Rustikk, dempet belysning og fylte glass. Det er tid for Gullsnitt 2010. Reklamefotografenes Oscarutdeling hvor bransjen møtes til premiering og høy stemning. Forventningsfulle fotografer prøver å se avslappet mens de venter på at selve prisutdelingen skal starte.
av Trine Rasch-Olsen

Gullsnitt er en ny forbedret utgave av det som før het Utsnitt. Borte er faktorer som ga arrangementet et amatørmessig preg. Nytt navn og ny profil. «Årets nykommer» og «Eget arbeid» er de eneste kategoriene som ikke er «for kunde.» Målet er å heve kvaliteten over det innsendte arbeidet. Dette er en konkurranse som skal speile det ypperste innen norsk reklamefoto.

«Jeg har blitt veldig imponert over det jeg har sett av bidrag. Landskapene fra en nykommer, humoren og originaliteten i norske reklamer og personligheten i portrettene, alt oversatt gjennom fotografiets internasjonale språk.» - Juryleder Lauren Wendel

(Artikkelen fortsetter under bildet)
GULL i kategorien REKLAMEKAMPANJE og vinner av den gjeveste prisen: Årets Grand Prix
GULL i kategorien REKLAMEKAMPANJE og vinner av den gjeveste prisen: Årets Grand Prix
Fotograf Espen Nersveen alias Heia Espen (http://www.heiaespen.com)
for Radio Norge. Byrå: Los & Co, AD: Maria Myhre / Marit Rui, Stylist: Kjersti Andreassen

Festen er for alle
- Hei Trine.
Jeg har så vidt kommet forbi inngangspartiet før Ellen Syverstad kommer smilende mot meg. Sammen med henne er Charlotte Sverdrup, leder for Gullsnitt. Man skulle tro hun var utmattet på dette punktet, men hun er bare spent. Det er ikke lenger mer å gjøre. Annet enn å krysse fingrene for at alt går etter planen.
- Det har vært mye å tenke på. Jeg var leder for første gang i fjor og lærte enormt mye. Alt som ikke fungerte i fjor er fikset i år. Blant annet har vi lyssatt lokalet selv for å få den rette stemningen.
I fjor var det rett og slett for lyst i lokalet. De har gjort et klart skille mellom festområdet og området hvor selve utdelingen skal ta plass. Etter utdelingen skal et live-band opptre istedet for en DJ.
- Det som er viktig er at festen er for alle. Ikke bare for vinnerne. Dette legger vi stor vekt på. Det skal være gøy. Ingen skal føle seg utelatt.
En annen viktig faktor ved årets arrangement er at juryen er norsk. Dette er det flere grunner til.
- Flere i bransjen har kommentert at dette kunne være veien å gå. Jurymedlemmene er også fra andre bransjer enn fotografi. Vi har funnet frem til kjente fjes fra blant annet mote, arkitektur og produktdesign. Vi vil gjerne vise de forskjellige bransjene hva som skjer innen norsk reklamefoto.
«Gullsnitt er viktig og styrkende for mangfoldet i norsk reklamefotografi.»- Jurymedlem Pernille Torp-Holte

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Trine Rasch-Olsen


Se resultatet
Jeg tråler meg videre mellom ivrige deltakere. Plutselig blir jeg blendet av et kraftig blitslys. Interfoto har med sitt eget lille studio hvor de fotograferer ivrig. Sammen med Appelsin Kommunikasjon er de det nærmeste vi kommer hovedsponsorer av prisutdelingen. Dette er en gimmick, det er kun for moro. Smilende stiller den ene gjesten etter den andre opp foran softboksene. Gjerne to og to.
- Vi er ikke her for å selge. Dette er veldig moro for oss. Nå får vi endelig se resultatet. Vi får se de flotte bildene som har blitt til ved hjelp av utstyr kjøpt hos oss.
Egil Nillson, administrerende direktør i Interfoto, smiler bredt. Det er denne ene gangen i året de møter bransjen i sin helhet. En kveld for kommunikasjon og nettverksbygging.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Trine Rasch-Olsen

Det nærmer seg start. For å få fotografert vinnerne i det de mottar prisen kaprer jeg plass helt foran.
- Mine damer og herrer. Det er tid for Gullsnitt 2010. Det er fint om dere nå kan finne plassene deres.
Denne stemmen fra høyttaleren viser seg å være kveldens konferansier. I beste Oscar stil starter en film på skjermen høyt oppe på veggen. En koffert blir overlevert i all hemmelighet til en person som skal frakte den trygt frem til mottaker. En lang reise finner sted før filmen fader ut, og personen fra filmen kommer gående ned midtgangen. Kofferten blir overlevert til en dame på scenen mens applausen runger. Showet er i gang.
«Gullsnitt er viktig for inspirasjon og feiring av arbeider som fortjener å bli sett.»- jurymedlem Cathrine Wessel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Trine Rasch-Olsen

Selve utdelingen blir en salig kombinasjon av høyttalerstemme, prisutdelere og fornøyde vinnere. Sammenligningen jeg har gjort med Oscar brytes totalt når det kommer til takketalene. De få vinnerne som i det hele tatt stikker ansiktet mot mikrofonen gir fra seg en-stavelse ord. Helst kommer de fykende opp på scenen, klemme utdeler, mottar pris og løper keitete ned igjen mens de smiler sjenert. Det hele er jo litt sjarmerende, samtidig som man gjerne skulle hatt mer. Klisjeen om at en fotograf trives best bak kamera kunne vel ikke vært mer sann.

Min rumpe
Noen er litt mer vant til rampelyset enn andre. Andre er kanskje bare litt mer komfortabel med oppmerksomhet. Espen Nersveen og Catherine Cameron sørger for litt latter under prisutdelingen. Førstnevnte stikker av med fire priser, blant annet Grand Prix. Han vinker, poserer og kliner med kjæresten i løpet av sine turer på scenen. Catherine Cameron tar imot prisen på vegne av Øyvind Hjelmen. Hun tar bilde med iPhonen av seg selv og prisutdeler Arnt Fredheim før hun sier noen ord til publikum.
- Jeg skal hilse så mye fra Øyvind. Han står og printer bilder som en gærning til to utstillinger. Det er forresten min rumpe dere ser på det øverste bildet.
Latteren runger i lokalet mens Catherine snertent klapser seg selv på rumpa. Smilende heiser hun prisen over hodet og forsvinner ned fra scenen.

(artikkelen fortsetter under bildene)
Catherine Cameron tar imot prisen på vegne av Øyvind Hjelmen.
Catherine Cameron tar imot prisen på vegne av Øyvind Hjelmen.
Trine Rasch-Olsen

Catherine Cameron tar imot prisen på vegne av Øyvind Hjelmen.
Catherine Cameron tar imot prisen på vegne av Øyvind Hjelmen.
Trine Rasch-Olsen


Etter prisutdelingen er over stikker jeg bort til Espen Nersveen. En kommentar fra kveldens store vinner er på sin plass. Jeg lirker meg inn mellom stolene og klapser han lett på skulderen.
- Hei. Trine fra foto.no. Dette var imponerende. Hvordan var dette for deg?
Lettere overrasket over henvendelsen smiler han opp til meg.
- Dette var særdeles staselig. Det var uventet og fint.
På spørsmål om det er første gang han vinner informerer han at det er første gang han sender inn arbeid. Han følte selv at han satt på noen gode bilder. Den følelsen var helt tydelig berettiget. Espen Nersveen har arbeidet tre år som fotograf og er fremdeles en ung mann på 27 år. 2009 var et godt år.

Årets Grand Prix-fotografen Espen Nersveen
Årets Grand Prix-fotografen Espen Nersveen
Trine Rasch-Olsen

Årets Grand Prix-fotografen Espen Nersveen
Årets Grand Prix-fotografen Espen Nersveen
Trine Rasch-Olsen


«Nye talenter får vist seg frem og kan treffe sine forbilder på en uhøytidelig arena. Man blir inspirert av arbeidene som leveres inn og folkene som deltar.»- jurymedlem Christian Bråthen-Nordland

Se samtlige vinnerbilder i Gullsnitt 2009 ved å trykke på seksjonene øverst i artikkelen.