanlig serverer du i tillegg til bildet en litt artig historie, morsomt fortalt:-)
Likte godt bildet/bildene , men har ikke det minste peiling på portretter .
Ser du begynner å få dreisen på PS og ulike effekter , bra , syns du har jobba bra her !!:-)

PS ; han har ''ditt'' smil og ser ''snill'' ut:-)

Mvh Inger Anne
Bjørn H.
Helt ok utsnitt Caroline....

Men dette syns jeg ble for kontrastløst og for gjengrodd i hudtonene ...

Hadde lettet opp ansiktet litt, prøvd litt USM, samtidig lagt på litt kontrast

Føler du har endel å hente her ..

Bjørn ;)
Dag J.
Flott uttrykk, men altfor grått og diffust for meg, spesielt siden alt ligger i bildet - det er bare å hente det fram. Jeg frister meg frampå med et forslag (tok v2 inn i ps og justerte rakst):

Levels: høyre markør 3 (ja tre) cm til venstre, venstre markør 1 cm til høyre, mitterste markør 1/2 cm til høyre.

Unsharpen ca 400%, radius 0.3, t 0.

Det er ganske heftige endringer, men for mitt øyet forandret det bildet veldig til det bedre.
Sverre Farstad H.
Hei, Caroline. Godt bilde av brodern dette. Men jeg synes det blir litt for tungt, ville nok ha lysnet litt på det, i hvertfall på det markerte og flotte avsiktet, som gjenspeiler både liv og skepsis.
Jeg synes ikke du skulle ha beskåret bilde mer, heller litt mindre i toppen slik at hele hårpryden ble med, men synes igrunnen at bildet er bra nok som der i så måte.
Mvh Sverre
Caroline M. S.
Tusen takk for alle kommentarene og de gode forslagene så langt. Jeg skal prøve i kveld eller i morgen.

Jo, når jeg tenker meg om så var jeg vel bortpå levels også med dette bildet. I utgangspunktet var nok ikke bildet helt max - det var blitt ganske grått/mørkt ute (ikke sjans om å få blink i øyet uten blitz og det hadde jeg ikke med ut. Også noe grumsete i fargene).

Jeg prøvde med mer kontrast, men likte best det grå fordi det med mer kontrast liksom ikke lignet på bror min. Når jeg prøver igjen får jeg løsrive meg fra det at det er bror min det er bilde av. :-)

Beskjæring over øyenbrynene er en skikkelig god ide Arne. At jeg ikke kom på det selv! Også helt riktig at han er skeptisk. Akkurat mens jeg tok dette bildet avslørte jeg at det ikke var sikkert jeg kom til å slette alle bildene og her truer han med å knuse kameraet mitt. :-D (Han hadde gått med på å stille som modell kun for at jeg skulle få teste kameraet.) Ellers må det legges til at han stod tålmodig i parken i minst ti minutter, men smilte ikke før han forstod han var blitt lurt. :-)

Dag: Hvis jeg ikke får til å følge anvisningen din, kan jeg kanskje få v2'en du har mekket på per mail?

Inger-Lise og Sidsel: Jeg er litt skeptisk til beskjæring på venstre side, men jeg skal prøve det også. Bygningene i bakgrunnen er nok noe dominerende (særlig siden de er så lyse), men jeg tviler på at den beste løsningen er å beskjære. Noe med at bruttern har blikket og kroppen vendt mot venstre og da tror jeg det må være noe der.
Kristoffer R.
Et flott portrett hvor du har klart å få med deg et lekent og personlig uttrykk. Likte dette veldig godt. Jeg synes dessverre også at det ble litt grått - tror jeg ville gjort det lysere og økt kontrasten for å kompensere for det manglende naturlige lyset. Ser jo at du har prøvd det og ikke ble fornøyd, men tror likevel litt mer kontrast hadde gjort seg...

:-)
Carsten A.
Veldig mye bra i dette bildet, men - dessverre - presentasjonen stemmer ikke o det heøe tatt. Jeg er klar tilhenger av Arne S. sin beskjæring (omtrent), og mye må gjøres med tonene. Har sendt deg et forslag i tråd med dette!

MVH CA
Hans Olav S.
Hei Caroline

Jeg ser familielikheten når jeg sammenligner med bildet av deg, men du er nok penest :)
Jeg er enig med Arne og Carsten om at en beskjæring rett over øyenbrynene kunne blitt bra. Gråtonene er også litt for grå og kan ha godt av en justering. Regner med at CA har sendt deg en god veiledning på hvordan dette kan gjøres.
Ellers er det et fint portrett :)

MVH
Hans Olav
Sverre Farstad H.
Hei, igjen! Ser at det foreslås å kutte rett over øyenbrynene, men et portrett skal vise personen som den er, synes jeg. Kutter du ved øyenbrynene mister du noe av det som er med på å gi din bror et åpent og uttryksfylt ansikt, og ansiktet stopper ikke ved øyenbrynene. Dette er selvsagt alltid en ''synsegreie'' - noen syns det ene, og noen syns noe annet. Og jeg syns at det flotte ansiktet fortjener å bli vist i sin helhet - ikke skalpert. Så det så!
Mvh Sverre
Carsten A.
Det er Arne S. som vil beskjære ''like over øyebrynene'', hvilket jeg sa meg ''omtrent'' enig i. Personen har tre -3- tydelige furer i pannen, få med de to nederste. Dette blir ikke ''rett over øyenbrynene''.

Uansett plassering av denne beskjæringen, hodet er ikke bra plassert her. Enten hele med (godt og vel) eller beskjæring. Uten beskjæring måtte mye mer vært med under haken.

MVH CA
Caroline M. S.
Takk for nye kommentarer og stor takk til Dag og Carsten som har laget v3 og v4. Jeg har prøvd jeg også, men får det ikke helt til. De jeg synes blir mørke og detaljerte nok får noen stygge skjolder/lyse flekker på nese, kinn og panne. Den eneste jeg ikke har fått det på så langt er v5, men den ble temmelig ''baby face''. Jeg får prøve litt til. :-)

Sverre: Jeg synes det er en god ide å beskjære enten som Carsten har gjort eller like over øyenbrynene. Bruttern har spesielle øyne synes jeg. Ganske smale. De blir tydeligere med den beskjæringen. Jeg tror en mørkere/grovere versjon av v5 kan bli fin. Jeg er enig i det siste avsnittet til Carsten.

Hans Olav: Jo, takk, men jeg har jo jukset litt (mye). ;-D
Dag J.
Nå var min versjon en veldig rask justering av levels og usm, uten tanke på beskjæring eller at det skulle legges ut her.

Bare så det er sagt. (Ikke at det gjør noe, så har jeg sagt det også...):)

CA's v4 er veldig bra, og jeg likte toneforløpet i v4 bedre enn i v3. V5 og v6 er fortsatt litt for grå.
Carsten A.
Man får ikke fram toneforløpet i ansiktet slik jeg har gjort i den versjonen CMS har lagt ut som V4 bare med globale endringer via levels eller kurveverktøy. Men det første jeg så på V1 var at toneområdet overhodet ikke var utnyttet - resultatet er grått og for mørkt. Tok så bildet (V1) inn i PS, med det histpgrammet som vises med levels bekreftes dette inntrykket. Høyre og venstre pil i levels flyttes så til der toneområdet begynner (altå både i mørke og lyse toner). Det meste av dette hadde antakelig vært unngått med en mer korrekt eksponering (her foreligger en klar undereksponering).

Så må ansiktet behandles særskilt for å få fram de fine tonevariasjonene som er der (men ikke kommer fram i V1).

Min metode er da å legge ansiktsområdet opp på en egen layer, og så bearbeide den videre. Hvordan? Det kan jo være en artig øvelse for fotografen - la meg nøye meg med å si at det er lov å bruke flere layers.

Et særskilt punkt:
Som i de fleste næropptak blir øynene på homo sapiens liggende ''mørkt'' inne i sine øyenhuler, så akkurat de områdene må nesten alltid løftes ganske forsiktig, så mye at det riktige inntrykket skapes, men så lite at det ikke ''syns'', for å si det slik.

Er dette fiks-faks i PS ? Nei, dette er teknikker jeg for min del har brukt under helt tradisjonell kopiering i mørkerommet - men der er håndgrepene selvsagt ulike selv om resultatet blir det samme. I mørkerommet blir slike håndgrep også langt mer utstyrs- og arbeidskrevende, for å si det forsiktig. Men dette bildet er jo så bra at jeg for min del gjerne ville spandert noen timer eller dager i mørkerommet for å få det fram til den best mulige presentasjon.

MVH CA
Caroline M. S.
Takk igjen til Dag og Carsten. Jeg skal prøve meg med flere lag og bør etterhvert ha muligheter for å få til enda bedre versjoner enn deres (siden dere måtte mekke på et bilde som allerede var herpet av meg, mens jeg kan starte på ny frisk med originalen). :-)

På v4 og v5 har jeg brukt to lag (et mørkt med et lyst oppå, og så visket bort bakgrunnen i det lyse laget for å få bygningene mørkere).

Jeg fikk PS5 LE av en snill foto.no-bruker på torsdag, har kjøpt Photoshop 6 Bible på drøye 900 sider og kommer neppe til å ha fritidsproblemer med det første. He, he - spørs om jeg i det hele tatt får tid til å fotografere. :-D

Ellers er jeg enig med deg Carsten - kan ikke se noe som helst galt i å forbedre bilder i PS. Tvert i mot. (Men å lime inn eller fjerne vesentlige elementer i slike foto som skal være dokumetariske er for drøyt synes jeg.)
Arne S.
Liker uttrykket og toningen i bildet til Carsten. Selv om det ser ut som om det er brukt overdreven USM i øynene.

Jeg er fortsatt ikke helt fornøyd med beskjæringen oppe. I Carsten sitt forslag er det litt for mye med av pannen (kuttet midt på ). Det er heller ikke ideelt å kutte for tett inn på øyebrynene. Rynkene er simpelthen i veien :-) Regner med at det er bekymringsrynker på grunn av søsteren, så brodern er vel unnskyldt.

Alt i alt er Carsten sitt forslag det beste.

:) arne
Mike T.
Hei Caroline,
dette hadde jeg ikke forventet av deg.
På tross av faglig fundert kritikk (som alltid) av CA liker jeg versjon#1 best - ser vel mer med naive følelser enn med fotografisk skolert blikk (som jeg heller ikke har).
VAARMT!
Jeg har en sønn som er 40 og gatemusikant (klassisk). Han er nesten like fotogen som minstebruttern.
Fantastisk modell - gjengitt med kjærlighet.
For meg ditt beste!
Hilsen Mike (innfanget)
Caroline M. S.
Mike: Takk for den kommentaren. Den ble jeg glad for å lese. :-) He, he - så du trodde jeg kun var interessert i husfasader du. ;-) Jeg liker best (og har alltid tatt mest) bilder av folk, men kjenner ingen som vil ligge ute på Internett. Jeg likte også v1 da jeg laget den, men jo mer jeg ser på den, jo mer enig er jeg i at den er for grå. Håper du legger ut noen bilder av sønnen din da. :-)

Arne: Jeg tror fremdeles det kan bli fint med beskjæring rett over øyenbrynene. Han har jo nok rynker ellers også. :-) (Jeg påtar meg kun ansvar for smilerynker - bare så det er sagt *SS*). Skal jobbe videre med bildet (må bare ha pause og glemme hva jeg har gjort, så jeg ikke fortsetter å gjøre samme feilene igjen og igjen).
Carsten A.
For ordens skyld: Arne mener at det på V4 ''... ser ut som om det er brukt overdreven USM i øynene.'' Vel, først og fremst har jeg ikke brukt mer USM på øynene enn resten av bildet, men øyenpartiet er svakt løftet. På en 8 bits JPEG-fil er et slik inngrep ofte problematisk, ettersom det er lite å hente. Det forhindrer ikke at det er på sin plass å illustrere en oppfatning om hva som kan eller bør gjøres på en bedre/større fil.

Også ellers er å si at det er klart suboptimalt å gjøre såpass store redigeringsinngrep som på V4 med utgangspunkt i en liten JPEG-fil for web-formål. Det jeg gjorde var å bruke endringene til å illustrere hva jeg selv hadde ønsket å gjøre om det hadde dreid seg om eget bilde, men mine endringer er selvsagt ikke på noen måte fullstendige. Bl.a. syns jeg ikke det er noen god idé at klesdrakten er omtrent helt gjengrodd.

Akkurat hvor beskjæringen ovenfra skal gå er selvsagt diskutabelt (men ikke at den er nødvendig). I V4 kunne jeg nok gjerne gått gitt lengre ned mot øyenbrynene. Når det gjelder hovedsaken her får jeg bruke et såpass sterkt ord som håpløst om toneforløpet i V1 - og V4 er altså et forsøk på å illustrere det.

MVH CA
Caroline M. S.
Jeg får ta en ''for ordens skyld'' jeg også: Jeg oppfattet v4 (og v3) som demonstrasjon på hvilken retning jeg burde gå i, og jeg synes det er dyktig gjort at dere har klart å få så mye ut av v1 (som må ha vært alt annet enn lett å jobbe med pga størrelse og fordi den er laget grå og kornete). Uten den ''demonstrasjonen'' og Arnes forslag om beskjæring hadde jeg ikke sett andre muligheter med dette bildet. Med deres hjelp ser jeg (selv om jeg ikke har fått til noe jeg er fornøyd med ennå) at jeg kan gjøre mer med dette bildet. Det er kjempefint og lærerikt for meg. :-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu