Ultraviolet Dandelions
Slik biene ser løvetannen.
Utstyr
  • Nikon F4
  • UV-Nikkor 105 mm f/4.5
  • Blenderf/11
  • Lukker1/15s
  • FilmtypeFuji RTP
  • ja
  • AnnetBrukt en SB-140 UV-blitz i tillegg til dagslys. Opptak i ultrafiolett lys ved hjelp av et UV-passbåndfilter.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger767
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_8998} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Torbjørn V.
Bra farger og et bilde jeg likte.
Tor-Erling T. R.
Flott! Jeg begynner virkelig å like de stilige naturbildene dine. De er absolutt noe utenom det vanlige!
Avsluttet .
Kjempetøft. Men jeg synes det var litt forstyrrende med de blomstene som er ute av fokus. Kunne det vært mulig å få de i fokus med mere dybdeskarphet og det ultraviolette lyset?
mvh/MR
Birna R.
MR: Selvsagt. Men de var laget uskarpe med vilje (ved å bruke et split filter, for en gangs skyld).
Hans- Georg S.
Meget spesiell effekt ift. til det naturlige, men allikevel interessant og effektfullt. Hvorfor blir ikke hele blomsten rød? Regner med at hele blomsten er gul i naturlige farger!
Birna R.
HGS: Det er jo hele ''cluet''. Blomstene har innflyvningssignaler i form av mønstre som *bare* synes i UV. Insektene ser i UV, og vet derfor eksakt hvor de skal lande for å få seg en godbit. Du finner masser av stoff om dette, med bildeeksempler, på mine websider http://foto.no/nikon/index2.html under 'UV Colour Photography'.

Fargeforskjellen i selve blomsten kan enkelt forklares slik: De yte delene reflekterer UV kraftig, og vil derfor gjøre at blomstene står frem som lysende punkter mot en mørk bakgrunn (gras og bakke blir stort sett mørk med UV). Altså vil insektene på langt hold ''se'' et lyssignal som viser at her er det mat å få. Nå de kommer tett innpå blomsten, vil markeringen i midten fortelle at det er her snablen skal stikkes inn. Fargen i midten skifter forøvrig rett etter bestøvning til en mørk tone, som viser at nå er ikke planten like interessert i besøk mer.

En kort-kort innføring i en viktig del av samspillet i naturen. Kan jo kanskje være på sin plass å nevne at uten denne mekanismen ville ikke f.eks. menneskene kunne leve, siden plantelivet (som vi er avhengig av) igjen er avhengig av insekter for bestøvning. Årsakskjedene i naturen kan bli innviklete og det er mye vi i vår overmot tror at vi ikke trenger å begripe noe av, eller kan klare oss uten.
Ebba T J.
Flott!!! Fantastisk fin rødfarge. Dette bildet kan du vel selge til f eks Illustrert vitenskap e.l. ?!
Birna R.
Sammen med en artikkel, sikkert. Jeg har forøvrig solgt ganske mange UV-bilder til bruk både i vitenskapelige rapporter, reklamekampansjer og til ''pynt''. Mest populært er ''dobbeltbilder'' som viser samme blomst i synlig og UV (usynlig) lys. Du finner slike bilder på websidene mine http://foto.no/nikon/index2.html.
Erik A.
Ja, historien om biene og blomstene er stadig aktuell den! Synes normalt at UV-bilder blir vel fancy, men dette var virkelig bra. Fargene, så få de enn er, favner liksom altet - mine assosiasjoner spenner fra frost til lava. Kunne vært på en annen klode, Neptun kanhende? Kreativt, imaginært og pirrende. Godt gjort BR!
Per Harald O.
Knallefekt, men vel hard beskjæring på venstre side!
Birna R.
jeg liker en kvass digitalsaks!
Birna R.
jeg liker en kvass digitalsaks!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu