Bytte til større bildebrikke.
I motsetning til Canon som opererer med fire ulike fatninger, har Nikon bare to, Nikon F (speilrefleks) og Nikon Z (speilløst).

Hvis du skifter fra et kamera med liten bildebrikke til en fullformatversjon, men ikke skifter fra speilrefleks til speilløst (eller omvendt) samtidig, er det ganske enkelt.

Du kan sette alle objektivene du har også på fullformatkameraet, men hvis objektivet er laget for mindre bildebrikker, vil kameraet enten beskjære dette automatisk, eller du kan sette i kameraet at det skal beskjære (eller du kan la være, og få mørke hjørner).

Har du Nikon-objektiver, er de merket med DX hvis de ikke er laget for fullformat.

Sigma-objektiver som er merket med DC passer ikke for fullformat. Det samme gjelder Tamron-objektiver som heter noe med Di II (De som heter Di passer). Disse kan du altså montere på, men det er ikke anbefalt.

På Tokina-objektiver står det enten DX eller CF når det ikke er laget for fullformat, mens det står FX eller FF når det er laget for fullformat.



Bytte fra speilrefleks til speilløst
Hvis du har Nikon speilrefleks i dag, og ønsker å bytte til det speilløse Nikon Z-systemet, kan du kjøpe Z-kameraene med en adapter. Objektivene bruker de samme signalene, så du får full funksjonalitet når du bruker speilrefleksobjektiver med adapter på Z-systemet. Hvis du bytter fra et speilreflekssystem med liten bildebrikke til et speilløst fullformat, gjelder det samme som for bytte innen speilrefleks, bare at du må ha adapteren i tillegg.

Hvis du har speilrefleksobjektiver fra andre produsenter enn Nikon kan det bli problemer når du bruker adapteren til Nikon Z.

Mange av de nyere objektivene vil være kompatible, og har du et objektiv fra Sigma eller Tamron kan du selv oppgradere firmware, som kan bli nødvendig, ved hjelp av en USB-docking.


Her er liste over kompatible Tamron-objektiver


Og tilsvarende for Tokina.

Det ser ut til at alle Sigma-objektiver som er i salg i dag er kompatible. Eldre objektiver kan du ikke regne med at vil fungere, men det kan være.

For andre merker, søk på «‘objektivprodusent’ compatibility Nikon Z»