Personlig og sterkt om en døende mor

Da Iñaki Domingo var tretten år gammel ble moren utsatt for en trafikkulykke og fikk hjerneblødning. I årene som fulgte forverret tilstanden hennes seg gradvis. I et svært personlig og sterkt prosjekt dokumenterte Iñaki den tunge tiden.
Iñaki Domingo er født i 1978 i Madrid i Spania og medlem av det unge og anerkjente fotokollektivet NoPhoto. Han er utdannet journalist, men er kun opptatt av å fotografere. Domingos mest personlige prosjekt er dokumenteringen av en mor som blir sykere og sykere i årene etter en trafikkulykke. Han hadde jobbet med andre prosjekter tidligere, men dette var hans første personlige prosjekt.

NoPhotos kontor i Madrid forteller Iñaki til foto.no at det var en ettermiddag da han var tretten år gammel at faren fortalte han at mor hadde vært involvert i en trafikkulykke og fått hjerneblødning. I begynnelsen så det ut til at hun klarte seg bra, men litt etter litt ble tilstanden hennes forverret. Det viste seg at moren ikke ville klare seg på egen hånd etter ulykken.

- I løpet av de ni årene mor var syk ble jeg vitne til hvordan kroppen hennes forfalt helt til det groteske. Jeg forøkte å fortsette vår relasjon så naturlig som mulig disse årene. Besøkene fra meg og hennes kjære tilførte henne glede og en enklere hverdag, forteller Iñaki.

Det var når moren mistet evnen til å prate at Iñaki måte finne en annen måte å kommunisere med moren. Fotografiet var løsningen.

- Jeg oppdaget at fotografi var noe jeg kunne bruke til å nå frem til henne. Dermed begynte jeg å fotografere hverdagen til mor. Jeg fokuserte ikke så mye på omgivelsene, men heller på min mors uttrykk og fakter. Det var nettopp dette som representerte den strukturen i det språket vi hadde opparbeidet mellom oss.

I årene han levde med sykdommen hennes opplevde han et stort behov for å få ut alle følelsene, spørsmålene og refleksjonene han opparbeidet. Likevel har han ikke publisert dette arbeidet ennå. Han forteller til foto.no at dette er et spesielt stykke arbeid og han venter til det rette galleriet eller forlaget dukker opp før det publiseres.

- For meg er dette veldig personlig og spesielt og derfor ønsker jeg å finne en spesiell plass til å vise det.

Prosjektet har bidratt sterkt til å forme og definere Iñakis ide om hva fotografi er og bør være.

- Det har vært en utvikling i måten jeg ser på mennesker, ting og situasjoner, men det jeg som fotograf har lært av dokumenteringen av min mors sykdom er at jeg trenger å involvere meg personlig med subjektet, avslutter Iñaki Domingo.

__________________________________

NoPhoto:
http://www.nophoto.org/
Iñaki Domingo -
Iñaki Domingo
Fotograf’a del proyecto Mi madre. Madrid 2001
Frank Hesjedal - Iñaki Domingo
Iñaki Domingo
Frank Hesjedal
Iñaki Domingo -
Iñaki Domingo
Fotograf’a del proyecto Mi madre. Madrid 2001
Iñaki Domingo -
Iñaki Domingo
Fotograf’a del proyecto Mi madre. Madrid 2001
Iñaki Domingo -
Iñaki Domingo
Fotograf’a del proyecto Mi madre. Madrid 2001

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu