Vårlig fargeklatt
Det er ikke bare blomstene som viser seg med sterke farger om våren, det finnes representanter for soppene som ikke er beskjedne heller. Skarlagen vårbeger vokser på fuktige steder i løvskog på kalkrik mark. Selv om den er liten, liver den godt opp der den bryter gjennom dekket av vissent løv. Denne er fra den trange og frodige Kjaglidalen vest for Lommedalen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-05-03 07:54:57
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-05-03 22:33:18
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 18-55 mm
  • Brennvidde55mm
  • Blenderf/16
  • Lukker1/20s
  • Filmtype(ISO 200)
  • Nei
  • AnnetStativ
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger356
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_86756} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Odd Tore S.

I kveld går det unna her på dotten.
Fikk beskjed om at bildet ikke kunne legges inn, og da viste det seg at det var inne to ganger allerede, med og uten bilde.
Odd Tore
Rolf J.

Mye vakkert i naturen når en bare ser etter.
Er ikke store disse?
Rolf
Odd Eirik S.

Ikke alt fungerer som det skal når slikt skjer.
Du får lese kommentarer på begge bildene dine.

Skikkelige fargeklatter dette her. Meget bra undertekst. Det er uten tvil noe som liver godt opp i skogbunnen. Men en eller annen naturlig misjon må de vel ha siden de blir så knall rød. Det er vel svært lite i naturen som basers på tilfeldigheter. Enten blir tingene slik eller slik fordi de skal lokke til seg noen eller skremme bort noen.
Denne rødfargen må vel helst være der for å skremme bort noen.

Har sett disse selv, men da har de vært mer orange.
Prøvde å søke på nettet for å finne ut mer. Fant bilder både av knall røde og mer orange eksemplarer. Vet ikke om fargen er aldresbestemt. Måtte søke på det latinske navnet Sarcoscypha austriaca.

Synes du har fått en fin bakgrunn uten for mange elementer. Fin plassering av soppen i bildet. I det hele en behagelig komposisjon og fin dokumentasjon på hva en kan finne på skogbunnen om våren.

mvh
Odd Eirik
Avsluttet .

Hei Odd Tore!!

Jeg er nok ikke så god på teknoske ting ennå, men jeg synes imidlertid at bildet er helt sinnsykt rått!!
Faktisk kunne dette vært en fin gave til min mor :o)

Mvh Laila
Kay R.

Hei Odd Tore...

Måtte se lenge på bildet ditt... Tenkte på ka i all verden e det nu du har vært å fotografert ute i skog og mark.. Hadde nok ikke skjønt at det var sopp før æ leste teksten din. Har ikke slike sopp typer oppe i nord trur æ...

Veldig fint bilde var det jo. Velkomponert med fin plassering og fin overgang til bakgrunn... Mange natur elementer har du jo også fått med. Et greit utsnitt, men tror også at det hadde tålt et tettere kutt... Uansett: Nok et pent bilde fra skog og mark.

MVH Kay:-)
Odd Tore S.

Dette var overraskelsen på vårturen i går, som egentlig gikk til gulveisens voksesteder. Størrelsen er en diameter på 2-3 cm, stikker neste ikke opp av bakken.
I dette miljøet var alle knall røde, som på bildet. Flertallet av soppbøkene våre bestemmer den som Sarcoscypha coccinea, men det er tydeligvis samme art som har skiftet navn til S. austriaca. Noen bemerker at den er sjelden, men det er den ikke i et område med lengde ca. 200 m i Kjaglidalen.
Det er en mengde arter av begersopp i forskjellige fargenyanser mellom rødt og gult, mikroskop anbefales for artsbestemmelse. Jeg har sett noen få mer oransjeaktige på leirbunn ved Urselva i Jammerdal, ca. 1/2 mil fra denne forekomsten..
Jeg legger inn en versjon som viser mer av skogbunnen og et par småsopp som vokser slik at begerformen er mer tydelig.

Odd Tore
Nils L.

Artig liten sak med en utrolig farge - ser ikke spiselig ut akkurat.
Mvh Nils :-)
Avsluttet .

Fin dokumentasjon og freske farger. Morsomt å lese din beskrivelse av soppen og historien bak opptaket. Må si meg enig med Nils i at den vel ikke ser akkurat spiselig ut nei. Liker versjon 1 best, og synes du har fått til en veldig bra skarphet til tross for det relativt lille utsnittet.
Inger-Lise S.

Hei! Jeg likte best v#1 her.Mektig rødfarge på den soppen.Må da bety at den er giftig?
Fin dokumentasjon dette.Fint med det grønne i bakgrunnen.Kvistene syns jeg roter litt til,men er nødvendige for å vise størrelsen.
Et godt bilde dette.

mvh Inger-Lise
Stig B.

Artige saker med sterke farger, noen ganger overgår naturen ps. Har ikke sett disse, men er enig med NL i at disse vil jeg ikke spise :-). Likte v1 best, ble for mange elementer i v2.

Mvh Stig
Odd Tore S.

v2 er tatt med for å vise omgivelsene denne soppen trives i litt bedre, v1 er litt trang ut fra den synsvinklen.
Dette var det absolutt mest ryddige eksemplaret vi fant, de andre var stort sett delvis dekket av gammelt løv. Ikke rart at de er vanskelig å se til tross for fargen.
Denne soppen er ikke listet som giftig, er for liten som menneskemat, men vi fant ingen spor etter andre som hadde spist på slike heller. Den har større slektninger som gir alvorlige mageproblemer.

Odd Tore
Jonny E.

Hei hei

Eg klarte ikke, som Kay, og fatte ka dette va for nokka på V1,
god dokumentasjon dette, eg trur det ville vært flott og tatt bilder av disse i gråvær og kanskje aller best i regnvær.


. JonnyE

Bjørn H.

Helt klart litt av noen fargeklatter å møte i skogen dette ...

Det hvite feltet på pinnen eller den greina som ligger i mellom soppene fortsyrrer litt for mye ...

Artig sett og en grei dokumentasjon ..

Bjørn ;¤
Odd Tore S.

Takk for flere konstruktive kommentarer!

Bjørn:
Helt enig når jeg får tenkt meg om, det må være grenser for ren dokumentasjon også når det bortleder oppmerksomheten.
Jonny:
Det er bare et svakt streif av diffus sol over åskammen, men soppene kunne nok vært spennende med dråper i. Jeg har planer om en tur til i gråvær/regn, så kanskje da, ganske langt å gå på en kveld.
Odd-Eirik:
Den mer oransje arten kan være fagerbolle, og den regnes som svært sjelden.
Skogbunnen er spennende, men jeg savner stativ som kan komme lavere, makrobjektiv, +++. Noen utfordringer får vente til neste år.

Odd Tore
Bergliot E.

Fargerikt flott motiv fra deg. Fine omgivelser og litt vanskelig å se med det samme hva det var for noe. Gjorde bildet ekstra spennende. Likte v1 best jeg.

Bergliot:)
Avsluttet .

...Skarlagen-vårbeger....er det norske navnet....har heller ikke forstått at den er sjelden....rusler du i langs et bekkefar på vårparten dukker de ofte opp.........takk for linsetips....dette ligner veldig på hva jeg trenger.....
mbh Bjørn
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu