For dem som ønsker seg et systemkamera med særpreg, er X-Pro1 en spennende kreasjon. Likheten med Leica M9 er slående, dermed blir uvilkårlig et av spørsmålene jeg stiller: Er dette kameraet en rimelig Leica M-klon ?

Tekst og foto: Geir Brekke

Da Fujifilm introduserte X-systemet i januar 2012 var X-Pro1 første modell ut. Navnet er ambisiøst og gir klare antydninger om i hvilken retning FujiFilm satser med denne modellen. Med sin hybride søker, solide metallchassis og "gammeldags" innstillingshjul er det en utilslørt satsing mot den delen av fotografer som er tiltrukket av rammesøkerkameraet og Leica sitt M-system og er, som navnet antyder, tydelig rettet mot den profesjonelle leiren.

X-systemet har en helt ny bajonettfatning og en nyutviklet objektivserie som i skrivende stund består av tre lyssterke faste objektiver. Med en introduksjonspris på 15.000,- lå X-Pro1 (januar 2012) i samme prisleie som Canon 5D mk II, dermed var den kommersielle tiltrekningskraften begrenset. Prisen er nå (januar 2013) nede i underkant av 10.000,-. Dermed er dette kameraet blitt vesentlig mer attraktivt, vil jeg tro.

Det som skiller X-Pro1 fra et tradisjonelt speilreflekskamera er at det ikke har speil, men er utrustet med en separat, optisk søker. Dette betyr at hverken speilmekanisme med tilhørende speilhus og mattskive eller pentaprisme inngår i konstruksjonen. Fravær av speil gjør også at registeravstanden (avstand fra bajonettfatning til bildebrikken) kan gjøres relativt kort. Dermed kan kamerahuset bygges ganske kompakt. Kort registeravstand bærer også i seg muligheten til at objektiver med god lysstyrke kan bygges relativt små.

Siden søkeren er separert fra objektivet, betyr det også at den ikke blir mørk under eksponeringen. Det finnes nemlig ikke noe speil som blokker for strålegangen i søkeren slik det skjer i et speilreflekskamera. Søkeren er dermed heller ikke påvirket av objektivets dybdeskarphetskarakteristikk eller fokusplassering. Og fordi søkeren er en ganske kraftig vidvinkel, er det meste i fokus.

Bildebrikke i X-Pro1 er en såkalt X-Trans CMOS med 16Mp. Denne bildebrikken har et spesielt RGB-filter (ulikt Beyer-mønsteret) som gjør at antialias/lowpass-filteret er unødvendig. I kameraer med Beyermønster er antialiasfilteret (som rett og slett softer opptaket) nødvendig for å unngå moire (repeterende mønster). Dette betyr selvsagt at X-Trans-brikken i utgangspunktet registrerer et "skarpere" (ikke softet) opptak, noe som betyr bedre detaljoppløsning i forhold til Beyer-brikker med samme oppløsning. Dermed trenger heller ikke RAW-filene fra dette kameraet oppskarping i samme grad når opptakene hentes opp i RAW-fremkalleren, noe som igjen har positiv innflytelse på støy (fordi den forblir neddempet).

Når auto-ISO er valgt kan høyeste ISO-verdi velges fritt fra ISO400 til ISO6400. Det som imidlertid er en stor svakhet ved auto-ISO er at den velger en for lang lukkertid (typisk 1/50 sek med 35mm) i forhold til objektivets brennvidde. Dermed er det stor sannsynlighet for å få opptak med bevegelsesuskarphet på grunn av kamerabevegelser. Dette kommer jeg tilbake til.

FujiFilm omtaler X-Pro1 som et "analogt" kamera. Lukkeren har eget hjul på toppen. Det samme har eksponeringskompensasjon, dette innstillingshjulet sitter helt i øvre, høyre kant og er svært enkelt å betjene med høyre tommel. I tillegg har blenderen en egen ring på objektivet. Å ha separate innstillingshjul for de tre mest grunnleggende kamerainnstillingene er forbildelig, det eneste som mangler er et eget innstillingshjul for ISO.

Slik sett gir betjeningslayouten sterke assosiasjoner til innstillingshjul slik de finnes på tradisjonelle (analoge) kameraer, og jeg setter pris på at det går an å stille blenderen med en egen blenderring på objektivet (noe jeg er vant med fra egne, analoge kameraer) selv om jeg synes bruken av begrepet «analog» om betjeningen er litt villedende.

X-Pro1 har samme hybride søker som X-100. Dette betyr at man kan velge mellom å bruke optisk søker eller videosøker. Skifte mellom disse to søkermodusene utføres med en egen hendel på fremsiden av kameraet som kan betjenes med høyre pekefinger.

Autofokus er fordelt på i alt 49 punkter. Det er også mulig å velge hvor stort område AF skal jobbe innenfor og det er mulig å velge hvilket AF-punkt som skal brukes. I nedre kant av søkeren er det en skala som viser både fokusplassering (i meter) og utstrekning av dybdeskarphet.

Når man har valgt manuell fokus og bruker optisk søker vil et trykk på tommelfingerhjulet aktiverer videosøkeren og gi et 10x forstørret utsnitt i søkeren. Dermed kan man (ved å vri på fokuseringsringen på objektivet) stille fokus mer presist. Dette skal jeg beskrive mer inngående litt senere.

Batteriet har i følge FujiFilm en kapasitet på 300 opptak. En batterikapasitet på skarve 300 opptak er alt for lite i et kamera av X-Pro1 sin kaliber, dessuten skulle jeg ønske at symbolet for batteriets ladestatus var mer etterrettelig. Dette skal jeg komme tilbake til senere.

Knappen merket Q henter opp en oversiktsskjerm (hurtigmeny) der man direkte kan gå inn og justere de innstillingene som ofte brukes.

Det bakre hjulet er godt plassert for å bli betjent med høyre tommel. Dette hjulet brukes til å gjøre ulike innstillinger, avhengig av valgt modus, ofte i samspill med andre knapper.

Fn-knappen henter opp ISO som standard, men kan omprogrammeres til en rekke ulike funksjoner slik at man kan få "ett trykk"-tilgang til en av følgende funksjoner:

- Multiple exposure
- Preview av dybdeskarphet
- Valg av ISO
- Selvutløser
- Filkvalitet og JPG-oppløsning
- Valg av Dynamic range
- Valg av filmsimulering (JPG)
- Valg av hvitballanse
- Valg av AF-modus
- Filming
- Valg av RAW for neste opptak

Det er også mulig å lage, lagre og få tilgang til syv brukerdefinerte sett med kamerainnstillinger der valg som ISO og hvitballanse er definert. Også dette er valg som kan legges til Fn-knappen.

Bruker man RAW er det imidlertid naturlig å legge valg av ISO til Fn-knappen fordi kameraet ikke har egen ISO-velgerknapp eller eget ISO-hjul.

Ved å trykke på DRIVE-knappen får man tilgang til følgende valg:

- Stillbilde
- Filming i High-Definition(HD)-kvalitet
- AE-bracketing
- ISO-bracketing
- Filmsimulerings-bracketing
- Dynamisk omfang-bracketing
- Seriebilder (Burst Mode, 3bps eller 6bps)
- Automastisk panorama (kun JPG)

Ved å trykke AE/AF-knappen låses både fokus og eksponering. Ved å gå inn i menyene kan dette endres til bare å gjelde AE eller bare å gjelde AF.

Lysmåleren kan settes til "Spot", da måler lysmåleren lyset i et område i senter som kun utgjør 2% av motivutsnittet. Dette kan være nyttig i situasjoner med vanskelige lysforhold, men krever en viss tilvenning for å lære seg hvordan denne metoden forholder seg til toneforløpet der man måler.

Normal oppstarttid er omtrent ett sekund, ikke av det raskeste, men til å leve med (for de fleste).

Utløserresponsen skal (i følge FujiFilm) kun være en håndfull hundrededels sekund (0,05s). Det er sikkert riktig i forhold til måten de måler dette på. Likevel opplever jeg at kamerat har et merkbart etterslep, spesielt når det gjelder fokusering. Ikke minst opplever jeg at kameraet nærmest sliter med å finne fokus i helt normale situasjoner, noe som i begynnelsen resulterte i at jeg trykket ned utløseren før motivet var i fokus (noe som selvsagt resulterte i uskarpe opptak). Dermed oppleves utløserresponsen (i forhold til det jeg er vant med fra andre kameraer i samme prisklasse) ikke å være helt patent, selv om det i og for seg skyldes at autofokus ikke alltid sitter der den skal.

Noen tekniske spesifikasjoner:

• 23,6 mm x 15,6 mm X-Trans CMOS bildebrikke
• 16,3 Mp
• TTL Contrast Detection AF system
• Multi, 49 Area (7x7) LCD / EVF, 25 area (5x5) OVF
• AF har fem ulike, valgbare utsnittsstørrelser
• ISO 200 - 6400
• ISO100, ISO12800 og ISO25600 i utvidet ISO-modus
• Auto-ISO (ISO400, 800, 1600 eller 3200 som øvre verdi)
• 6 bps eller 3bps - valgbar
• Reverse Galilean søker med elektronisk «bright frame»
• 0,37x og 0,6x søkerforstørrelse
• «Bright framelines» dekker cirka 90% av bildebrikken
• Videosøker 1,4Mp LCD med 100% søkerdekning
• B=139,5 x H=81,8 x D=42,6 mm
• 450g inkludert batteri og minnekort