Jeg fortsetter rødlistebildeserien med hvitmure (Potentilla rupestris). Selv om hvitmure ble fredet ved kgl.resolusjon i 2001, tilhører den de virkelig akutt truete artene i Norge. Fredning som ikke omfatter voksestedet har nemlig svært liten effekt. Hvitmure vokser på to lokaliteter i Oslo, samt 1 sted i Asker og 1 på Nesodden. Lokalitetene er de nordligste i Europa.
Hvitmure er en 2-4(5) dm høy plante med en knippe hvite, omlag 1 cm store hvite blomster øverst. Den tilhører rosefamilien og litt ''folkelig'' kan man si den likner en forvokst jordbærplante. Svenskene kaller da også arten ''trollsmultron'' fore å understreke denne likheten.
Hvitmuren er så ''uheldig'' at den trives best på lysåpne, kalkrike berg og i åpne skogsbryn, helst på kalkrike bergarter. Dessverre er akkurat denne biotopen også ytterst ettertraktet for plassering av svære villaer for folk med mye mer penger enn miljøinnsikt, og hvitmuren er taperen her. Uten tvil. På de fleste stedene de nforekommer kan antall eksemplarer lett telles på noen få minutter. Slike ørsmå populasjoner er selvklart ytterst sårbare for miljøpåvirkning også utenom de menneskeskapte. Det skal ikke mer enn etpar ugunstige vekstsesonger før en populasjon dør ut.
I 2003 dokumenterte jeg hvitmure og fant bl.a. ut at den har klare UV-baserte nektarmerker i blomsten. Dette er temmelig uvanlig for hvitblomstrete arter og viser at hvitmuren i tillegg til sine spesialiserte økologiske miljøkrav, også er ''nøye på det'' når det gjelder bestøvning. Stakkars plante i vår naturfiendtlige tidsalder, hvor tid er penger og kunnskap er uglesett. Jeg er glad for å ha fått dokumentert hvordan planten ser ut, mens det ennå var tid.
Bildet inngår i albumet Red List - Naturfotografene har et felles ansvar for å dokumentere naturverdier, enten de er ''fotogene'' eller ei. Dette ansvaret kan vi ikke skyve fra oss, i jakten på de hardtslående og kreative bildene.
Mitt lille bidrag er å vise bilder av plantearter som står på vår nasjonale ''rødliste''. Dette er akutt truete arter som før vi får sukk for det er tapt for vår flora for alltid. Mange av artene lider av å være ukjente utenfor fagfolkenes rekker og er i tillegg ofte lite ''pene'' i klassisk, menneskelig sentrert tankegang. Det er ikke deres feil, de har uante kvaliteter om vi bare ser etter, og verdsettes ikke dette, er det til syvende og sist oss det går utover.
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_75086} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Et vakkert bilde som vel svarer opp på noe av den diskusjonen vi har hatt gående over tid.
Et artsbilde som også er en nytelse for øyet. Meget god separasjon mellom blomst og bakgrunn. Presentasjonen er pen og ren, med en fin bevegelse i billedflaten.
Bra Bjørn, du som jo egentlig ikke kan ta bilder :-)
-k
Eskil O.
Flott presentasjon av en vakker blomst, bra plassert i billedflata.
Eskil.
Bjørn J.
Prisverdig tiltak, denne ''Red List''. Planlegger du å legge ut bilder av alle akutt truede planter - og hvor mange arter regnes som akutt truede?
UV-versjonen tilfører en ekstra dimensjon ved slike artsdokumentasjoner.
Du sa det så fint her tidligere: ''Aksepter at naturen har egenverdi i seg selv''. Det kan virke som det blir færre og færre som tenker i de baner.
Ketil K.
Flott serie du har igangsatt Bjørn! Den ønsker jeg hjertelig velkommen og skal studere bildene og teksten med interesse. Har jo flere arter rundt her jeg bor som er rimelig utsatt, selv om jeg ikke vet om de er rødlistet. Men gulveis, vårmarihånd og dragehode er vel ikke langt fra? Og det er leit å se hvor dårlig voksestedene blir tatt vare på. Botanisk forening/botanikere med kunnskap har akkurat som ornitologene en stor utfordring i å formidle sin viten om rødlistede arter og deres sårbarhet utover egen interessekrets, det er sikkert!
Fint bilde av potentillaen her, med meget varsom og bra matchende farge i bakgrunnen, og historien om UV er vel også kjent fra hjemmesiden din, men tåler godt en nærmere beskrivelse her.
Birna R.
jeg har en lang rekke bilder av slike arter, men innser at fotodotno vel har et metningspunkt. derfor blir det neppe mer enn 1-2 bilder til i serien.
Venche J.
Nytt flott bilde i serien din Bjørn.
Metningspunktet her på foto.no er på langt nær nådd.
Kjære deg gi oss flere en bare to til.
Wenche.
Ann F.
Metningspunkt?
Ikke skjær oss alle over en kam, er du snill.
UV-versjonen er interesant, tittelen fikk meg til å smile. ''Beste verstkant'' og ''Verste bestkant'' har jeg også hørt.
Og bilder som dette kan kanskje vekke enkeltes naturbevissthet?
Mvh Ann
Vestafor-boer
Carsten S.
Med din hensikkt i denne serien er dette bilde både estetisk pent og interessant/noe lærrikt. Det viser noe som ikke alle har muligheten til.
Bare 1-2 bilder i denne serien på grunn av mettningspunkt syns jeg er tull.
Dette er bra og og for de som vil forbedere seg er det viktig at de ser hva som er mulig.
3-5 ?
mvh, Carsten S.
Avsluttet .
Hvis billedet skal fungere helt burde der at være lige meget blur ved alle kanterne. Jeg tror at et bedre motiv, en anden blomst ville forbedre billedet betydligt. Elleres godt arbejde.
Birna R.
C.M: du er oppl.agt en kandidaqt for svartelisting. det bør ikke være vanskelig å forstå selv for deg at dine kommentarer er regelrette probvokasjoner. hold deg vekk.
Avsluttet .
svartelisting ??
Birna R.
dine kommentarer på dette og andre bilder danner et mønster. du er ikke ute etter annet enn å provosere. jeg vil rett og slett ikke ha flere kommentarer av deg.
Rolf J.
Takk for at du viser oss noe fra naturen de fleste av oss vet lite om, bare fortsett, vi tåler mange av denne typen.
Rolf
Kai-Wilhelm N.
Jeg er ikke mett, jeg nyter og sluker... og lærer.
(skal traske gamle barnestier til våren...)
Vil lære mer!!!
mvh
-kai
Ishi K.
intensjonen bak serien er bemerksverdig, men akkurat dette bildet (v1) er litt ordinært i komp. Liker det forrige mye bedre. Spennende med UV dog.
Rune L.
Denne komposisjonen liker jeg svært godt. Veldig flott plante avbildet mot en bakgrunn som har en veldig passende farge, i mine øyne. Synes alt er perfekt avstemt her. Enkelt, ryddig og utrolig bra.
Rune
Lars L.
Jeg er heller ikke mett. Meget interessang serie. Bare det så se førsteklasses teknisk håndverk er en nytelse i flommen av bilder på dotten som ikke viser spor av slikt.
Øyvind A.
Du kan gjerne la serien løpe lenger. Det er egentlig ikke så mye å kommentere utover at det er solid utført. Men det er både interessant lesning og fint å se på.
mvh Øyvind
Birna R.
Okei okei okei. etpar bilder til. så får det være nok.
Kjartan T.
Jeg er overlykkelig over at du tar deg tid til å gjøre dette. Kom gjerne med en lang serie:) Håper også at alle slike bilder blir godt sikret for kommende generasjoner, for akkurat det kan jo være et tema man av og til tenker på.
Bildet av blomsten har et spesielt godt lys, hvordan har du jobbet?
Birna R.
Faktisk med enklest mulig teknikk, en 90 mm Tamron (lånt) på full åpning, pluss omhyggelig innplassering i forhold til motivet for å få begge blomstene til å ligge mest mulig innenfor det begrensete skarpsplanet..
Slike spinkle, ''høyvokste'' planter svaier mye for hvert minste vindpust, så det blir en tålmodighetsprøve å treffe det rette øyeblikket. Må si at i denne forbindelse er digitalkameraet helt suverent. Før gikk det fort en rull eller to for å være sikker på at bildet ''satt'', nå holder det med 1-2 opptak som jeg kan sjekke skarphet på der og då.
Bjørn J.
I parken ved museet der jeg jobber vokser løvehaleurt. Det finnes kun hos oss og på Frogner i Oslo.
Likte bilde ditt.
Birna R.
Jeg har bilder av den planten på frogner, BJ.
Birna R.
.. men siden løvehalen er en adventiv (innført) art, står den så vidt jeg vet ikke på rødlisten.
Neste bidrag i serien blir forøvrig bittergrønn (chimaphila umbellata), kommer i løpet av dagen straks jeg har fått mva.terminen avstemt.
Brita Helen E.
Kjempeflott bilde av en vakker plante.. :) Likte at bildet var så enkelt og ''rent''.. Håper på å få se mange flere slike..
Flott og interessant tekst du gir oss her.. :)
javel, jeg får sjekke den ofisielle MD-lista for konfirmering. jeg har plenty av løvehalebilder, så hvis jeg føler for det og den viser seg å være kvalifisert, så kan den gjerne få bli med.
Jonas L.
Strøkent artsbilde. Fin og interessant serie du viser her.
mvh JL
Inger-Lise S.
Vakker blomst,godt eksponert.Jeg likte den diffuse bakgrunnen og fargevalget.Det er lærerikt og interessant dette Bjørn.
Inger-Lise:)
Avsluttet .
Følger spent med videre på rødlista.
Spesiellt fint med nektaren i UV-lyset. Knall !!!!
Vh Svenn
Frode A.
Både pent og lærerikt det her :)
V2 var skikkelig stilig med ''avsløringen'' av hvor nektaren gjemmer seg.
Mvh: Frode
Tarjei Ekenes K.
jeg synes dette var veldig godt komponert
og med flotte detaljer.
pirk:
jeg har sittet og sett på det lenge nå,
og tror at en minimal ørliten beskjæring
på venstre side vil gi en balanse som
får meg til å slappe av 100% med bildet,
og ikke 95%
:-D ! son tarjeiav !
Birna R.
La de 5% gjøre at du ikke sovner hen, Tarjei. Ellers takk for påminningen om beskjæring, som jeg ikke er enig i selv, men det forringer ikke din oppfatning det minste.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Et vakkert bilde som vel svarer opp på noe av den diskusjonen vi har hatt gående over tid.
Et artsbilde som også er en nytelse for øyet. Meget god separasjon mellom blomst og bakgrunn. Presentasjonen er pen og ren, med en fin bevegelse i billedflaten.
Bra Bjørn, du som jo egentlig ikke kan ta bilder :-)
-k
Eskil.
UV-versjonen tilfører en ekstra dimensjon ved slike artsdokumentasjoner.
Du sa det så fint her tidligere: ''Aksepter at naturen har egenverdi i seg selv''. Det kan virke som det blir færre og færre som tenker i de baner.
Fint bilde av potentillaen her, med meget varsom og bra matchende farge i bakgrunnen, og historien om UV er vel også kjent fra hjemmesiden din, men tåler godt en nærmere beskrivelse her.
Metningspunktet her på foto.no er på langt nær nådd.
Kjære deg gi oss flere en bare to til.
Wenche.
Ikke skjær oss alle over en kam, er du snill.
UV-versjonen er interesant, tittelen fikk meg til å smile. ''Beste verstkant'' og ''Verste bestkant'' har jeg også hørt.
Og bilder som dette kan kanskje vekke enkeltes naturbevissthet?
Mvh Ann
Vestafor-boer
Bare 1-2 bilder i denne serien på grunn av mettningspunkt syns jeg er tull.
Dette er bra og og for de som vil forbedere seg er det viktig at de ser hva som er mulig.
3-5 ?
mvh, Carsten S.
Rolf
(skal traske gamle barnestier til våren...)
Vil lære mer!!!
mvh
-kai
Rune
mvh Øyvind
Bildet av blomsten har et spesielt godt lys, hvordan har du jobbet?
Slike spinkle, ''høyvokste'' planter svaier mye for hvert minste vindpust, så det blir en tålmodighetsprøve å treffe det rette øyeblikket. Må si at i denne forbindelse er digitalkameraet helt suverent. Før gikk det fort en rull eller to for å være sikker på at bildet ''satt'', nå holder det med 1-2 opptak som jeg kan sjekke skarphet på der og då.
Likte bilde ditt.
Neste bidrag i serien blir forøvrig bittergrønn (chimaphila umbellata), kommer i løpet av dagen straks jeg har fått mva.terminen avstemt.
Flott og interessant tekst du gir oss her.. :)
Mvh Brita...
http://www.heftet-ringerike.org/2000-2009/2003-lovehale.pdf
mvh JL
Inger-Lise:)
Spesiellt fint med nektaren i UV-lyset. Knall !!!!
Vh Svenn
V2 var skikkelig stilig med ''avsløringen'' av hvor nektaren gjemmer seg.
Mvh: Frode
og med flotte detaljer.
pirk:
jeg har sittet og sett på det lenge nå,
og tror at en minimal ørliten beskjæring
på venstre side vil gi en balanse som
får meg til å slappe av 100% med bildet,
og ikke 95%
:-D ! son tarjeiav !