Urban fotosommer i Berlin

Kermit Berg inviterer til sin utstilling ”Metropolis: Umsteigen Bitte!” på en reise gjennom den urbane og tekniske storbyen, en reise fra New York til Berlin som til tross for den lange avstanden aldri blir kjedelig. Utstillingen vises i Ephraim-Palais i Berlin til den 23. september
Kunstneren som veksler mellom å bo i New York og Berlin legger årlig ut på tur for å oppleve verdens metropoler. Med sitt kamera søker han den urbane stemningen, gjerne på litt uortodokse steder.

I utstillingen Metropolis: Umsteigen Bitte! på Ephraim-Palais i Berlin er hovedverket en lang tur med undergrunnsbanen fra New York til Berlin med ett overraskende og kort stopp i Italias fotballandslags garderobe. Her stopper han dog ikke lenge nok til at noen rekker å hoppe av før ferden går videre inn i en ny tunnel mot et nytt stoppested

Strukturer og lys i fokus
Noe av det mest interessante med hans søken mot det urbane er det nesten totale fravær av mennesker. Berg oppsøker steder som normalt fungerer som ufrivillige samlingssteder for urbane mennesker, som undergrunnsstasjoner, butikker eller togbanestasjoner på tidspunkt de er folketomme. Her finner han motiver til sine kollasjer som ofte er satt sammen av mange bilder, dog på en måte som gjør at en ved første øyekast tror en stirrer på ett enkelt bilde.

I fraværet av mennesker fokuserer han heller på det naturlige lyset som kommer inn gjennom vinduene og gir de kjente strukturene en ny form. Ved fraværet av mennesker tvinger han tilskuerne til å se på de bygningene de besøker hver eneste dag på en ny måte. På den måten skaper han en viss fremmedgjøring av objektet og trekker det ut av den sammenheng det er vanlig å sees i.

Kanskje er det nettopp denne fremmedgjøringen som er hele målet med utstillingen? Han trekker mennesket ut av bildet og sammenhengen for å la de urbane bygningene stå igjen alene, fremmede og kalde, men allikevel vakre. Han viser oss den skjønnheten vi hver dag går forbi uten å legge merke til, siden den da bare fungerer som en kulisse for våre liv. Utstillingen lar kulissene spille hovedrollen, mens mennesket ikke engang er statist.

Får en til å undres
Etter å ha sett utstillingen sitter en igjen med en tvil om dette er en hyllest til den urbane byggestrukturen som han gjør så vakker gjennom sin spennende lek med naturlig lys, eller om dette faktisk er et forsøk på å vise hvor fremmedgjort mennesker blir i de store byene. Det er dette som gjør utstillingen så interessant, for etter en slik reise ville det nesten vært trist om en ikke satt igjen med minst en ting å undres over.

Flere utstillinger i Berlin
En annen aktuell utstilling i Berlin er Helmut Newton, Larry Clark og Ralph Gibsons “Wanted“ på det fotografiske museet. Denne utstillingen tar for seg en rekke tabubelagte temaer som unge kvinners sexliv og dopmisbruk, og er hovedutstilling for sommeren og høsten.

http://www.kermitbergstudio.com

Lars Kneppe Halse - Fra utstillingen til Kermit Berg
Fra utstillingen til Kermit Berg
Lars Kneppe Halse
Undergrunnsbanen: Kermit Berg tar passasjerene med på en spennende reise gjennom den urbane storbyen med undergrunnsbanen. Underveis tar han seg tid til en rekke overraskende og interessante stopp.
Lars Kneppe Halse - Fra utstillinge til Kermit Berg
Fra utstillinge til Kermit Berg
Lars Kneppe Halse

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu