Dazzling Ice Colours
Nydannet is. 10X forstørret.
Utstyr
  • Linhof Technika
  • Ultra-Micro-Nikkor 28 mm f/1.8
  • Blenderf/5.6
  • Lukker20s
  • Nei
  • AnnetStativ. Opptak i -25 grader. 10X makro er krevende under varmere forhold enn dette.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger1094
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_8993} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Tor-Erling T. R.
Herlig! Dette er jo flott! Små ting i naturen kan virkelig bli fantastiske kunstverk med Guds eget fargespekter og mønster. Dette må være meget bra jobba!
Avsluttet .
Mesterlig!
mvh/MR
Birna R.
Det med ''Gud'' vet jeg lite om, men krysspolarisert lys er iallefall til å stole på.
Ketil P.
Kjempestilige mønstre og nydelige farger. Med 6X9 så planlegger du vel å gjøre noe mer enn en A5-kopi av dette, antar jeg?
Når jeg først så bildet så syntes jeg at det virket alt for kunstig. Like greit å vente med den kommentaren da jeg har skiftet mening siden sist.
Er det ujevn overflate i isen som forårsaker krysspolarisering, eller hva?
Hans- Georg S.
Nydelig fargespill og meget god flateutnyttelse. Som nevnt tidligere, mesterlig!
Birna R.
Dette bildet som er vist her, er bare et delutsnitt av originalen. Bildet har vært solgt mange ganger, bl.a. i forstørrelser på over 2 m i bredden.

Is, og særlig under innfrysning, har krystallmønstre og variasjoner i tetthet og vanninnhold som gjør at på- og gjennomfallende lys polariseres og brytes med store lokale variasjoner. Dette gir opphav til farger inne i - og på - isen. Vi ser f.eks. lett farger med det blotte øyet i bruddflater på fersk is. Krysspolariseringen referer seg til lyskilden(e) som er brukt for å ta bildet. Jeg har altså brukt allerede polarisert lys til opptaket. Isstrukturen(e) endrer dessuten på polarisasjonsgraden og forsterker, eller svekker, fargedannelsen. Eller gjør fargene ulike.

Slike ''vifte''formete mønstre som er vist her, finner du ofte når vann fryser i flater. De dannes nesten umiddelbart først i innfrysningsprosessen.

Jeg vil presisere til slutt at det er nødvendig å arbeide med svært små flater, dersom fargene skal strekke seg over hele bildeflaten. I dette tilfellet er hele bildet tilsvarende 7x 10 mm, og som vist her, bare 3 x 4 mm i virkeligheten. Knapt å undres at man får øye på ''uventede'' mønstre når så bittesmå områder registreres på et bilde.
terje r.
Det er vel bare en ting å si,fantastisk
som vanlig.
Ketil P.
Takk for forklaringa.
mvh
KP
Kent B.
Har sett liknende fra deg før, andre utsnitt kanskje, men det er like flott som før:-) Og selvfølgelig er det tekniske på plass...
mvh KB
Birna R.
Kent: Det er samme bildet du har sett før, men skannet er nytt (tatt fra et skann på 400 MB størrelse, for en poster). Fargene er nok bedre nå enn forrige gang, bl.a.
Kent B.
Et skann på 400MB? Har du levert det til trommelskanning, eller? Er enig at fargene er tydeligere, ikke 'bedre'...:-)
Birna R.
Ja, skal du lage posters nytter det ikke med ''småfiler'' på 30-40 MB....
Carsten A.
Her er det farger og former så det rekker! Interessant og flott etter rene billedmessige kriterier. Det blir fabelaktige rene farger når en som her bare får tak i deler av det synlige spekteret.

Men her er det noe mer. Lys- og opptaksteknikk har avdekket noen lagdannelser i isen. Dermed, og etter forklaringene foran, forstår en kanskje mer av hvordan isdannelsen foregår. Har jeg forstått dette rett, bygger isen seg minutiøst opp lag på lag, som her polariserer, depolariserer eller endrer lysets polarisasjon lyset. Interessant å merke seg at dette er en 10x forstørrelse under opptaket.

Inntrykket av en lagdannelse her minner svakt om genererte filer jeg for mange år siden kjørte ut fra en fractalgenerator (Fractint). Fargene, og resultatet forøvrig, kan nok også sees å ha et visst slektskap med andre opptak der rene spektralfarger er et dominerende innslag, se f.eks. mitt eget bilde ''Diverse farger'' bilde nr. 11468, men i forbedret utgave på http://home.online.no/~carnholm/m_html/photo_galleryvar18.htm

I det nevnte og andre ''såpeboblebilder'' bygger fargene på interferens, fysisk vesensforskjellig den teknikken som er brukt i ''Dazzling Ice Colours''. Men resultatene kan som sagt få et visst slektskap, ettersom det i begge tilfeller er tale om rene spektralfarger.
MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu