World Press Photo

I dag er World Press Photo Awards verdens mest prestisjefylte konkurranse for fotojournalistikk. foto.no har tatt en nærmere titt på konkurransen og viser blant annet alle vinnerbildene frem til i dag.
Denne artikkelen ble første gang publisert på foto.no i 2008.

World Press Photo begynte som en ide om å lage en konkurranse for fotojournalister verden over. I dag er World Press Photo Awards verdens mest prestisjefylte konkurranse for fotojournalistikk.

Noen av vinnerbildene i World Press Photo har rukket å bli klassiske innenfor fotojournalistikken. Bildet av en naken jente etter et napalmangrep under Vietnam-krigen og en ensom demonstrant foran en rekke stridsvogner på Tiananmen Square i Kina, er bare to eksempler på en rekke bilder som har bidratt til å definere hva et pressefotografi kan være.

World Press Photo Awards første vinner var en dansk fotograf med navn Mogens Von Haven. Bildet som vant viser en mann som under en konkurranse faller av sin motorsykkel.

Mogens Von Haven jobbet som pressefotograf og fikk ofte oppdrag i å fotografere ved slike konkurranser. På den tiden kunne han mer eller mindre bevege seg fritt rundt omkring på området for på den måten å få det beste bildet.

Forandring

I 2008 møter fotojournalister flere hindringer enn Mogens Von Haven hadde i 1955. Fotografer blir ofte nødt til å jobbe under forhold hvor tilgang er begrenset. På en annen side så har også mulighetene blitt større for de som ønsker å arbeide med dokumentarfotografi. Fremveksten av internett har skapt en helt annen plattform enn de tradisjonelle trykte mediene som aviser og ukeblader.

-Dagens dokumentarfotografi kan best karakteriseres ved en større mangfoldighet enn for bare tyve år siden. Fotografer lar seg inspirere av kunstfotografene, og det er langt flere steder hvor man kan publisere et prosjekt, som for eksempel på egne blogger og hjemmesider, sier Kari Lundelin, kommunikasjonsansvarlig hos World Press Phot, til foto.no.

Internasjonal deltakelse

Ideen til det som i dag er World Press Photo kom etter et møte hvor nederlandske fotojournalister ønsket å åpne opp en lokal fotokonkurranse kalt Zilveren Camera for internasjonale deltakere. Noe av hensikten var å etablere en plattform hvor de nederlandske fotografer kunne få en mulighet til å bli publisert utenfor Nederland.

Ideen resulterte etterhvert i økt kontakt mellom fotojournalister fra forskjellige land, mange av dem som fra før hadde begrenset tilgang til nye ideer og ny teknologi. Dette skapte igjen et behov for utdanning innenfor fotojournalistikk og World Press Photo etablerte seg derfor som en organisasjon som organiserte workshops og seminarer for fotografer.

Omdiskutert konkurranse

I følge Lundelin skapte den første World Press Photo konkurransen i 1955 mye debatt i lokale aviser om selve pressefotografiets vesen. Senere konkurranser har heller ikke vært fri for diskusjon rundt vinnerbildet. I 2006 vant et bilde fra konflikten mellom Israel og Libanon tatt av fotografen Spencer Platt som jobbet for amerikanske Getty Images.

Bildet viste en gruppe rike ungdommer som kjørte gjennom ruinene i Beirut. Bildet ble tolket som en oppsummering av Libanons motsetninger, rike og likegyldige ungdommer kjørende i krigens ruiner.

I en artikkel på BBCs hjemmeside ble Platts bilde kritisert for å være et overfladisk knips uten dybde eller komposisjon. Det kom derimot også frem at flere av de avbildede personene bodde i områder som hadde blitt bombet av Israel, og så ikke på seg selv som hverken rike eller likegyldige.

Debatt er velkommen

Bildet til Spencer Platt ble med andre ord beskyldt for å ta et øyeblikk ut av sammenheng og gjøre det til noe som ikke reflekterte hva som foregikk i Beirut under konflikten med Israel. Slik kritikk er imidlertid ikke noe som bekymrer Lundelin.

-World Press Photo tar ikke stilling til diskusjoner som kommer i kjølvannet av individuelle vinnere. Slike diskusjoner er fascinerende å følge, men de reflekterer bare forskjellige synspunkter og ideer om hva fotojournalistikk dreier seg om.

-Vi er derimot veldig stolte av at bildene som vinner World Press Photo konkurransen klarer å produsere debatt blant fotografer og det øvrige publikum, forklarer Lundelin.

Fremtidens World Press Photo

Selv om fotokonkurransen er hoveddelen av World Press Photos aktiviteter, vil organisasjonen også i fremtiden være en interesseorganisasjon for fotojournalister

-Vi har som mål å være den ledende internasjonale fotokonkurransen, men det er også viktig for oss å fremme fotojournalistikk gjennom utdanning og seminarer. Hvis vi skal klare dette så er det viktig å følge med på utviklingen innenfor bransjen for på den måten tilpasse våre aktiviteter deretter, avslutter Kari Lundelin.

___________________________________

Se alle vinnerbildene i seksjonene øverst i denne artikkelen. Årene uten vinnerbilde er år det ikke er blitt utdelt pris.

Hvordan ville vinnerbildene blitt mottatt på bildekritikken på foto.no?
Eddie Adams, USA, The Associated Press - World Press Photo of the Year: 1968
World Press Photo of the Year: 1968
Eddie Adams, USA, The Associated Press
Charlie Cole, USA, Newsweek. - World Press Photo of the Year: 1989
World Press Photo of the Year: 1989
Charlie Cole, USA, Newsweek.
(Nick) Ut Cong Huynh, Vietnam, The Associated Press. - World Press Photo of the Year: 1972
World Press Photo of the Year: 1972
(Nick) Ut Cong Huynh, Vietnam, The Associated Press.
Mike Wells, United Kingdom. - World Press Photo of the Year: 1980
World Press Photo of the Year: 1980
Mike Wells, United Kingdom.
Spencer Platt, USA, Getty Images. - World Press Photo of the Year: 2006
World Press Photo of the Year: 2006
Spencer Platt, USA, Getty Images.
Finbarr O'Reilly, Canada, Reuters. - World Press Photo of the Year: 2005
World Press Photo of the Year: 2005
Finbarr O'Reilly, Canada, Reuters.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu