Blåtopp
En tidlig morgen i Setesdal. Lenge før daggry.
Utstyr
  • Nikon F3
  • Nikkor 50-135 mm f/3.5
  • Blenderf/16
  • Lukker360s
  • FilmtypeFuji
  • Nei
  • AnnetStativ.

    Landskap er ikke mitt domene, men denne scenen kunne jeg ikke dy meg for å feste til filmen. Blåtopp er et gras som er veldig typisk for vassdragene i Setesdal, og den får kraftig rødlige høstfarger.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger1084
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_8947} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (29)
Torbjørn V.
Dette såg, som man ville sagt det i Sverige, snyggt ut. Pent, med andre ord!
Birna R.
.. men det var da i Norge ... ???
Robert D.
Jeg liker virkelig komposisjonen! Gir gangske frekke assosiasjoner...
Øverste venstre del blir litt for mørk for meg, suger liksom til seg oppmerksomheten.
Ebba T J.
VAKKERT og stemningsfullt. Fin komposisjon og teknisk veldig bra! Æ e imponert!
Torbjørn V.
Norge er et vakkert land, Bjørn! Syns at panorama-formatet fungerte bra her!
Carsten A.
Like mye en studie i form som et landskap. Suveren komposisjon, og panoramaformatet (det Thorfinn Bekkelund kaller ''blyantformat'') kler disse formene og flatene på en utmerket måte. Flatene i naturen blir forøvrig former i billedflaten. Fargene passer jo rett og slett svært bra de også. Her må det bli 10 av 10 mulige!
MVH CA
Birna R.
Svært så samstemte folk var denne gangen ... Jeg tåler nok det også.

Det refereres stadig til panoramaformatet her, også treffende kalt ''blyantformatet (den var både morsom og ''dyp''). Nå er dette bildet ,slik det fremgår av den tekniske beskrivelsen, *ikke* tatt i et slikt format. I dag hadde jeg nok dratt frem min Xpan med 90mm, men her var det vanlig 24x36 som ble brukt. Imidlertid er det ingenting som sier at et 3:2 format *må* passe alle bilder og jeg hadde lite problem med å finne det ''korrekte'' utsnittet for dette bildet. At det endte som et ''blyantformat'' er en tilfeldighet. Fargekombinasjonen var derimot ingen tilfeldighet, siden det var den som fikk meg igang med opptaket.

Bare en liten påminnelse om at et bilde aldri er ''ferdig'' før det presenteres for publikum (og ikke alltid da heller). I vår digitaltid er beskjæring blitt 100% trivielt, men krever likevel sunn fornuft for å bli brukt fornuftig.
Fredrik T.
Kjempe Bjørn slutter meg til CA..
men lurer litt på dette med ''blyantformat'' formatet, hva er det som ligger bak dette ordet??

Mvh
Fredrik.....FT
Aleksander J.
Norsk natur i widescreenformat gjør seg!
Et veldig bra bilde. Dyktig komponert og godt sett. Verden sto visst stille de seks minuttene det tok å eksponere.
Carsten A.
FT: Du får spørre Thorfinn Bekkelund, opphavsmannen. Han er ellers lang og tynn (eller slank, det lyder bedre). Alt har en forklaring, vet du!
MVH CA
Birna R.
AJ: før soloppgang er det ofte veldig stille, særlig i en såpass trang dal som her (mellom Brokke og Valle). En perfekt stund for å ta langtidseksponerte bilder med vannflater i.
Hans- Georg S.
Meget bra og effektfullt naturutsnitt. Med bakgrunnen snudd på hodet blir dette orginalt. Fine fargevalører også!
Rune E.
Meget bra!

PS Noen ganger har man ikke ord :-)
Arnstein P. F.
Utrolig flott eksemplar at et naturutsnitt. Slutter meg til de øvrige positive komm. Tillater meg å komme med en merknad/spørsmål til det valgte utsnitt. Det er sikkert en grunn eller forklaring til hvorfor du har valgt å la den blå ''kilen'' gå opp i øvre bildekant? Har du et utsnittt der de mørke flatene går sammen og rammer inn vannet? Jeg bare lurte!!
Mvh. ApF
Avsluttet .
Det er utrolig...
Meget!
mvh/MR
Birna R.
APF: har andre utsnitt - selvsagt - men dette fungerte best. Rent ''tilfeldigvis'' endte jeg opp med en trekantkomposisjon med trekantflater inne i trekantflater. Det bare måtte bli slik.
Marius S.
Hm. Er jeg den eneste som ikke har noe voldsomt til overs for dette bildet? ''Flinkt gjort,'' tenkte jeg når jeg så det. Men det må noe mer til enn ''flink'' uten at jeg kan påpeke nøyaktig hva som er ''feil'' her.

Det er i hvert fall min mening (fotografisk ukvalifisert, men).
Birna R.
.... det mangler selvsagt en robåt, hvor det sitter en person i rød anorakk ... Eller en fisker ute på grastangen. Ikke vet jeg.
Tor-Erling T. R.
Jeg synes også at naturbilder er kjedelige. Det skjer ingenting! Men rent teknisk er dette meget bra, som alltid fra herr Rørslett, og utsnittet, fargene og alt mulig er tenkt igjennom til siste detalj. Det er vel det som utgjør forskjellen fra oss andre som bare flyr rundt og knipser vilt og uhemmet?

En person hadde ikke gjrot seg på dette bildet. Det er vakkert!
monica v.
Jeg synes dette var et bra bilde, det får en til å tenke på de norske eventyr, det er kanskje ikke det som er meningen, men bildet er veldig fantasifult om jeg kan si det slik. Nå er ikke jeg noen kvalifisert fotograf men har det noe å si....... Jeg synes det er bra at noen kan ta bilder som setter igang fantasien...... bra jobba Bjørn! :)
André M.
Må bare si meg enig i alle positive tilbakemeldingene dette bildet har fått. (Mangler kanskje en 5-kilos sprettende sprengt fjell aure.)
vham
Birna R.
AM: det kan anes et vak i bakgrunnen. Elva her er nok for sur til at det blir svær aure.

T-E.T.R.: Naturbilder er ''kjedelige''. Det samme synes jeg om portretter. Eller reportasjebilder. Eller hva som helst. Kjedelig. Intetsigende. Det kommer trolig an på øynene som ser, ikke bare fotografen.
Thorfinn B.
Et bilde som slo med en gang, så jeg bestemte meg for å se det flere ganger før jeg valgte å uttale meg. Dette var litt for vakkert tenkte jeg, at det neppe klarer gjentatte betraktninger...., men joda! Meget bra!!

Legger forøverig merke til at jeg har fått opphavsrett på uttrykket ''Blyantformat'', men jeg trur ikke jeg kan ta den æren. Om jeg ikke husker feil var dette et uttrykk som Jan Baashuus-Jessen benyttet!! Kan det stemme CA?

Ellers en artig definisjon av CA på Blyantformat, men jeg må tilbakevise at uttrykket er oppkalt etter formatet på min kropp. he he
Carsten A.
TB: Det som er sikkert, er at jeg har lært det av deg. Har du lært av en annen, er det denne andre som har opphavsretten. Dersom det er Jan Baashuus-Jessen, vel, så er det vel det, han har vært først ute med mye han, om det blir tillatt at jeg for én gangs skyld sier noe som ikke er umiddelbart kontroversielt.

Dette bildet hadde jeg forresten likt å se i skikkelig format. Med henvisning til den lille diskusjonen om 35mm kontra mellomformat på diskusjonssidene, er dette noe som også kunne være utmerket mellomformat-mat. Og jeg tror faktisk at dette bildet gir meg en viss indirekte følelse av stemningen den stille morgenstunden i dalen. Det går an å bli lyrisk av mindre!
MVH CA
Thorfinn B.
JBJ var først ute med mye ja, så det er ingen kontroversiell uttalelse.

Når jeg så vidt begynte å gå mine sko i OKK, var JBJ en viktig inspirator ( ihvertfall for meg) i nytekning og at alt ikke måtte gjøres som alle andre gjorde.

Dette bildet har forøverig former som får meg til å tenke på ting jeg i anstendighetens navn må være forsiktig med å uttale meg høyt om.
Birna R.
TB: du er opphengt i ''farger'' skjønner jeg, eller var det former? Selvsagt går form OG farge opp i en høyere enhet i dette bildet, uten at det automatisk skal gi allverdens assosiasjoner. Med mindre du tenkte på høst og blåtopp, selvsagt.
Thorfinn B.
kombinasjonen, der fargene understreker formene... eller omvendt!!

Ingen ting gir automatisk assosiasjoner. Det blir opp til hver enkelt sin evne til å ville se og oppfatte, men selvsagt også fotografens evne til å formidle noe som gjør at beskueren GJERNE vil se noe. Ikke minst det siste!!

Har Blåtoppen denne fargen virkeligheten, eller har du kjørt på litt ekstra i PS?
Birna R.
Blåtopp (Molinia coerulea) *har* faktisk denne fargen, men bare én drøy ukes tid i oktober. Før dette tidspunktet er den gul og etterpå brunaktig, til slutt nesten hvit.

Et rakt frem skann uten noe justering av farger eller oppjekking av fargemetning. Det er naturlig høy fargemetning en våt, tidlig høstmorgen.
Claus P.
utrolig flot
det kan man kikke på meget længe, uden at kede sig.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu