Fotografins Hus i Stockholm

Foto/Stockholm: Huset gikk under navnet ”Minbyrån”. En gang i tiden hadde den svenske marinen verksted for miner her. Nå er alle innvendige murvegger hvitmalte og her henger det bilder. Upusset betonggulv, med innslag av grove treplanker og rillete stålplater er minner om en fordum tid. Med sin store fotografiske spennvidde er Fotografins Hus i Stockholm et sted du som fotointeressert bør besøke når du er i den svenske hovedstaden.
Fotografins Hus ligger på Skeppsholmen med Gamla Stan som nærmeste nabo. Huset ligger et minutts spasertur fra blant annet Moderna Museet, der det også ofte er spennende fotoutstillinger. Arkitektmuseet og Svensk Form er to andre interessante institusjoner. Den lille holmen lengst inne i Stockholms havnebasseng er i ferd med å bli et kultursenter.

Kunstnerisk leder for Fotografins Hus, Carl Heideken sier at man lenge har hatt ideen til å starte et eget galleri utelukkende med fotografier. Da man fant dette lokalet falt alt på plass. Det vil si, etter få måneders drift, ser man nå behov for å pusse opp lokalene. I løpet av noen tid vil derfor utstillingene bli midlertidig flyttet til en annen adresse, før man så skal vende tilbake til det lille ”mysiga” okergule huset helt nede i vannkanten, med utsikt rett over til Vasamuseet og Grøna Lund.

Spennende utstilling
I tidsrommet 7. september til 28. oktober viser Fotografins Hus et stort antall bilder av Hellen van Meene. De siste syv årene har denne nederlandske fotografen (f. 1972) fotografert unge mennesker, de fleste jenter, i Nederland, i England, i Japan og i Baltikum. På mange måter og med ulike virkemidler får Hellen van Meene frem en skjør ekthet og ikke minst en solid undertone av sårbarhet i disse personene, på vei fra barndom til voksenliv. Denne utstillingen alene er verd et besøk i Stockholm.

Fotografiske fakta:
Hellen van Meene jobber med en Rolleiflex 2.8F med en 80mm linse. Alle bildene er tatt i naturlig lys. Hun bruker Fujicolor Portrait NPH 400 Professional Color Negative Film (6x6) og kopierer selv, eller skanner og printer på en HP DeskJet. I all hovedsak kopierer hun alltid hele negativet. Utstillingsoriginaler fremstilles av en lab i Tyskland i 40x40 eller 30x30 cm.

Fotografins Hus:
http://www.fotografinshus.se

Les om Hellen van Meene, og se bl.a. et kort TV-intervju fra SR med henne: http://www.hellenvanmeene.com

Se et stort utvalg av hennes bilder:
http://www.hellenvanmeene.com/photos


Bildetekst:
Spennende utstilling med bilder av Hellen van Meene på Fotografiets Hus til 28. oktober 07.
Foto: Harald Harnang.



Harald Harnang - Fotografins hus, Stockholm
Fotografins hus, Stockholm
Harald Harnang
Harald Harnang - Fotografins hus, Stockholm
Fotografins hus, Stockholm
Harald Harnang
Hellen van Meene - Riga, Latvia, 2004
Riga, Latvia, 2004
Hellen van Meene
Hellen van Meene - Tokyo, 2005
Tokyo, 2005
Hellen van Meene
Cortesy Sadie Coles HQ

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu