1. premie natur og miljø, Espen Ramussen, VG: Kampen mot havet


Juryen: Tunge skyer, vann overalt, men livet og leken går videre, selv om naturkreftene utfordrer folket i Bangladesh.
Espen Ramussen – VG
Barn spiller fotball utenfor dikene som omringer øya Padma Pakur sør i Bangladesh. Etter at syklonen Aila traff området i mai 2009, revnet dikene og havet flommet inn over øyene. Sammen med stadig høyere havnivå, fører dette til at titusener har blitt tvunget til å flykte fra klimaforadrningene og de stadige stormene. Befolkningen sør i landet forsøker å tilpasse seg et våtere klima med stigende havnivå, men kampen om plassen og ressursene gjør at mange må gi opp.

2. premie natur og miljø, Espen Ramussen, VG: Kampen mot havet


Espen Ramussen – VG
Lokale menn danner en lang kjede for å frakte gjørme opp på dikene som omringer øya Padma Pakur i Bangladesh. Barrierene som tidligere holdt havet ute fra øya, ble totalt ødelagt under syklonen Aila, og hver dag fører tidevannet til at landsbyer og mark blir oversvømmet av saltvann. De enorme dikene må bygges opp igjen med håndkraft, et arbeid som er svært tidkrevende. Imens lever befolkningen som flyktninger i telt på det som står igjen av diker. Sammen med stormene, er det stigende havnivået en trussel mot millioner av mennesker som lever i deltaene sør i Bangladesh.

3. premie natur og miljø, Espen Ramussen, VG: Kveles av forurensing


Espen Ramussen – VG
Beboerne i slummene i Haitis hovedstad Port au Prince er ikke bare ofre for korrupsjon, fattigdom og utnyttelse. Forurensningen i byen er ekstrem, og hele den en gangs så vakre kystbyen er nå omringet av søppel. En ung fisker legger båten sin til land etter å ha vært ute på fisketur.