Lirype
De to lirypesteggen sloss så fjæra føyk, og de la ikke merke til jegeren med den store linsa som sakte nærmet seg i lyngen.

Avstanden var nok under ti meter da morgensola pluselig brøt gjennom lave tåkeskyer. Fuglene stoppet opp og kikket seg rundt. Det var nesten som de lurte på hva som skjedde.

Da smalt det, 36 ruter Kodakfilm raste ut på noen sekunder.... Ahh, for en jakt! Og byttet ble da vel også brukbart?
Bildet inngår i albumet - Norske fugler - - Bilder av arter som finnes i naturen rundt meg her i Namdalen.

De aller fleste av bildene er også tatt i mitt nærområde.
Utstyr
  • Nikon F-5
  • Nikkor 300 mm f/2,8 2x conv
  • Brennvidde600mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/60s
  • FilmtypeKodak E100VS
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger736
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_90063} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Atle A.

Godt fokusert, fin dybdeuskarphet.
Avsluttet .

du har fått rypen godt frem med lite dybde skarphet og flott farger! bra bilde!

Marius S.
Svein B.

Dette var bra, Kjartan! Artig med stegg nr. 2 i bakgrunnen, som viser at det er en situasjon i bildet, og mer enn ett rent artsportrett. Virkelig fint miljø, og for et flott lys!

mvh
Svein B
Erik A.

Du verden for et intenst lys! Nydelig fugl, nydelig miljø og nydelige farger. Tøft med rivalen i bakgrunnen, selv om det synes noe trangt komposisjonsmessig for denne, samt at dybdeskarpheten blir litt liten. Men slikt er jo ikke enkelt å styre i felt med lange og faste brennvidder. Et meget respektabelt rypebilde dette!
Brita Helen E.

Et særs flott bilde av en vakker fugl.. Utrolig flott lys her.. Bra at du fikk med den andre lirypen i bakgrunnen...
Meget bra eksponert! :)
Fikk du forresten bilde av dem da de sloss? Det hadde vært spennende og sett.

Mvh Brita...
Atle P.

Minner meg om når jeg var i fjellet i fjor, var under ti meter fra rypa, men alt jeg hadde var 200mm. Og det verste var at før turen hadde jeg vært innom Lømork's for å kjøpe telekonverter, men de var utsolgt! Utrolig irriterende.

Men til bildet ditt, det var nydelig og med flotte varme farger! Du har fått med fine omgivelser, både lyngen og den andre føggern. Det var sikkert en kjempeopplevelse å kunne krype fremover, nærmere og nærmere. Og kanskje et og annet knips på veien, bare i tilfelle de plutselig skulle stikke av.

Stig B.

Her var det nydelig lys og flotte farger. Fin skarphet og detaljering, masse fint miljø, og en rival luskende i ytterkanten. Likte utsnittet godt, bruken av dybdeskarphet er fin i dette bildet.

Mvh Stig
Inger Anne Maritsdotter V.

Helt utrolig flotte farger og fine detaljer , fin fugl det der , dus bakgrunn også ; bildet er flott .
-IAV-
Iver N.

Jeg har sett en del på bildene dine og du tar fantastiske dyre/fuglebilder! Helt i min smak. Lyset på dette bildet som treffer rypa er bare helt rått.

Iver
Avsluttet .

Hei Kjartan!

For et nydelig bilde, med drømmelys! Slikt bilde er det nok MANGE som drømmer om, i hvert fall jeg! For noen flotte farger og en flott stegg, med flott skarphet! Dette bildet er perfekt i mine øyne!

Gratulerer!

MVH Stian Håpnes
Kjartan T.

BritaHE, jeg har noen bilder som viser kampen, men ingen som jeg ble helt fornøyd med. Bevegelse og tidlig morgenlys kan gi tøffe effekter, men som oftes blir det bare dårlig uskarphet. Kunne vel ha prøvd med blitz, men de får bli en annen gang.

AtleP, jeg vet at du har fått deg en 2xer nå så det er bare å dra ut for å prøve igjen. Gode naturbilder får man bare ved å være ute på de rette stedene til de rette tidene (med det rette utstyret).

Til alle andre som har kommentert: Morsomt med kjappe tilbakemeldinger og jeg bøyer meg i ydmyk takk for mange gode ord:)
Alex P.

Wow! Meget flott!!!
Rike farger og mange detaljer!
Mvh, AP
Frode A.

Mmmmm, lekkert som fy!!

Må ha vært en flott opplevelse å åle seg innpå dem, før du fyrer av en serie som et maskingevær kunne missunne ;)

Mvh: Frode
Lennart J.

mycket bra bild fin skärpa och mjukt ljus snygg mvh lennart johanzon
Bergliot E.

Heisann,
Byttet ble kjempebra det. Flott lys og en flott fugl i fine omgivelser. Så dette kan du være svært så fornøyd med.

Bergliot:)
Avsluttet .

Mye fortjent ros her - men fargene er virkelig IKKE nydelige. De er glorete, og helt typisk for denne drittfilmen... men du kan jo dempe metningen litt i PS?!?
Kjartan T.

Flere fotografer som lever av å knipse med denne filmen ville nok sukket dypt nå, men jeg er faktisk enig i at den leverer vel mye farger og til tider også farger som er helt ville.

Likevel ser det ut til at flertallet her liker det de ser. Svært mange har jo kommentert lyset, og rødt var det virkelig denne mai-morgenen på Helgelandskysten. Jeg holder meg til å legge ut bilder nær opp til lysbildeorginalene.

Farge smaken er også som baken.... forskjellig fra person til person.
Jan-Eilert P.

Hei Kjartan! Dæven dette var flott. Ikke vits å lete etter ''feil''- et nydelig bilde av rype i vårkåt drakt. Flott! Jeg syns også rypeleiken er ganske artig og en fin jakt var det sikkert.
Ole Martin D.

Hallo Kjartan.
No har æ kommi mæ heim så æ fikk sett Rypebildet du har skrytt av. Du har fått et nydelig bilde av en utrolig vakker Lirype i vårspill med den beste filmen!! Jeg synes stemningen er helt topp og lyset er du jo en mester i å benytte. Hvorfor ble jeg ikke med??!! Men om noen dager.....
Venche J.

Flott bilde Kjartan. Veldig vakkert lys.

Wenche.
Jan Ove H.

Et kjempebilde.

Jan Ove
Carsten A.

OK, men artsbilde mer enn situasjonsbilde fra den kampen som omtales i underteksten til bildet, og som bildet her ikke forteller om.

Jeg syns gjengivelsen her har overmettete farger og er unødig hard, deler av den lyseste fjærdrakten er utbrent, andre deler går mot gjengrodd. Rødt på steggens hode ser ut til å være nær ved å sprekke (måler 255 på sine steder). Alt dette kan i prinsippet skrive seg enten fra eksponering i kombinasjon med opptakslyset, fra opptaksmaterialet eller fra bildebehandlingen.

Når det gjelder Kodak E100VS er vel den i og for seg brukbar for sitt egentlige formål (diasprojeksjon), men til det meste annet er denne filmen etter min mening i beste fall meget vanskelig å holde kontroll over, sterkt mettet som den er. Jeg har scannet endel opptak på denne filmen, og for egen del syns jeg den er skikkelig vanskelig å håndtere, dette såvel mht. til toneforløp som fargeskala.

MVH CA
Alexander K.

Fantastisk flott bilde! Nydelig lys!
Rune H.

Skogrypa er en flott fugl!
Her har du tatt et fargerikt og godt bilde!
Rune :)
Kjartan T.

Takk Rune og alle andre som kommenterer. Setter virkelig pris på ordene!
Terje V.

Herlig bilde!
Jeg orker ikke å gjenta alt de andre har sagt før, men dette er en av de fineste rypebildene jeg har sett! Dette er lirypa i sitt rette element. De varme rødbrune høstfargene harmonerer veldig bra med fjærdrakten på steggen. Får med en gang asossiasjoner til flotte jaktturer i fjellet på tidlig-høsten. Bra levert:)

Terje
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu