Kunstnernes Hus: Bettina Rheims

Nylig åpnet den franske fotografen Bettina Rheims retrospektive utstilling på Kunstnernes hus. Dette er en enestående sjanse til å fylle en visuell tørste, mener Raymond Alv K Egge ved Robert Meyer kunsthøgskole. Han har anmeldt utstillingen som varer til 11.juli.
<h3>Av Raymond Alv K Egge / Robert Meyer kunsthøgskole
</h3>

Med bildene sine tar hun opp kvinner og kvinneroller, men det er i seg selv meget synlig i og med at det er et nærmest totalt fravær av menn i bildene.

Det er allikevel ikke så klart at det er bare kvinnerollen Rheims tar opp. Når hun kles av og tar bilder av kvinner er ikke det for å vise at de er offer.

Det er ingen kvinnelige offer i Rheims bilder. Det er en søken etter den menneskelige identiteten i det å være kvinne.

Rheims lar oss få ta del i hennes lekne utforskning. Gjennom bildene forteller hun små historier, og deler de undringene hun har rundt temaer som; hvor går egentlig skillet mellom mann og kvinne, og hva er det som er så sterkt ved det å være kvinne at visse menn er villige til å gjøre innhugg i kroppen for å oppnå denne statusen? Hun tar også opp temaet dualiteten mellom liv og død. Og prøver å modernisere de religiøse ikonene og sette nye bilder på disse mytene.

En slags vår tids myteskaper.

Det handler om lek. En lek med roller, glamour og sex, og det å ikke ta seg selv alt for høytidelig. Denne leken får publikum også være med på. I møte med bilder vi helst ikke vil innrømme at vi liker å se på får vi prøvet ut vår egen snusfornuft i en offentlig sammenheng.

Det hadde vært interessant å følge med på reaksjonsmønsteret til våre kulturpolitikere idet de står foran et stort bilde hvor ett sett tenner omkranser en klitoris.

Utstillingen til Rheims er viktig. Ikke fordi jeg sier det men fordi den er det.


SE FLERE AV HENNES BILDER HER
http://www.art-forum.org/z_Rheims/gallery.htm

DISKUTER HENNES BILDER HER
http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraad.cgi?id=108231


 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu