Keith Arnatt - I’m a Real Photographer

Galleriene og museene i London bruker ikke sommerutstillingene som hvileputer. I denne byen som ofte benevnes som verdens kulturhovedstad kjemper de om vår oppmerksomhet. Dette fører til mye interessant å se i løpet av sommermånedene. Årets sommerutstilling hos Photographers’ Gallery er titulert ”I’m a Real Photographer” og er viet til Keith Arnatt.
Keith Arnatt er ikke av de mest kjente fotografene hverken på hjemmebane eller i Norge. Dette gjør det til et interessant og spenstig valg av utstilling i nettopp denne perioden. Galleriet viser at de er villige til å ta sjanser ved å vise frem noe man antagelig ikke har sett før, mens andre på sommeren gjerne viser sikre vinnere. Photographers Gallery har lagt seg på en linje hvor de velger å vise kun fotografi; de vier ikke plass til video og andre ”nye” medier som så mange andre fotogallerier. Selv om dette kan virke som en konservativ linje så repeterer de ikke de gamle mesterene. Det finnes nok upløyet mark innen fotografi så det er ikke fare for at mediet blir utmagret. Gammelt uoppdaget og nytt og friskt: Den nåværende utstillingen ligger et sted midt i mellom dette. Ikke gammelt nytt, men gamle tradisjoner sett på nye måter.

Konseptualist
Arnatt er mest kjent som en av konseptkunstnerne fra seksti- og syttitallet, og det aller meste som vises offentlig av hans arbeider er fra den perioden. Denne utstillingen startet med ett av disse arbeidene. Hans mest kjente Word/Trouser Piece hvor kunstneren holder frem en plakat med påskriften I’m A Real Artist, akompagnert med et tekstutdrag fra J.L Austins språkfilosofi. På begynnelsen av syttitallet valgte Arnatt å vie seg fullt og helt til fotografi og den fotografiske måten å se verden på. Dette førte til at arbeidene han produserte etter dette ikke fikk like stor oppmerksomhet som de tidligere arbeidene. Det er arbeidene etter dette valget som er presentert i denne utstillingen. Den er for liten til å kalles en komplett retrospektiv. Det er i steden et godt og konsist utvalg av hans skiftende interesser innen fotografi.

Visuell nyskjerrighet
Arnatt kaller seg selv en picture junkie. Han finner fotografi i seg selv interessant, og vil ikke foretrekke en sjanger fremfor en annen. Samme om det er medisinsk fotografi eller pitoreske postkort så finner han inspirasjon i det. Han er en av de som stadig påminner en om at fotografi gjør noe helt spesielt med det som fotograferes, forvandler det til noe nytt, samme hvor gjenkjenbart det enn er. Denne brede interessen vises gjennom de meget forskjellige arbeidene. Fra den tydelig Diane Arbus inspirerte serien The Visitors, gjennom hermetikkbokser fotografert som solnedganger, til søplefyllinger og hundelort.

Utstillingen er leken, underholdene og viser en meget ekperimentell fotograf som ikke er ute etter å rendyrke en stil, men tilfredstille sin egen nyskjerrighet. En nyskjerrighet som smitter over på tilskuerne.

”I’m fond of paradox – though equally attracted to perversity” (Keith Arnatt)

Raymond Alv K. Egge
London Juli 2007
Keith Arnatt - Trouser Word Piece
Trouser Word Piece
Keith Arnatt
Keith Arnatt - Untitled from The Visitors
Untitled from The Visitors
Keith Arnatt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu