Å tusle bryggelangs i Risør når trebåtfestivalen er velsignet med strålende sol og yrende folkeliv, er en fornøyelse. Dette er noe jeg gjør år om annet, og da er det naturlig å ha et kamera dinglende over skulderen. For mange er det muligheten til å supplere speilrefleksutrustningen som frister med et kompaktkamera. Jeg lot derfor speilreflekskameraet og kamerabagen ligge og tok i stedet bare med meg G1X.

Det som forundrer meg når det gjelder oppbudet av kameramodeller er hvor tett det er mellom nyutviklede kompaktkameramodeller, men hvor langt det er mellom løsninger som virkelig er rettet mot fotografiske behov. Jeg har bare konkret erfaring med et lite dusin digitale kompaktkameraer (og kan derfor ikke uttale meg på vegne av hver og en modell som er laget), men likevel mener jeg at markedet ikke trenger mer av det samme. Det som virkelig trengs er modeller som fungerer på betjeningsmessig viktige punkter, har kjapp utløserespons, har gode søkerfasiliteter og har optikk som gir fotografiske variasjonsmuligheter.

Jeg aner ikke hva det koster å utvikle og bygge opp en produksjonslinje for et nytt kamera, men jeg er ganske sikker på det er betydelig mer enn det koster å utvikle en god, optisk søker. Jeg ser nemlig ikke poenget med å bygge inn en optisk søker som er så dårlig at den faktisk ikke er brukbar, da er den jo bare en fordyrende kostnad.

Hva merkostnaden er for å få et kompaktkamera til å eksponere i samme øyeblikk som utløseren trykkes ned, vet jeg heller ikke, men så veldig mange hundrelappene ekstra kan det umulig være snakk om. Hvorfor alle kompaktkameraprodusentene har slik forunderlig fidus til fireveisvelgeren er også uforståelig, dagens miniatyriserte løsning er nemlig (etter min oppfatning) alt for puslete. Dessuten forstår jeg ikke hvorfor det er påtrengende å levere en trang televinkel på bekostning av god lysstyrke som gir større fotografisk fleksibilitet.

Jeg er faktisk villig til å betale både to og tre tusen kroner ekstra for å få et kompetent kompaktkamera. Først og fremst er det en optisk søker som har 100% dekning som viser lukker, blender og ISO, og som fungerer når kameraet er satt til MF (manuell fokusering) som står høyest på ønskelisten. Men også "instant" utløserrespons og større knapper med tydeligere kneppunkt er ønskede forbedringer. I mellomtiden får jeg trøste meg med et halvt dusin rammesøkerkameraer fra 70-tallet. Alle disse museumsgjenstandene har store, optiske søkere med avstandsmåling, er vesentlig mer brukervennlige, har kjappere betjeningsrespons enn dagens "flashy" kompaktkameramodeller. Flere av dem har dessuten ekstraordinært lyssterk optikk i forhold til filmrutens formatet.

Kamerahuset i seg selv har ingen (direkte) innvirkning på det bildetekniske resultatet. Det er det kombinasjonen objektiv-bildebrikke som har. Selve kamerahuset er bare et avstandsstykke mellom objektivet og bildebrikken.

Det er ingen tvil om at det er mulig å ta bilder med flott kvalitet med dette kameraet. Til tross for at Canon helt sikkert ikke prøver å lage et kamera som vil konkurrere direkte med deres egne speilreflekskameraer, kan Canon likevel utilsiktet ha plassert G1X på en måte som gjør at mange potensielle 650D-kjøpere vil se på G1X i stedet. Canon fortjener nemlig ros for at de prøver å lansere noe genuint annerledes i det ellers relativt ensartede kompaktkameramarkedet.

Canon skriver dette et sted: "Med programmet Høyhastighetsserie HQ kan du fange svært rask handling ved 4,5 bilder/sekund i serier på 6 bilder med full oppløsning." Dette mener jeg er informasjon egnet til å gi et feilaktig bilde av kameraets bruksegenskaper, fordi disse formuleringene gir falske forhåpninger og kaster blår i øynene på potensielle kjøpere.

Kameraet er nemlig ikke særlig egnet til å fange svært rask begivenheter i det hele tatt. Min erfaring er at kombinasjonen LCD-skjerm og bevegelig motiv, er noe nær en umulighet og sammen med en liten, men merkbar forsinkelse i utløserresponsen virker G1X ikke særlig "snappy". Kombinert med en seriehastighet som etter min vurdering minner mer om to enn fire bilder per sekund, er nok ikke G1X det mest egnede kameraet for hverken "action" eller sport.

Kameraet leveres riktignok med en optisk søker, men den er av simpleste sort og er uten praktisk nytteverdi. Der G1X etter min mening skårer aller best er i godt lys (på lav ISO) og i situasjoner med høye kontraster. Da er den filtekniske kvaliteten bemerkelsesverdig bra, og det er mulig å hente ut detaljer i både høylys og skygger som ikke i samme grad er mulig med mindre brikkeformat. Dersom man betrakter de filtekniske resultatene utelukkende basert på høye ISO-verdier, gir G1X derfor enestående resultater i kompaktkameraverdenen.

Betjeningsmessig gjør G1X en utmerket jobb. Men det snubler på et par helt essensielle punkter: For det første er det (med en pris på rundt 6.000,-) omtrent like dyrt som et fremragende og fullblods speilreflekskamera, og for det andre har det for treig respons på noen få, men vesentlige punkter. For det tredje er kameraet enten for stort eller så er objektivet for lyssvakt (avhengig av hva man prioriterer og synes er viktigst), og er man det minste interessert i å jobbe med de fotografiske særtrekkene som lyssterk optikk kan gi, vil ikke G1X være veien å gå i det hele tatt. Derfor har G1X utløst frustrasjoner i meg som burde vært unødvendige.

Nå lytter nok ikke Canon etter råd fra meg, men etter min mening hadde G1X vært et mer spennende kamera hvis det hadde hatt bedre lysstyrke i teleenden, og en variant med bare en fast brennvidde med suveren lysstyrke (la oss si 20mm f/1,8) ville gitt kameraet mer karakter. Dermed ville det også blitt forvandlet til en direkte konkurrent til det vel ansette Fujifilm X100. På tross av mange fine kvaliteter synes jeg G1X mangler særpreg, og det kan være et problem i et marked der det finnes så utrolig mange alternativer.

På den ene siden fremholder Canon den store brikken og det nyutviklede objektivet, på den andre siden har likevel ikke G1X samme fotografiske kontrollen som et tradisjonelt speilrefleks utstyrt med mer lyssterk optikk. Paradoksalt nok er det antakelig Canon selv som tilbyr de sterkeste konkurrenter til denne modellen, og det på tre ulike flanker:

Ønsker man et mer kompakt, men også rimeligere kompaktkamera, mener jeg at Canons eget G12 er et godt alternativ (se utfyllende begrunnelse litt nedenfor). Ønsker man et kamera med strålende AF, rask utløserrespons og potensial for selektiv fokus, er serien 550D/600D/650D (sammen med et par rimelige, faste objektiver) veien å gå. Og ønsker man litt av begge deler, tror jeg at Canon sitt nylig lanserte M-system med utskiftbar optikk kan være et lykkeligere valg (uten at jeg kan påberope meg egenerfaring med systemet) enn G1X.

Alternativt kan man selvsagt ta en titt på kompaktkameraer fra andre produsenter. Personlig synes jeg at Fujifilm X10 (presentert i forrige Skråblikk) er et godt alternativ hvis man ønsker seg et kapabelt kompaktkamera: X10 er betraktelig rimeligere, det er merkbart mindre og det tilbyr (hvis man utnytter objektivets gode lysstyrke) i realiteten de samme fotografiske og (nesten) de samme filtekniske kvalitetene.

Bildet over viser G12. Denne modellen er G1X sin forløper og lillesøster. Har man bare behov for kun ett kamera, er G1X et glimrende valg. Men til under halve prisen av G1X er G12 antakelig et mer hensiktsmessig valg hvis man ønsker å ha et kompakt kompaktkamera som kan erstatte speilreflekskameraet i visse situasjoner.

G12 har et objektiv som er mindre, mer kompakt, men som likevel har litt større rekkevidde (5x zoom mot G1X sin 4x zoom) og 2/3 trinn bedre lysstyrke i televinkelområdet. G12 har i tillegg automatisk, innebygget frontdeksel. G12 er dessuten 150 g lettere. Fordi objektivet blir vesentlig mindre når det "foldes sammen", går det også lettere ned i små lommer. G12 har dessuten en nærgrense som Canon oppgir til "1cm" (men som jeg vil anta i realiteten er rundt 10cm=avstanden fra motivet til bildebrikkens overflate).

Eget hjul for ISO, i tillegg til eget hjul for eksponeringskompensasjon, gjør at man med G12 har ennå mer direkte kontroll med innstillingene, og alt i alt mener jeg at G12 faktisk har en litt bedre betjenings-layout enn G1X. Imponerende.

G12 har imidlertid f/8 som minste blender, mens G1X kan knipe sammen lukkeren ytterligere to trinn til f/16. G1X har også minst to ekstra brukbare ISO-trinn, og disse to forholdene gir selvsagt G1X en større bruksmessig fleksibilitet i forhold til ulike lysforhold.

I parentes: (G12 er nå i ferd med å bli byttet ut med en ny modell som heter G15, men det koster nesten like mye som G1X.)

Det er først og fremst G1X sin underdimensjonerte, informasjonsløse, optiske søker som trekker ned helhetsinntrykket for meg. Men også objektivets dårlige lysstyrke er et viktig ankepunkt mot dette kameraet. Med en optisk søker som hadde dekket 100% av motivutsnittet og som hadde vist info om fokus, blender og lukker ville G1X vært et mer anvendelig kamera. Og hvis det i tillegg hadde vært utrustet med et mer lyssterkt objektiv som ga muligheter for tydeligere skille mellom hva som var skarpt og hva som var uskarpt, ville det hatt flere fotografiske muligheter.

Hvis man ønsker fleksibiliteten til lyssterk optikk, hvis man er avhengig av rask AF, hvis man elsker raske serieopptak eller hvis man foretrekker en god, optisk søker så er det nok naturlig å vurdere ikke bare andre kompaktkameramodeller, men faktisk vurdere det svært gode tilbudet av ulike speilrefleksmodeller.

Det er en selvfølge at ulike fotografer har ulike preferanser og ulike fotografiske behov. Derfor regner jeg det som høyst sannsynlig at enkelte antakelig vil synes at jeg har gitt søkerens manglende kvaliteter for stor oppmerksomhet og lagt for mye vekt på objektivets manglende lysstyrke. Det får stå sin prøve, personlig mener jeg søkeren er det viktigste redskapet til å kontrollere opptaket før jeg trykker på utløseren, og objektivets lysstyrke det viktigste redskapet til å kunne variere det fotografiske uttrykket gjennom å utnytte varierende dybdeskarphet.

G1X er ikke et dårlig kamera, tvert i mot er det et flott kamera. Det gjør nemlig en hel del ting svært bra, men jeg synes (kanskje nettopp derfor) at det forsøker å gape over litt for mye på en gang.

Å ha en brikke på 14x19mm er absolutt ikke hverdagskost for et digitalt kompaktkamera, og G1X leverer fra seg RAW-filer i klasse med mange DSLR-modeller. Dersom man klarer å overse manglene ved den optiske søkeren, er tålmodig når man betjener utløseren, er uten interesse for nærfotografering og bruker kameraet på måter der dybdeskarphet ikke har noen direkte innvirkning på det fotografiske uttrykket, er G1X et tiltalende kamera

For dem som liker god betjeningsmessig kontroll også på et kompaktkamera, kan det være fornuftig å kikke nærmere på G1X. Når G1X i tillegg gir fra seg stålende filkvalitet på ISO-verdier uoppnåelig for andre kompaktkameraer, har dette kameraet et fundament som gjør at det klarer å forsvare sin eksistensberettigelse.



November 2012
Geir Brekke


Alle typer tilbakemeldinger og kommentarer ønskes.
Disse kan sendes til: zevs(at)mac(dot)com