Hypericum
Etter ein lynvisitt frå eit av kattedyra på Glettneset er eg i dag tilbake med begge beina godt planta i floraen, for kva fann eg ikkje på dagens luftetur med kameraet anna enn ein perikum! Det er sant, ein heilt ekte og viltveksande Hypericum pulchrum - fagerperikum, . . . sjølv om eg no tek til å verte rutinert feiltakar i planteverda på dotten med feil søndagsnamn på røvebjella - og sanneleg om eg ikkje også hadde feil om ei mønjelilje som ho Regine likevel ikkje hadde bilete av på si side. - Men dette kan ikkje vere anna enn perukum , naturens sin eigen antidepressiva - og det berre eit par dagar etter at Mons var så nedtrykt og inneslutta som ein - ja, som ein som ikkje har tatt sitt daglege perikum.
Bildet inngår i albumet Floraen på Glettneset -
Utstyr
  • Nikon Coolpix 4500
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger223
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_94428} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Torbjørn S.

Flott bilde. God skarphet, fint utsnitt og meget behagelig bakgrunn. Fin innramming også. Likte dette.

TS
Inger-Lise S.

Hei Odd! Velkommen hjem fra Glattneset!Nei,Glettneset,var det.Nåja,er jo sommer nå allikevel,så det spiller ingen rolle;)

Du har tatt et flott bilde av perikum,dette vidunder som gjør at du kan være glad resten av livet.Nåja,om våren og sommeren og helt til vinteren dekker den til..

Så har den akkurat så vakre farger som det sømmer seg..Og er passelig skarp.Ikke FOR skarp,nei,det blir bare trøbbel av slikt!
Og selvsagt er bakgrunnen rolig og behagelig.Det skulle bare mangle og;det er jo naturens egen antidepressiva.
Diffus og fin var den.
Husk nå den om han Mons blir vonbroten igjen;)

Et flott bilde du har tatt!

Hilsen Inger-Lise:)

Odd Karsten H.

Takk for kommentarar
Mons er ikkje så oppteken av perikum og den positive verknaden av den. Han er derimot veldig opptatt av ein annan plante her på eigedommen: Valeriana sambucifolia eller vendelrot. Det er eit sterkt katte-afrod . . jaja, nok om det . . . da får han samme blikket som kallen ville fått om han hadde trødd feil på nettet og sett ei side med mange av den bokstaven som står til venstre for c-en på tastaturet.

Odd
Anniken S.

God komposisjon og fine linjer.
Liker rammen du har laget. Hilse Mons og si god sommer!
Ann F.

Nydelig bilde av planten. Fin skråstilling, behagelig bakgrunn, god vinkel.
Fagerperikum, ser korrekt ut, ja.
Men du - den rammen . . .

Rent bortsett fra det - det er såvidt jeg vet, Prikkperikum (Hypericum perforatum) som er ett av naturens antidepressiva. Og den er også brukbar til å gi vakker farge til oljer og dram, samt til utvendig bruk ved sår. Prikkperikum er faktisk så kraftig at det advares mot å bruke naturlegemidler som inneholder den sammen med en del medisiner, bl.a. enkelte antidepressiva, så den er ikke å spøke med.

Valeriana sambucifolia som du nevner at katta liker - Vendelrot - brukes forresten også mot søvnløshet, nervøsitet og angst, virkningen er ikke like sterk som Legevendelrot (Valeriana officinalis), men sistnvnte er mer sjelden så vanlig vendelrot er også brukt.
Så hvis katten din er opptatt av den, kanskje han er deppa?
Prøv med litt Kattemynte (Nepeta cataria) - http://www.birmanett.no/ernering/kattemynte.html - i stedet. Den ser slik ut: http://www.toyen.uio.no/botanisk/nbf/plantefoto/Nepeta_cataria.htm

Men nå får det være nok botanikk for denne gangen.
:-)
Mvh Ann
Odd Karsten H.

Takk Ann - du redda meg frå å vere heilt feilfri i botanikken - det ville vore uvant for meg.
Eg skal vedgå at eg såg i Fægri at det var prikkperikum som var den medisinplanta, men sidan eg ikkje skulle bruke den - og det berre var to stykker eg fann, så det passa betre å oversjå det denne gangen :-) Mons har nok større nytte av vendelrot, men den roer han ikkje.

Odd
Ann F.

Jojo, både Prikkerikum (også kallt Johannesurt) og Vendelrot virker beroligende, men det er enkelte individer som reagerer atypisk, og det er faktisk en bivirkning ved enkelte antidepressiva at uroen ØKER - i alle fall i første del av behandlingstiden!
Prøv kattemynte, du. Eventuelt leverpostei.
:-)
Mvh Ann
Odd Karsten H.

På kallen eller katten?
Ann F.

Leverpostei er fritt valg. Kattemynte vil jeg ikke anbefale til deg.

Da heller løpstikke for kallen.
http://home.online.no/~gjessin/lopstik-HI.html

Eller sitronmelisse

http://home.online.no/~gjessin/sitronme-HI.html

Alt etter hva du føler behov for.
:-o
Odd Karsten H.

Eg har høyrt at rosenrota som eg og har ei tue av, skal virke vendelrotsk på kallar. Kanskje eg skulle prøve den i staden?

Odd
Ann F.

Rosenrot (Rhodiola rosea) styrker immunforsvaret og demper stress.
Sammen med Sitronmelisse kan det bli en brukandes blanding.
Håper den Rosenrot-tua sitter på taket hvis du har torvtak. Den skal nemlig også beskytte mot lynnedslag og brann.
Men denne samtalen kan vel knappast kalles billedkritikk?
:-)
Mvh Ann
Odd Karsten H.

Eg takkar forresten så mykje for tipset om Skyttaputten Ann. Det var ein veldig bra nettstad i meir nøktern stil enn dei kommersielle og spekulative plantesidene ute på veven.

Odd
Brita Helen E.

Et nydelig bilde... :) Fine farger og en behagelig bakgrunn... Bra!:)

Mvh Brita...
Avsluttet .

Fint bilde av en plante jeg ikke kan huske å ha sett. Fornøyelig diskusjon også. Og som alltid en glede å lese teksten du utstyrer bildene dine med.

Inge
Bergliot E.

Heisann,
Dette var flott. Du er virkelig flink med navn på blomster mann!! Imponerende!!
Like imponerende var bildet ditt med de mange skarpe små detaljer. Flott vinkel og et flott lys på motivet. Meget vakkert og velkomponert utført.

Bergliot:)
Odd Karsten H.

Takkar for kommentarane - hadde de sett meg no, raudnande som eg er av all rosen, det er hovudsakleg den som går inn, så ville de ha hatt vanskar med å skilje meg frå ein perikumkopp. . . . . vel skjegget hadde kanskje avslørt meg.

Odd
Avsluttet .

Nydelige detaljer, fin skarphet!

Dette likte eg meget godt!

MvH

RoS
Inger Anne Maritsdotter V.

Hei Odd Karsten.

Veldig god skarphet og med flotte detaljer på denne litt sjeldne (?) arten , ihvertfall ein fin blomsterart .

Mvh IAV
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu