Utrangert
Fant disse i en bakgård i Oslo. Siste hvilested for for et par av verdens fineste telefonkiosker? I tilfelle en trist skjebne for noe av det ypperste i norsk arkitekturhistorie. Håper de bare stod der fordi noen vil shine de opp, ta vare på de og finne noe nytt de kan brukes til. :-)
Utstyr
  • Olympus E-1
  • Zuiko digital 14-54 mm, 1:2,8-3,5
  • Brennvidde27mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/13s
  • FilmtypeISO 100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger510
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_88070} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Siren L.
Fint formidlet, la oss ikke glemme!

c'',
SL
Eliza A.
Fint observert=)

Eliza
Helge Øyvind H.
Hm, de kioskene skal neppe på dynga, for de ble erklært verneverdig for noen år siden om jeg ikke husker feil. Så sjangsen for at de skal til ''oppussing'' eller museum eller noe slikt er nok større tror jeg. Vi kan ihvertfall håpe :)

HØH
Marina R.
Godt sett, og er enig med deg at dette er flott arkitektur...

Marina
Inga Helene J.
Er det ikke merkelig? Enkelte ting og objekter som vi omgir oss med hele tiden, legger vi knapt nok merke til. Men så er de ute av vår bevissthet for en stund, og da kommer skjønnheten fram. Håper ikke søppelkassen til høyre er symbol på hva som skal skje med dem.

Godt observert.

Inga
Hans-Petter L.
Telenor / Riksantikvaren(?) har lansert en verneplan for disse funkiskioskene, og pekt ut hvilke som skal tas vare på. Øvrige fjernes etterhvert som de er uttjent. Hovedårsaken til at tas ut av bruk er at mobiltelefonen har utkonkurrert telefonkiosken, og at det ikke er mulig å komme til telefonen for rullestolbrukere med denne typen kiosk.

Telenor har bestemt seg for å skrote de kioskene som ikke er vernet. Det er derfor ikke mulig for liebhabere å sikre seg en slik sak til å ha i hagen, e.l.

Når det gjelder selve bildet, var vel det ikke så veldig spennende, men en grei dokumentasjon.

mvh
hpl
Odd Tore S.
Disse blir kanskje skrotet, mens noen importerer kiosker fra England for hagebruk.
Kanskje Telenor burde eksportere i stedet for å skrote, jeg ser ikke for meg at det er mange hager som blir mer vakre med en telefonkiosk, om den da ikke kan plasseres i tilknytning til selve bebyggelsen.
Godt observert og dokumentert, plutselig en dag er også alle slike vekk.
MVH
Odd Tore
Kristian F.
Blir jo et mildt sagt råfancy dusjkabinett da... ;)

Som andre har påpekt: Godt sett og godt dokumentert. Liker utsnittet, men føler vel ikke at bildet er veldig spennende.

mvh

Kristian
Inger-Lise S.
Hei! Et godt bilde.Fin komposoisjon og en god ide.Spennende bilde,dyktig presentert.

mvh Inger-Lise
Knut L.
Meget godt dokumentasjonsbilde, og også et bilde som man på følelsesmessig grunnlag blir sittende å betrakte lenge og også gjerne vender tilbake til.
Fint dokumentert miljø i alle elementer; - den skittengulgråe bakgårdsveggen med de møkkete kjellervinduene, den slitne søppelkassen, den sammenklemte melkekartongen, ugresset og så telefonkioskene som ennå er fargeklatter, - skikkelige historiske og røde gladminner. Fint er det.

Jeg er så enig i tekstbudskapet ditt.

mvh
Knut
Rune T.
Dette bildet er et eksempel på at det ikke nødvendigvis er bildet i seg selv som blir gjenstand for kommentar, men heller fotografens kommentar/tittel/refleksjoner som gir grunnlag for den videre diskursen.
Derfor kommenterer jeg heller ikke bildet og dets eventuelle kvaliteter...

Mvh
RUne
Caroline M. S.
Tusen takk for kommentarer og informasjon om hva som skjer med de gamle telefonkioskene: :-)

Rune: Godt poeng! :-) Dette er jo på mange måter et drittkjedelig bilde. Ikke spesielt interessant i seg selv - verken teknisk eller på annen måte. Det var vel helst bare en meningsytring og hjertesukk fra meg. Synes det er flott at så mange har giddet å kommentere det (eller snarere ''meningsytringen'').

For et par uker siden så jeg en haug med bilder av bygårdene i Oslo - tatt fra mellom 1940 og 1970. Ganske kjedelige bilder tatt rett på. Ikke noe spennende kunstnerisk eller fototeknisk, men likevel spennende når man sammenligner med hvordan det ser ut her nå.

Når jeg nå har lest kommentarene deres, så tenker jeg at kanskje jeg vil synes dette telefonkioskbildet er spennende om 10-20 år. Kanskje jeg bør forte meg opp til Bislett og ta et par bilder av de to telefonkioskene som står der og fremdeles er i bruk (i tilfelle de ikke er blant de på verneplanen Hans-Petter forteller om). He, he - ja, kanskje jeg skulle lage meg et fotoprosjekt med rett-på-bilder av bygårder i Oslo og ta runden igjen i 2024. :-)
Bjørn H.
Bra dokumentasjon dette Caroline ...

Nostalgi til tusen :)

Tenk hvordan verden er gått videre...nå preiker vi overalt og sms`er hele tiden .... Hmmm....nei det var bedre før i tiden ...

Tenk så koselig det var å smette inn i en sånn box ...

Natta :=

snakkes snart ;)

Bjørn ;¤
Caroline M. S.
He, he Bjørn. Jeg må tilstå at jeg kun har brukt en av disse praktfulle kioskene en gang i hele mitt liv. Det var i 1979 da elever fra Kongsgård (Katedralskolen i Stavanger) var på Oslo-ekskursjon. Det var fryktelig kaldt her sammenlignet med Stavanger.

Vi gikk på Karl Johan og frøs. Hadde ikke mer penger igjen til å gå på Sjakk Matt (den eneste cafeen i Oslo den gang hvis jeg ikke husker helt feil og ikke blander med noe annet), slapp ikke inn på pubene (for unge) og var blitt uthevet fra bingoen i Stortingsgata (siden det var åpenbart at vi var der kun for å varme oss). Så til slutt søkte vi ly for vinden og kulden i en av de røde telefonkioskene ved Nasjonalteateret, snufset og grein og sverget høytidelig at vi ikke skulle flytte til Oslo før vi hadde råd til å kjøpe fotside rødrevpelser. :-D

Så jeg har egentlig ingen koselige minner fra innsiden av de røde telefonkioskene, men fine å se på fra utsiden er de. :-)

Snakkes, ja! :-)
Sverre Farstad H.
Hei, Caroline. Artig, nostalgi, godt sett. Ville vært artig om søppelkassa th var blitt noe mer med i bildet - ikke minst med tanke på tittelen og historiekken i dette bildet.
Mvh Sverre
Mariann S.
Ikke så lenge siden jeg brukte slike selv :-)
Tenk så fort tiden flyr..
RING RING ;-)

Mvh -Mariann-
Are-Martin S.
Disse boksene er da vel fremdeles i bruk? Iskalde er de å stå i. Men de blir mindre brukt nå som ''alle'' har mobiltelefon. Men fotograf Carolina har rett, dette bildet blir bedre ettersom årene går og disse boksene blir helt vekk. Smart å ta bilder før motivene er vekk for alltid. Som telefonbokser, gamle tanter og naboer.
Fred S.
Ikke SÅ utrangert: her i bygda står de enda ( men nå ble jeg litt i tvil om de faktisk fungerer). For en som har aversjon mot mobiltelefoner er dette et fint skue.

vh fred
Per Inge Ø.
Litt overraskende svak teknisk kvalitet, tatt i betraktning kvalitetsoptikken du bruker. Kameraet er selvsagt også kapabelt for betraktelig større skarphet enn dette. Ingen del av motivet er egentlig detaljert gjengitt, og det foresvever meg at det nok her er betydelig rom for forbedringer i bildeoptimaliseringen.

Motivmessig faller dette utvilsomt i kategorien ''historie,'' og ingen som noengang har stått i en slik boks og snakket med kjæresten vil noensinne glemme Televerkets røde metallkasser eller unngå å gjenkjenne dem. Siden de røde boksene i mange tiår var et karakreritsisk trekk i ethvert norsk tettsteds ''ansikt,'' er bildet et eksempel på hvordan man kan formidle en historie gjennom et i og for seg uspennende bilde av et motiv som skaper en felles gjenkjennelse hos de fleste av oss - og oppnå en verdifull fotografisk effekt ved å være i stand til å se at det faktisk befinner seg en liten historie der som kan formidles ad fotografisk vei.

Jeg synes bildet er spennende, spesielt på grunn av spennvidden mellom de gamle telefonkioskenes åpenlyse status som utrangerte og den plass de gjennom mange år har skapt seg i vår bevissthet, i alle fall hos de av oss som har stått i tilsammen mange og lange timer og snakket med noen av våre kjære som har befunnet seg langt unna geografisk sett.

Selv tenker jeg på ungdomskjæresten ved synet av dette bildet, og vil fortsette å gjøre det de nærmeste sekundene etter å ha tatt blikket vekk fra bildet av de to røde boksene. Formodentlig er da fotografens hensikt med bildet oppnådd, og kriteriet for at det skal være et verdig fotomotiv innfridd.

Per Inge Østmoen
Caroline M. S.
Takk for fin og grundig kommentar med fortelling om personlige minner og tanker Per Inge (gir meg litt dårlig samvittighet når jeg tenker på hvordan jeg har kommentert noen bildene dine).

Ja, både dette og flere andre av bildene mine viser med all tydelighet at kamera/optikk aldri er bedre enn fotografen. :-) Hovedgrunnen til at dette bildet er så teknisk dårlig som det er, er at det er et knips i forbifarten (jeg skulle forte meg avgårde for å ta bilder av noe annet før det motivet forsvant). Det var begynt å bli mørkt og jeg burde, som et minimum i hvert fall, ha endret ISO-innstilling. I tillegg er kameraet satt på jpg - ikke beste jpg-kvalitet en gang (kjøpt ny PC nå, men den gamle hadde for lite minne til å håndtere større billedfiler og for gammelt operativsystem til å installere riktig software).

He, he - du kan jo gjerne spørre hva jeg skal med et relativt dyrt kamera når jeg ikke utnytter mulighetene kameraet gir og sannsynligvis tok vel så teknisk bra bilder med IXUS 400 (til en femtedel av prisen for E-1). Svaret er enkelt - det er så veldig mye morsommere med et kamera som kan brukes helt manuelt. :-)

Takk for kommentarer til Sverre, Mariann, Are-Martin og Fred også. :-)
Rune Edvin H.
Telefonkiosker kan godt brukes til fotorekvisitta. Ta dem med hjem ok lei dem ut i OKK :)
Caroline M. S.
Ha, ha, ha - takk for tipset Rune. Jeg tror man må være av den typen som kjøper leilighet med behov for totalrenovering og gjør hele jobben alene (inkludert bæring av alt nytt opp og alt gammelt ned) for å ha lager av telefonkiosker som utleiebare fotorekvisitter. ;-)
Nils L.
Meget godt dokumentarbilde. Litt rett på, men likte det.
Mvh Nils :-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu