VI har testet FUJI S1 mot Nikon D1

FOTOdotNO har som en av de første prøvd Fuji sitt nye vidunderkamera. Med en Super CCD gir får du ut råfiler på 17 mb. Det er opplagt at Fuji puster andre i nakken med S1 pro. Vi har kun hatt kameraet på lån en time, men inntrykket vi sitter igjen med er positivt. Er du profesjonell fotograf bør du lese vår anbefaling…
<h3>For tekniske spesifikasjoner anbefaler vi å se på vedlagte link</h3>


av CF-Wesenberg

Det er to ting jeg ser eter som profesjonell bruker. Det viktigste er bildekvaliteten på de digitale filene som kommer rett fra kameraet. Så ser jeg på kamerahusets betjening.
Jeg går ikke så dypt inn i den tekniske verden. Det jeg ser etter er hva som er viktig for meg for at jeg kan bruke kameraet profesjonelt på jobb.


Vi gjorde en test mot Nikon D1 med to typer eksponeringer. En i beste JPG og en i RGB-TIFF. Begge husene har samme innstillinger. Farvebalansen stilte vi inn på auto, og S1 kom klart best ut. La det være sagt at vi teste dette i diffusert sol lys, og vi sammenlignet ikke de andre lys innstillingene. Som D1 bruker har jeg erfart at det beste er å stille inn hvitbalansen manuelt.

Så vi forskjell på de digitale filene ?
Ja det gjorde vi. I RGB-TIFF får du litt over dobbelt så mye informasjon ut fra en S1 mot en D1. Filene på en D1 er på ca 7 mb mens S1 leverer ca 17 mb. Med så store filer tar det naturlig lengre tid å laste ned filene med en S1. Displayet på S1 er også skarpere enn på D1.
I beste JPG så vil jeg påstå at D1 kanskje er et hakk bedre en S1. Filene fra S1 sprekker litt mer opp i de mørkeste partiene enn hva D1 leverer. I komprimert tilstand er filene pa ca 1 mb, i utpakket tilstand er D1 på ca 7 mb og S1 på ca 17 mb.

S1 huset viker litt "plastikk" å ta på. D1 er mer kompakt.
Softwaren og betjeningen av denne er omtrent lik på begge husene. Liker du grønt eller orange display? Skjermen er overlegen på S1. D1 tar kun CompactFlash™ Card type II kort, mens du på en S også kan benytte deg av SmartMedia™ Card.

PRISEN er også viktig. S1 er vesentlig billigere enn D1 - Ca 36000,- inkl mva mot D1 kr 45000,- + MVA

<h3>HVEM VIL HA NYTTE AV Å BRUKE EN S1</H3>
S1 er et vesentlig tregere kamera å jobbe med enn en D1. Pressefotografer som jobber hardt, er røffe med utstyret sitt og alltid har jævlig dårlig tid, velg en D1. Dere trenger ikke 17 mb store filer. Er du reporter i et ukeblad eller jobber i fagpressen, så er S1 et billigere alternativ enn D1 og du vil få mer "value for money" med en S1 enn med en D1 - prisen tatt i betraktning.

S1 er et kamera som passer perfekt for portrettfotografer og reklamefotografer. På de jobber hvor du trenger store filer type 60-90 mb så klarer S1 å levere deg dette. Det høres kanskje tullete ut for noen, men tro meg når jeg sier det. Det finnes flere måter å interpolere filer på. Under vår lille test interpolerte vi en S1 fil opp til 130 mb før den "sprakk" så det holdt. D1 klarer ikke mer enn ca 40 mb.
Jobber du med action fotografering så ville jeg valgt en D1. Nikon sitt hus tar fire bilder i sekundet, omtrent dobbelt så raskt som en S1. Begge husene benytter Nikons sine objektiver. Derfor vil min konklusjon være følgende:

Ja jeg har en D1 i dag som passer perfekt til sitt bruk, hvor vi leverer filer som trykkes opp til max A3. Når jeg skal kjøpe et nytt digitalkamera ville jeg i dag valgt en S1 som et nummer to kamera. Kvaliteten på råfilene fra en S1 bør etter min mening testes mot filene fra en Phase One...

se bilder vi har gjort ved å følge denne linken
http://www.cf.foto.no/2000/D1/test/
Bildene er i 100% størrelse


 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu