Issommerfugler i mars
Når det er kaldt nok danner det seg iskrystaller ved åpent vann, iskrystaller som vokser sammen til bladlignende plater om det ikke blåser for mye. På litt avstand ser de ut som hvilende hvite sommerfugler. Her ved utløpet av Dragøyfjorden er det -10 grader i lufta selv om det er sol og midt på dagen, og iskrystallene vokser fortsatt villig.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF 70-300 mm IS
  • Brennvidde200 (x1,6mm
  • Blenderf/10
  • Lukker1/800s
  • Filmtype(ISO 100)
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger281
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_82132} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Inger-Lise S.

Flott bilde.En veldig god kompposisjon,nydelig motiv og fine fargetoner.Fin speiling også.Likte dette veldig godt.Nyansene i vannet var vakre.

Inger-lise:)
Petur E.

Hei Odd
Vakkert. Dette var flott bilde Odd. Likker det veldig godt.

Petur
Odd Eirik S.

Her har du prøvd deg på noe av det mest utfordrene som det kan tas bilde av. Uten din eminente forklaring så hadde jeg desverre ikke sett dette. Synes ''Issommerfuglene'' gror litt igjen.

Men motivet var pent å se på. Blank fin is, fine speilinger i vannet og fin struktur i groende iskrystaller.
Ingenting å utsette på ''lyssetting'', utsnitt eller komp.
Joda bildet falt i smak det.

En annen ting som er verd å nevne. Du har greid dette uten å få noe nevneverdig utbrenthet. Og det er ganske godt gjordt mot en slik flate. Så lurer nå på om du justerte -1 EV eller < for å få dette til.

mvh
Odd Eirik

Bjørn H.

Hei Odd Tore ... syns kompet er litt kjedelig. ... Du har et potensiale med flotte iskrystaller her, hvorfor ikke gå tettere på, og fokusere på krystallene ....

Det hadde gitt mer spenning, og mer mat for øyet tror jeg !!!

Motivet fortjener mer oppmerksomhet, også i forhold til tittelen :)

Bjørn :)
Avsluttet .

Dette synes jeg fungerer bra. Fin, skarp og detaljert struktur i isen/snøen. OK med panoramaet, men jeg lurer på om det hadde blitt enda tettere og strammere med litt kutting på begge sider, f.eks. inntil kanten på der iskrystallene på vannet slutter på hver side. Teknikken har du godt tak på ja. Bra med det svake lyset som kommer inn øverst til venstre.
Odd Tore S.

Hei!
Jeg la inn svar til Odd Eirik og Bjørn i ved midnattstid, men det har forsvunnet i løpet av natten. Det var også mange andre kommentarer som jeg måtte legge inn to ganger i går, var dotten ute av form?
Tilbake til kritikken:
På bildet har iskrystallene grodd igjen slik at de ikke er så karakteristiske som jeg så dem med øyet. Det har skjedd på andre bilder av slike bladformete krystaller også. Det ser ut til at øyet klarer å filtrere vekk reflekser osv, mens kameraet får de med. Issommerfuglene ble egentlig så dårlig gjengitt at jeg vurderte å ikke legge ut dette bildet.
Bjørn:
Jeg er enig i din kommentar, jeg skulle gjerne vært nærmere og i en litt annen vinkel. Dessverre var det ikke mulig å komme nærmere her, det er et stort område med usikker is, se forrige bilde nr. 106520. Iskrystallene innen rekkevidde hadde ikke utviklet skikkelig bladform enda.
Odd Eirik:
Jeg eksponerer etter snøen og med - EV 1 eller mer for å unngå utbrenning (kontroll med histogram hvis det er mulig å se det), og retter opp i PS etterpå.
Tommy:
Ja, det er muligheter til mindre utsnitt, men da blir det enda mer tydelig at iskrystallene har grodd igjen.

Det er inspirerende med slike kommentarer. Jeg skal prøve igjen til vinteren, håper å få frem strukturen bedre da.

Odd Tore
Brita Helen E.

Et enkelt og fint bilde.. :) Enig i at et tettere utsnitt hadde blitt litt mer spennende... Stå på! :)

Ha en fin helg! :)

Mvh Brita...
Bergliot E.

Dette var flott. Krystallene blinker så fint at du kunne gjerne kalle dem issommerfugler:)
Fint lys og fin komp. Tettere utsnitt er nevnt, tja....syns dette var bra som det er. Du ville jo mistet mye dersom du valgte et tettere utsnitt. Bra som det er synes nå jeg.

Bergliot:)
Odd Tore S.

Takk for alle kommentarene!
Jeg håper å finne slike iskrystaller neste vinter også, det var noen riktig store i Overfloden (Sørkedalselva) for noen år siden, men da var det under -20 og så lite lys at det ble for lite dybdeskarphet. Det vanskeligste med disse er at jeg bare har sett dem ved rennende vann, og da er det fort gjort å ta seg et vinterbad pga usikker is!
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu