Jagged Orbit
Jeløya, 24. april 2004
Bildet inngår i albumet By Invisible Light - UV/IR bilder:
Fotografering uten å se noe som helst. (i søkeren), men med alle muligheter for å ta bilder på tradisjonelt vis likevel
Utstyr
  • Nikon D2H
  • Nikkor 20 mm f/3.5, Wratten 89B
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetBildet er ikke manipulert. IR er akkurat så sprøtt som man kan forvente.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1125
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_85944} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Avsluttet .
Benoit Mandelbrot brukte kyststripe som en metafor til å forklare fraktal geometri for ikke matematikk kyndige. For de som kjenner Mandelbrot settene og såkalte ''fraktaler'' er det lett å trekke paralleller til ditt kystbilde med sine ekstreme farver og Mandelbrots fraktaler. Tittlen spiller forsåvidt godt opp til denne tolkningen også.

Aner ikke om det er dette du vil formidle, men bildet sitter som et skudd ift akkurat det tolkningsuniverset, da.

Bra bilde Bjørn

-k
Avsluttet .
Jeg tror du var heldig med været her ?

Jeg må for min egen del si at dette bildet ikke gir meg så mye, men så har jeg da heller ingen erfaring med denne måten å ''fange opp ''lysbølger på.

Mvh Åsmund
Birna R.
jeg kjenner godt til Mandelbrots arbeider og hans bok ''The Fractal Geometry of Nature'' står faktisk i bokhyllen min. Nå var det vel egentlig et sitat fra den engelske forfatteren John Brunner jeg tenkte på, men pytt sann, Mandelbrot duger fint han også. Du hinbter på det subtile i fraktalgeometrien, men tar det ikke helt ut: at kyststripen er uendelig lang selv om den omslutter et landområde med endelig areal, er ikke så enkelt å forstå for den uinnvidde.

Bruki av IR har noe av det samme selvmotsigende og absurde i seg. Kameraet oppfatter og formidler en virkelighet som vi ikke kan erkjenne med våre sanser, men som likefullt er like ''virkelig'' som alt annet. Fargene her kan ikke begrepsmessig eksistere, men det bryr de seg fint lite om. Akkurat som Mandelbrots berømte bevis for at kysten er uendelig lang.
frank robert b.
Det her syntes jeg var ditt beste IR bilde til nå. Har fulgt med og gleder meg til fler.Utrolig fine farger og det svarte kontrer bra mot det blå.Kompen sitter som et skudd.FRank RObert
Jostein M.
Så fikk vi det endelig bekreftet: DET ER VANN PÅ MARS FOLKENS.
Kan ikke si annet enn at jeg lar meg fasinere av disse IR bildene dine.
Mvh
Jostein
Bernt Petter B.
Fargene, klippene og det kullsvarte havet gjør bildet. Likner mest av alt på noe jeg kan finne på å drømme. Primal Scream med Trainspotting på høytalerne kom som bestilt til dette bildet. Hm.
Birna R.
.. og det beste av alt, alle med et Nikon DSLR, stativ og et IR-filter til ca 700,- kan lage akkururat maken bilde. Det er så latterlig enkelt. Bare prøv. (våre venner med andre kameraer, muligens med unntak av Fuji S2, kan jo ta andre slags bilder istf. *Noe* må vi få lov til å kalle ''vårt eget'').
Avsluttet .
Mandelbrot var min inngang til non-lineære dynamiske systemer, som via Lorenz fristet meg inn i det som skulle vise seg å bli et fireårs prosjekt på leting etter kaotiske systemer i økonomiske tidsserier.

Benoit Mandelbrot, som jobbet for IBM (kanskje gjør han det enda), har vel bidratt så mye til matematikk at han på et tidspunkt får en Nobelpris i faget.

Vel, dette handler vel ikke om foto, men bildet ditt dro tankene mine rett til min etterhvert så spektakulære diplomoppgave.


-k
Odd Eirik S.
Dette syntes jeg ble meget vakkert. Likte både former, farger og linjeføring.

Helt uerfaren men synes teknikken er interessant. Siden jeg har et Nikon DSLR og kun trenger et filter så må jeg vel bare prøve ut dette.

mvh
Odd Eirik

Tom A. T.
Særdeles lekkert og spennende resultat.
Sånt som dette inspirerer.
mvh Tom T
Trond H.
Heisann.

Denne versjonen var en jo smule ulik den versjonen eg såg sist. Må bare si at dette var veldig spennende bilde, der eg tykkjer du fremhever de enkelte elementene i bildet på en flott måte ved hjelp av fargevalgene.

MVH TH (som fremdeles driver og bearbeider råfiler :-) )
Jarle W.
Motiv og teknikk passer godt til hverandre i dette bildet. Kysten er uendelig lang, det er så visst også fotografiets muligheter.

Bildet med påfølgende kommentarer fikk meg til å finne fram boka ''Nature's Chaos'' med fotografier av den amerikanske naturfotografen Eliot Porter. Selv om han har et mer tradisjonelt uttrykk og bare brukt synlig lys på sine bilder, inspirerte bildet ditt til å lese gjennom denne nesten glemte boka på nytt. (I kildehenvisningene peker han nettopp på ''The Fractal Geometry of Nature'').

Du har i lang tid vist at IR-teknikken byr på spennende muligheter, så det blir vel et filterkjøp, er jeg redd ;-)

mvh Jarle
Inger-Lise S.
Et flott og spennende bilde.Lekre farger.
Jeg har ikke hørt om denne Mandelbrot,men jeg likte godt det du skrev i 2.avsnitt over her.Og jeg likte bildet knakende godt.

mvh Inger-Lise
Odd Tore S.
Jeg tror jeg lar fraktalene ligge og nøyer meg med å si at du har utnyttet mulighetene godt denne gangen, det ble et meget severdig bilde.
Så kan jeg jo bruke resten av lunsjen til å forsøke å spekulere på sammenhengen mellom farger/fargetoner som du har valgt og det du hadde som inngangsdata.
MVH
Odd Tore
Thore A.
Jeg må løpe til nærmeste sjappe som selger slike filtre og prøve dette selv. Dette var veldig, veldig stilig. Kan du gi meg to tips omkring blender, lukkertid ved IR-foto kontra vanlig fotografering? Er det spesielle ting jeg bør ta hensyn til ved slik fotografering?
Steinulf L.
Flott. Storslagent og vakkert. Noterer meg at her har du valgt en 'vanlig' komposisjon og et 'vanlig' motiv, i motsetning til enkelte av de andre IR bildene dine.
Svært fascinerende og inspirerende bilde.
Nok et argument for å investere i en D70...
Rune N.
Spennende farger, og mye ny lærdom å finne her! Blir rent inspirert av slikt!

mvh
Rune
Tor Erik F.
Spennende og interessant resultat. Bra !
Stian G.
Dette er et av de vakreste bildene jeg har sett på aldri så lenge. Kanskje jeg skal invistere i et slikt filter ;)
Et typisk landskapsbilde i et nytt perspektiv. Godt jobba gidder jeg ikke å si - for det vet du jo best selv.
Rune L.
Røft og spesielt bilde. Har sans for fargekombinasjonene som kommer frem her.

Lurer på om du som fotograf har noen som helst form for mulighet til og påvirke fargene du oppnår med IR-filter?

Du har tidligere sagt at dette IR-området ikke er termisk-IR. Men er det likevel ikke slik at materialenes temperatur er med på og påvirke fargene du får i et bilde som dette. Ville dette bildet, forutsatt samme sted og tidspunkt, se annerledes ut i 10 varmegrader enn i 35 varmegrader?

R
Birna R.
temperaturen ville overhodet ikke spilt noen rolle for bildet, dog ville fotografens hode vært noe overopphetet ved 35 grader ...
Avsluttet .
Komposisjonsmessig sett ganske ''utradisjonelt'' med et slikt oversitksbilde; sett i forhold til de mer detaljorienterte bildene du vanligvis legger ut dette. Liker det. Utrolig flotte farger.
Ketil M.
Dette var et av de bedre fra deg og IR ! flotte farger
Kristian S.
Kult. Veldig stilig.

KES
Lars-Anders M.
Ikke blir landskap bedre for att farverne ikke stemmer.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu