Trude Witzells nasjonalromantikk

Trude Mari Witzell (24) er en ung og rimelig fersk fotograf som ønsker å satse på fotograferingen. I hele august har du muligheten til å beundre fotoutstillingen hennes ”Mellom bakkar og berg” i møbelforretningen ”Rom til rom” midt i Trondheim by.
Utstillingen er inspirert av nasjonalromantikken og bærer preg av en naturglad og motivert kunstfotograf. Trude Witzell har stilt ut 8 av sine naturromantiske fotografier fra den tiden hun bodde i Førde, i tillegg har du anledning til å kjøpe de samme fotografiene i små postkortformat. Alle motivene er hentet fra naturen og er, som hun har kalt utstillingen, ”Mellom bakkar og berg” rundt Førde og Sogndals- området.

Vi møter Trude i møbelforretningen ”Rom til rom” for å spørre henne om utstillingen, formålet med utstillingen og litt om hennes bakgrunn. Siden dette er hennes debutstilling er det trolig mange av dere kunstelskere som ikke kjenner henne så godt.

Fotostudier
Helt fra sin spede barndom på Aurskog har Trude Witzell vært interessert i fotografering, og det vises av valg av studier. Allerede på videregående skole i Strømmen valgte hun foto før hun gikk ett år på fotokunstskolen i Oslo. Deretter jobbet hun med mote og reklame som lærlingsassistent i to år på Sone 5- studio for Morten Kvale og fikk svennebrevet som fotograf i 2003.

Gammeldags
Selv om Trude er en ung fotograf, er hun tilhenger av den gammeldagse måten å fotografere på, nemlig med analogt kamera og bruk av filmruller isteden for de nymoderne digitale kameraene med minnebrikker. Utstillingsbildene er naturligvis også fotografert med et av hennes mange analoge kameraer, hun har så scannet negativene, fjernet støv og justert kontrastene. Alle fotografiene hun har på utstillingen er på lerret, mens fire av fotografiene er i tillegg laminert.

Drømmen er profesjonell fotograf
Hun har tidligere jobbet i fotobutikk og drømmen er å kunne leve av foto.

- Egentlig liker jeg ikke å planlegge, jeg tar livet slik det kommer, men jeg håper å kunne leve av foto, forteller Trude i solskinnet nede på Trondheim kai.

- Hva er formålet med utstillingen ”Mellom bakkar og berg”?

- For det første er jeg veldig glad i bildene selv og jeg synes de er stilige. I tillegg håper jeg selvfølgelig å få solgt noen bilder, sier Trude med et smil tynget av håp og fortsetter:

- Jeg håper at folk skal se at jeg eksisterer, slik at jeg får flere fotojobber.

Stor favoritt
De 8 analoge utstillingsfotografiene er samlet på rekke og rad langs den ene veggen, siden bildene henger i en møbelforetning er det laget en liten sofakrok foran den ene halvdelen. Det er her Trude poserer for fotografen og det blir rett og slett litt hjemmekoselig med stuebord, stearinlys og en sofa med puter.

Når vi spør henne om et favorittbilde er hun raskt på pletten:

- Ja, det er dette, sier hun ivrig, snur seg og peker på det ene bildet over sofagruppa. Bildet viser en trang fjord ved Sogndal med høye fjell på hver sin side og en delvis skyet himmel. Trude forklarer hvorfor nettopp dette bildet er hennes store favoritt:

- Dette bildet ser ut som et maleri fra nasjonalromantikken.

Og jo da, vi kan være enig med henne i den bedømmelsen, hadde vi ikke visst det var et fotografi av en heller ukjent fotograf, så kunne vi lett trodd det var et nasjonalromantisk maleri av en kjent kunstner.

Utstillingen henger ute til og med lørdag 8. september, og alle fotografiene samt postkortene er til salgs. Senere har Trude planer om å ha den samme utstillingen i Førde, men da med noen flere fotografier fra den samme sjangeren.

www.trudewitzell.no
Thomas Karlsen - Trude Witzell
Trude Witzell
Thomas Karlsen
Thomas Karlsen -
Thomas Karlsen
Thomas Karlsen -
Thomas Karlsen
Thomas Karlsen -
Thomas Karlsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu