Hjem kjære hjem.
Bildet er et utsnitt av en boligblokk i norges største borestslag på Ammerud i Oslo.
Fire store blokker med 250 leiligheter i hver blokk, gjør at det bor et sted mellom 3500-4000 mennensker i blokkene.

Bildet er tatt tidlig på morgenen i det solen står opp.
Utstyr
  • Nikon D-100
  • Nikkor 80-200 f.2.8
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger888
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_81193} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (63)
Anders S.
Dette var virkelig stilig. jeg trodde et lite øyeblikk at det var en montasje. Tøfft med alle de forskjellige gardinfargene.

AS :-)
Jostein M.
En kjempeidè utført på en særdeles bra måte. Har prøvd meg på noe lignende selv uten å være i nærheten av dette.
Flott Bjørn.
Mvh
Jostein
Nils W.
Bildet viser at det kan være god grunn til å stå tidlig opp om morran' !!
Herlig bilde!
...nils
Inger Anne Maritsdotter V.
Enda en tøff ide fra din kant , du er flink på dine kreative komp;-)
God helg :)
-IAV-
Inger-Lise S.
Hei Bjørn! Kreativ idè! Det er bare ei blokk,men det er noe med dette bildet...Blir sittende og sammenligne vinduer og gardiner her.Noe tiltrekkende ved dette....Ser ikke folk,så kikkermentalitet kan det da ikke være;
Men jeg likte det godt.

Inger-Lise:)
Kristoffer R.
Dette var helt fullkomment! Man kan sitte i lang tid og bare stirre på de forskjellige vinduene... lyset fra solen som er i ferd med å stå opp er flott -- er det speilbilde av en skogholdt man ser i noen av vinduene øverst i blokka?

Harmonisk og behagelig -- dette likte jeg veldig godt!

Ha en god helg!
Grethe B.
Kjempestilig bilde, rart at ei booring blokk kan bli så stilig....
Alle de ulike fargene, lysene, men du har gjort det med måten og ''ramme'' inn på, at det er utrolig firkantet alt sammen. Stilig! Bra jobba...Kunst..av noe i utgangspunket grått og trist...

mvh
gt
Avsluttet .
Ja dette må vel kunne sies å være en godt fanget drabantbystemning ja. Synes du har fått fanget størrelsen og omfanget godt her til tross for at det er et utsnitt. Bra symmetri. Fin detalj med alle de ulike gardinene i ulike farger. Alle fargene varmer opp litt i det elelrs kalde uttrykket med grå steinplater på veggene. Tittelen og underteksten opplever jeg litt tvetydig og åpen for tolkning, men samtidig varm og god. Liker det.
Mike T.
Hei Bjørn,
gratla med enda en samfunnskritisk presentasjon. Liker dette enda bedre enn ditt siste bilde.
Blokken er nydelig på sitt vis og ganske spennende. Storby romantikk på sitt beste. Tilfredsstiller det meste av behovene til alle våre yrkesaktive kvinner og menn.
En av grunnene hvorfor jeg emigrerte fra Tyskland og flyttet til Tau var imidlertid at jeg ville rømme fra den slags.
Hilsen Mike
Siri Elisabeth J.
Stamt
Kreativt
Morsomt
Bra!

Siri :-)
Bjørnar S.
Kjempe bra sett. Undrer på hvem som bor bak vinduene. Dette likte jeg.
Arnt Ove J.
Meget bra, likte dette. Litt perspektiv kontroll i Ps ( spesielt v.side) og du hadde fått 10 poeng, nå blir det bare 9,5 :-)

Arnt Ove
Odd Tore S.
Du har fått en bo-silo til å se interessant ut, og ikke bare som en upersonlig fantasi- og verandaløs betongkloss. Det er både mennesker med forskjellig smak der inne, og utenfor er det både soloppgang og speilbilder av trær.
Dette er en stor kontrast til sort-hvitt bilder som jeg har sett av samme motiv, hvor tristhet og uniformitet dominerer. Jeg opplever dette nærmest som et innlegg for den mennesklige blokka.
MVH
Odd Tore
Kay R.
Veldig tøft Bjørn...

Man kan godt si at det har va vel komponert ja... Du e veldig flink til å få folk til å tenke må æ si... Har sett lenge på bilde ditt nu, å må si at det fenger mæ... Utrolig at vi mennesker kan leve så forskjellig på så få kvadrat... Veldig fine kontraster var det også.....

Flott bilde det hær...

MVH Kay:-)
Sidsel A.
Fascinerende rett og slett!
mvh Sidsel
Dag T.
Ammerud blokkene er et monument over venstresidens holdning til mennesket som produsent, og intet annet. Det var et rent materialistisk ideal. Man fikk det som var nødvendig, samt T-bane til arbeidsplassen, og det var nok.

Jeg har bodd der, det er et spesielt sted.
Nils W.
DagT: Ønsker ikke å starte en diskusjon som går langt utenom bildets innhold, men jeg mener din analyse er gal. Positivt at du ser bygningene som monumenter. Vår tid trenger de monumentene den kan få. Selv om de er bygget med lønnsomhet som mål.
Jeg synes bildet er vakkert, pirrende for fantasien, og ikke uten ironi. ...nils
Avsluttet .
Jo lenger jeg sitter og ser på bildet ditt, jo mer venter jeg at det skal komme noen og titte ut av et av vinduene. Her pirres fantasien.

- Ingrid -
Stig B.
Et teknisk godt gjennomført bilde med mye symbolikk. God ide og gjenomføring. Skal ikke gi meg inn på vidløftige tolkninger, men synes bildet tåler å sees på flere ganger.

Mvh Stig
Jonny E.
Hei Bjørn

Nesten rart og tenke på at det bor så mye forskjelige folk på et så lite område, og nesten ingen vet kæm naboan e.
.......

Nordkapp kommune har 3364 innbyggere,
av de innbyggerene så bor
2564 i byen Honningsvåg ''by'',
438 i Nordvågen,
190 i Gjesvær,
141 i Skarsvåg,
og 31 i Repvåg............trur nesten eg villa satsa
på Repvåg i stedet for blokk på Ammerud om eg måtte velge.

Eg synes, som en enkel gubbe fra kysten som no har trekt til innlandet, at en sånn blokkboform virke skremmanes,
men samtidig fascineranes og betrakte.

Det e sannelig godt og kunne pisse bak fjøsen.

JonnyE
Odd Eirik S.
Kreativt og flott gjennomført bilde.
Det som fenger er jo symmetrien, fargene og speilingen i vinduene. Imponerende hvor fargerikt det går ann å få fremstilt en slik betongkloss.
Har jo altid sett dette som store grå betongklosser og sjelden ofret menneskene i dem en tanke. Du får meg jo til å tenke litt annerledes med bildet her. At det faktisk bor mennesker bak disse kalde veggene og varme vinduene.

mvh
Odd Eirik
Rune S.
Symmetri, farger, speiling og repetisjoner. Bra komposisjon. De før meg har sagt det meste. Mvh Rune
Marit E.
Hei Bjørn!

Du får jammen meg blokka til å se innbydende og trivelig ut, du. Og det sier jeg som er vokst opp blant eldgamle stabbur, fjøs og smårutete vinduer.

Fint med sola som speiler seg i vinduene, både den gule og de blå gardinene var flotte mot den grå betongen.
Kreativt!

God helg til deg!

Marit
Brita Helen E.
Et spennende og kreativt bilde... Bra utsnitt og fin symmetri...Jeg har sagt det før,men sier det igjen: Du er virkelig flink til å finne motiver:) Stå på videre!

Mvh Brita...
Bergliot E.
Et ''kaldt'' bilde med fine linjer og symmetri. Syns bildet var bra. Flotte farger og speiling.
Teksten vurderer jeg ironisk. For meg ville ikke et lite kneppkammer i ei høyblokk være et kjært hjem liksom. Det måtte for min del heller kalles for en ''midlertidig oppholdstillatelse'' ..hehehe....
Men så er jo jeg oppvokst på landet med et frittstående hus til hjem, mange dyr rundt meg og en park til hage:)

Utover det så har jo fotografen vært svært så kreativ med å finne motiv!! BRA!!

Ha en finfin lørdag!

Bergliot:)
Caroline M. S.
Kjempebra blokkbilde. :-) Fine farger og flott med alle vinduene og repeterende mønster i form av de mørkegrå firkantene (og vinduene, selvfølgelig). KG Stolt har et bilde over samme tema, bilde nr. 95202, som han kaller Konformitet. Her, enda mer enn på hans bilde, synes jeg ikke det er konformitet og trøstesløst liv i blokk som er bildet, men hvor likt det ser ut på utsiden og hvor forskjellig det sikkert er på innsiden (de fleste har jo forskjellige gardiner og ulikt lys i vinduene). Spennende å tenke på hvor mange forskjellige/unike mennesker som er samlet på en plass - hvor forskjellig de sikkert lever livene sine osv.

Det påstas at mennesker ikke liker å bo blokk. Bygget ut fra ''feil'' menneskesyn og venstresidens holdning til mennesket som produsent, som Dag Thrane skriver. Men det er ikke blokkene det er noe feil med. Kun plasseringen av de. Noen av de mest populære og overprisede leiligheter (om man kun ser på selve bygningsmassen) er Enerhaug-blokkene i nærheten av Grønland i Oslo. De må vel være omtrent like mange og like store som disse blokkene dine. Folk står i kø for å få leilighet der og betaler gjerne overpris. Attraktivt å bo der fordi det finnes kulturtilbud rundt og fordi de ligger sentralt i Oslo. Ikke utforbi ved enden av et T-banespor slik som blokkene i drabantbyene.

God helg!
Bjørn H.
Takk for fline og reflekterte tilbakemeldinger :)

Jonny: Morsom sammenligning du kommer med.
Joda det bor nok like mange på Ammerud som i Nordkapp kommune. Rart å tenke på. Nå bor jeg ikke selv i disse blokkene, men jeg hadde nok også valgt f.eks Repvåg, for b.l.a. å kunne ''pisse bak fjøset'' som du sier .. hehe ... Har røtter gjennom min mor fra landet, så det ligger i blodet :) skjønner du.

Bergliot : Morsomt med ''Midlertidig oppholdstillatelse ..
Om jeg var ironisk...tja ...tjo ... maaange trives der, og det er bra...ting i livet er helt klart en vane i forhold til oppvekst også videre..., men har ingen problemer med å forstå at et lite tun med noen kyr, og naturen rett utenfor stuevinduet er godt for sjelen :)

Caroline: Ja tenk, hvordan boligpolitiken og prisnivået er i byen, og ikke minst i forhold til geografisk beliggenhet.
Du nevner Enerhaugen, nei heller ikke noe lavblokker kan man si...men kan tenke meg at det er populært p-g-a- tilgjengeligheten rett utenfor døren...og prisene stiger til det sinnsykt kunstige.... jaja...
Jeg forbinder Enerhaugen mer med gamle dager jeg..., med Otto Nilsen og gutta ....så gammel er jeg .blitt.. hehehehe ..
Men jeg trives av og til med halvliter på Lompa da ...
Okey, tror jeg ville valgt Ammerud. 15-20 minutter med banen så har du alt, og ellers ligger Ammerud godt plassert i forhold til Lillomarka og badevann. Og det er også unikt med hovedstad vår....

Arnt Ove : Takk for tips :)

Mike: Jeg skjønner deg godt :)

Og takk til alle dere andre, nå må jeg bare storme videre ...................... :)

Bjørn ;¤






Marina R.
Dette var flott Bjørn...
Liker ideen godt.
Bilde gir helt klart rom for tolkning i flere retninger, og det er spennende... Syns du har formidlet et bilde som kan bety noe for mange. ;o) på forskjellige måter...

Marina
Avsluttet .
Det meste er sagt..utrolig tøft! Liker fargemetningen.
Nils B.
Veldig bra kontroll over tonene i dette bildet. Hærig å se hvordan vi stues inn i små firkanter å liker det. Flott tatt.
mvh Nils
Kenneth P.
Fungerte meget bra dette. Er innom de blokkene ukentlig i mitt arbeid så er godt kjent der. Det du kunne gjort annerledes er nå som det er i etterkant av opptak. Ta bildet inn i PS og bruk ''Free Transform'' Dra inn litt i bunn på begge sider for å rette opp skjevheten som kommer av at du tar bildet oppover. Skulle du gjort det i forkant måtte du brukt en tilt/shift linse. Det er alltid bedre å trekke inn litt i bildet enn å trekke ut siden da det interpolerer bildet opp.

mvh Kenneth
Bjørn H.
Kenneth.

Tusen takk for nyttig tips. Det skal jeg sannelig prøve ... Som du skjønner er jeg ingen eier av noen tilt linse, som sikkert ofte kreves hvis man jobber mye med bygg og arkitektur..
Prøver PS alternativet :)

Bjørn ;¤
Rune T.
Hei Bjørn!

En meget god ide omsatt til et glitrende bilde. Mange gode kommentarer og utgangspunkt for historier med personlig preg. Tenk hvor mang som bruker store deler av livet sitt i en slik koloss og forhåpentligvis trives!!

Har passert den og andre blokker i h.staden tidligere men aldri tenkt på å ta bilder av den. takk for tipset!
Calemil M.
har en viss følelse av å ha sett motivet opptil flere ganger, men dog...
vanvittig bra.
ja, fy faen så bra.
Calemil M.
har en viss følelse av å ha sett motivet opptil flere ganger, men dog...
vanvittig bra.
ja, fy faen så bra.
Hedda Nedler H.
Sinnsykt!
Anniken S.
Rugekasse.....
Tenk så store flater vi har å bo på i dette langstrakte landet vårt, allikevel velger vi å bo på denne måten.
Må berømme deg for ideen med å ta bilde av dette...
kreativt og morsomt.
Bilde har mange spennende momenter, ryddig, symetrisk og annerledes. Det er så enkelt at det er genialt!
Kurt S.
Hei Bjørn.
Så langt ut i kommentarrekka som jeg kom denne gangen er det litt vanskelig å finne noe veldig fornuftig å si.
Men, jeg kan si at jeg er glad for at jeg ikke bor i et slikt kompleks og at bildet ble knallbra mye p.g.a fargene i vinduene.
Håper selvfølgelig at de som bor der trives. Fikk også litt lyst til å ta opp tråden i Dag T`s kommentar, men skal ikke gjøre det. Skal ikke starte noen politisk debatt her. Det er jo nok diskusjon her på dotten om man ikke skal begynne å diskutere politikk også -:)
mvh Kurt
Wigdis W.
Slutter meg til de begeistredes rekker. I denne kategorien bilder er det ingen som slår deg her på dotten Bjørn!
Caroline L.
At skapa något fint av ikke mye er en konst, og det har du gjort.

Caroline
Tom R.
Tøft og velkomponert bilde.
Likte dette.

Tom:)
Tom A. T.
Spennende og annerledes bilde. Godt tenkt og utført.
mvh Tom T
Torbjørn S.
Hadde sansen for dette. God ide og bra utført. Passende tittel.

TS
Kristine G.
Flott komposisjon og bra valgt tidspunkt, bildet hadde vært mye kjedeligere uten de gylne innslagene på rutene :-)
Avsluttet .
Råbra Bjørn!

Lenge siden nå, men dette er som alltid bra... Flott lys....vanvittig flott...

Virker som om solen har reflektert i vinduene som er åpnet litt....eller er det tilfeldig? Bra ble det i alle fall :-)

Hilsen Jim
Marianne M.
Hei Bjørnen.
Må først si at jeg er glad for at dette ikke er mitt ''home sweet home'' uansett hvor stilig og spennende bildet ditt er ;-} Utrolig artig med de solfyllte vinduene midt i alle linjene og alt det grå.....
Ellers er det så mye godt sagt her at jeg nøyer meg med disse små ord....

Mvh Marianne ;-}
Fred S.
' Litte boxes...''. Regner med du kan den, Bjørn, og synes du formidler ''marerittet ved å bo slik på en ypperlig måte.
Eller mareritt....., kanskje noen synes det er OK å bo så tett...

vh fred
Ioannis L.
Hei, Bjørn!
Et meget interessant og spennende bilde!
Minner meg litt om et bilde i gigantisk format jeg så på en utstilling en gang. Fra en boligblokk i Hong Kong. Men dette var tatt på kveldstid med storformatkamera. Kvaliteten var da så god at man kunne gå nære innpå det 3x4 meter store bildet og se rett inn i en av de flere hundretalls familienes stuer... ;)

Men nok om det.
Herlig lysspill av refleksjoner og farger du har fått til her!
Utmerket! ;D
stian w.
Tøft bilde!!

Jeg er oppvokst her..

:-)
Avsluttet .
dette var utrolig tøfft! :)
Flott lys mot vinduer og vegg...

Mvh Kia:)
Toini B.
skikkelig stilig!!

:)
Knut L.
Hei Bjørn.

Jeg er sent ute med min kommentar, og det meste som kan sies er vel muligens sagt.
Men bildet er som du skjønner meget engasjerende og inspirerende til og for kommentarer av alle slag.

Bildet er strengt geometrisk oppbygget og med sine kvadrater og rektangler gjenspeiler det en konform tilværelse. Men de kvadratiske vindusflatene er forskjellige; - noen speiler varmt sollys, noen har gardiner, noen er avblendet hvite og noen er bare sorte. Dette åpner for mye symbolikk og tanker, etc. ....

Jeg gratulerer med flott og spennende bilde.

mvh
Knut
Øyvind A.
Herlig bilde. Jeg liker det stramme utsnittet og fint med lysspillet i vinduene.
Jeg må si jeg undres over at mennesker kan bo og trives under slike forhold. Sjøl synes jeg minstekravet er at en kan gå ut og slå lens uten å sjenere noen. Men vi er jo forskjellige, og godt er det.
mvh Øyvind
Tore Johan V.
Noen som blir med på et slag Damm?

-TV
mats h.
dødsstillig! likte de forskjellige ''bildene'' som speiler seg i rutene....

hilsen mats :)
mats h.
dødsstillig! likte de forskjellige ''bildene'' som speiler seg i rutene....

hilsen mats :)
Thorfinn B.
meget bra. Bra tolkning.
Hege O.
Råstilig! Ufattelig at en trist blokk kan se så farverik ut en morgenstund...!Knallbra, rett og slett.
Inge-Martin F.
Fint sett ,det er tydele att gardiner er viktig i sosialdemokratiet. Mvh. I.M.F
Tarjei Ekenes K.
fett bilde

er selv oppvokst i byen, er odelsgutt også,
men shit, å våkne opp langt fra flerkultur
og grønnsakssjapper, forskjellige mennesker
..osv...det skremmer meg. hehe

derfor full respekt for alle hvor enn de vokser opp.
å oppdra noen bra er en helt annen sak.

ang leveforhold. det gir en egen lykke
også å ha lite penger.
man setter så uffattelig pris på livet.

heller fattig med gode venner,
enn rik og overfladisk (de fleste blir det)

klart en mellomting er det beste for alle mennesker

folk med altfor mye cash bør ikke skryte av det,
men heller innse at for at de skal ha masse,
må andre lide.

derfor har jeg null respekt for cash om det går over millionen
med mindre man bygger opp noe/hjelper andre

:-D ! son tarjeiav !
kine n.
kult
willy m.
Hei. så igjennom mappen din her og liker det meste veldig godt. Dette var min smak spesielt da. Det tekniske er jeg ikke så flink på men komposisjonen her er jo herlig.. kan bare si meg enig med alle som likte det..
mvh willy
Rune H.
Rektangler og kvadrater i uante kombinasjoner!

Et bilde som facinerer - og som settes enda bedre i perspektiv med tittel og bildetekst!!!

Og - ikke minst mange artige kommentarer du har fått her!

Bor i Trondheim - men har sjela ''i bøgda''!

Rune :)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu