Canon omtaler selv G1X som "Det ekstreme kompaktkameraet". G1X gir ekstraordinært flotte, filtekniske resultater, men det kan neppe kalles hverken særlig ekstremt eller spesielt kompakt.

Tekst og foto: Geir Brekke

Kompaktkameraer er noe som har vært del av kameramarkedet i lange tider, og på mange måter er denne kameragruppens primærbehov først og fremst å dekke etterspørselen etter små, lette og kompakte kameraer.

Den mest vanlige definisjonen på et kompaktkamera er et kamera der objektivet er "naglefast" og ikke kan tas av/byttes. Ut fra denne definisjonen behøver derfor ikke et kompaktkamera nødvendigvis være knøttlite. Og selv om kompaktkameraene opprinnelig hadde faste brennvidder, et det nå fullt mulig å utruste et kompaktkamera med et zoom-objektiv. Disse variasjonsmulighetene kan observeres for fulle hvis man tar en nærmere titt, for i dag finnes det et utall ulike kompaktkameraer i nær sagt alle prisklasser.

I filmens tidsalder hadde de fleste av kompaktkameraene samme opptaksformat som speilreflekskameraene (24x36mm). Da kompaktkameraet ble digitalisert endret dette seg imidlertid drastisk, og i lange perioder har kompaktkameraer hatt bildebrikker som ikke har vært større enn en halv lillefingernegl.

Å bruke et lite opptaksformat har et par åpenbare fordeler og et par åpenbare ulemper. Fordelene er at objektivet kan gjøres svært lite og at avstanden fra optikken til brikkens overflate kan gjøres svært kort. Ulempene er at bildebrikkens størrelse totalt sett samler lite lys og at brikkens samspill med optikken gir fotografiske begrensninger på viktige punkter.

I den siste tiden har det kommet kompaktkameraer der bildebrikken har økt i størrelse. Forrige Skråblikk tok for seg Fujifilm X10. Det har en bildebrikke på 7x9mm, og det finnes modeller fra både Olympus og Sony med bildebrikker som er enda litt større enn den som sitter i X10.

I tillegg har det kommet svært kompakte systemkameraer (kameraer med utskiftbar optikk) fra flere hold. Disse kameraene er bygget opp rundt nyutviklede bildebrikker med varierende størrelse og kommer med et varierende oppbud av tilhørende objektiver. I denne uoversiktlige jungelen av ulike kameratyper (som på ulike måter forsøker å vekke begeistring hos dem som ønsker seg en kompakt kameramodell), lanserte Canon i begynnelsen av 2012 en ny modell med benevnelsen G1X.

Utgangspunktet for denne modellen er Canon sin egen G-modellserie. G-serien har allerede over flere år opparbeidet et godt rykte. Fordi det har en betjeningslayout som tilfredsstiller dem som ønsker manuell kontroll, er det dermed et godt utgangspunkt for videre utvikling. Mens forløperen G12 har en 1/1,7"-bildebrikke (5x7mm), har G1X en bildebrikke på imponerende 14x19mm. Fordi størrelsen på bildebrikken er økt betraktelig, har det vært nødvendig å utvikle et nytt objektiv med lengre brennvidde, noe som selvsagt har gjort objektivet større. Forøvrig minner resten av kameraet i stor grad om lillesøsteren G12, både i størrelse, betjeningslayout og utforming.

Canon omtaler selv G1X som "det ekstreme kompaktkameraet" og begrunner det på denne måten: "Med kombinasjonen av en stor Canon CMOS bildebrikke på 14,3 Mp, DIGIC 5-prosessor og et fantastisk 4x zoom-objektiv, får du muligheter og bildekvalitet som fra et speilreflekskamera, men i en langt mer kompakt utførelse."

Bildebrikken måler 19x14mm (som gir forholdet 4:3 mellom bredde og høyde), den er dermed nesten like stor som Canons APS-C-bildebrikke som sitter i 650D/60D/7D. Dette er selvsagt lovende takter fordi det gir indikasjoner om at den filtekniske kvaliteten i dette kameraet er på linje med disse DSLR-modellene.

G1X er bygget av metall og fremstår som et solid og godt bygget kamera. Det har et stort utvalg knapper og hjul, og sammen med et vel av innstillingsmuligheter i menyene, er kameraet spekket med funksjoner som skal tilfredsstille både "alt-på-auto"-fotografen og "alt-manuelt"-fotografen.

G1X sine grunnleggende kvaliteter er definert av objektivet. I følge Canon er det en helt ny design, og Canon har valgt å gi det en lysstyrke på f/2,8-5,8. Hvorfor Canon (litt kryptisk) omtaler objektivets brennvidder som "brennvidder tilsvarende 28-112mm" tror jeg at jeg forstår. Jeg antar nemlig at de mener "objektivet gir tilsvarende bildevinkel som 28-112mm brukt på 24x36mm-formatet". Men i virkeligheten har objektivet et brennviddeområde som går fra 15mm til 60mm. Dette gir anvendelige bildevinkler fra moderat vidvinkel til moderat televinkel. Slik sette plasserer kameraet seg bildevinkelmessig både midt i horden av kompaktkameraer og midt i horden av 15x23mm-format speilreflekskameraer som er utstyrt med kit-zoom.

Objektivet har et innebygget 3EV gråfilter som kan være nyttig hvis man ønsker lengre lukkertid til å sløre for eksempel bølger eller rennende vann. Gråfilteret kan også brukes for å kunne bruke objektivet på full åpning i godt lys.

G1X har en 920.000 punkters LCD-skjerm, den er faktisk av samme kvalitet og kaliber som sitter på Canons speilreflekskamera 600D. LCD-skjermen er hengslet og kan vris i ulike posisjoner. Den kan også snus slik at skjermen vender inn mot kamerakroppen, men det er lite praktisk fordi man i mange sammenhenger er avhengig av å se informasjon på skjermen for å gjøre ulike innstillinger.

G1X har eget hjul for eksponeringskompensasjon og det har eget hjul for valg av modus. Fremme ved utløseren sitter et hjul for ulike innstillinger (avhengig av hvilken modus som er valgt) og bak på kameraet finnes den "sedvanlige", underdimensjonerte fireveisvelgeren som er å finne på så og si alt av kompaktkameramodeller av ulike slag. Ved å trykke på en av disse fire velgerne kommer valg- og innstillingsmulighetene opp på LCD-skjermen. Denne fireveisvelgeren er også et hjul som brukes for å velge ulike innstillinger når man er i menyene. I midten er det en OK-knapp.

Over fireveisvelgeren er det plassert to knapper merket med funksjonssymboler. Det er også to knapper plassert under fireveisvelgeren der den ene er merket MENU og den andre merket med symbolet for lysmåler.

Canon utrustet denne modellen med en optisk søker. På papiret høres det veldig lovende ut, men i virkeligheten er det en bedrøvelig affære. Dette kommer jeg nærmere tilbake til i kapittelet "I bruk".

Med batteri og minnekort veier G1X i overkant av et halvt kilo. G1X er altså et kamera som er merkbart til stede, både størrelses- og vektmessig. Selv med objektivet i "av"-posisjon er det trangt å få ned i en dressjakkelomme. I forhold til et tradisjonelt DSLR er det imidlertid kompakt.

Noen tekniske spesifikasjoner (hentet fra Canon sine hjemmesider):

• CMOS-brikke, 14,3 Mp
• 1,85x crop-faktor (brikkestørrelse 18,7x14,0mm)
• DIGIC 5 prosessor, ISO 12800.
• 4x zoomobjektiv, brennvidder tilsvarende 28-112mm
• Bildestabilisator, kompenserer for inntil 4 stopp
• Vridbar PureColor II LCD-skjerm på 7,5cm, 920k bildepunkter (VGA-oppløsning)
• Full manuell kontroll
• 14-bits RAW og inkludert DPP-programvare
• Video-opptak i full HD (1080p) med stereolyd, egen opptaksknapp og HDMI-utgang
• 4,5 bilder per sekund i serieopptak på høy kvalitet
• HDR-funksjon og innebygd ND-filter (3 stopp)