Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

80 millioner bilder

Utstilling og bok om norsk fotografi.
Nå, ved slutten av fotografiets analoge epoke, finnes det 80 millioner fotografier i norske private og offentlige arkiv og samlinger. Utstillingen og boka 80 millioner bilder – Norsk kulturhistorisk fotografi 1855-2005 tar utgangspunkt i dette mangfoldige kulturarvmaterialet og presenterer et unikt utvalg bildeserier som viser fotografiets historiske, sosiale og estetiske betydning. Utstillingen og boka utgjør den mest omfattende presentasjonen av norsk fotografi noensinne. Redaktører og kuratorer er Jonas Ekeberg fra Preus museum og Harald Østgaard Lund fra Nasjonalbiblioteket.

80 millioner bilder viser fotografiet som en gjennomgripende kraft i det norske samfunnet. Fra de tidligste byprospektene til vår tids hjemme hos-reportasjer viser 80 millioner bilder hvordan fotografiet har blitt en integrert del av det offentlige og private livet. Fotografiene utgjør en rik kilde til kunnskap om historien. Her er både de store linjene i samfunnsutviklingen og de små, sære og uventede fortellingene representert. Fotografiene bærer fortellinger om sosiale forskjeller, maktutøvelse og identitetskamp. 80 millioner bilder er en del av Mangfoldsåret 2008 og viser at fotografier ikke bare er bilder av kulturhistorien – bildene er en integrert del av de kulturelle endringsprosessene. Utstillingen og boka utgjør en annerledes Norgeshistorie, sett gjennom fotografiet.

Utstillingen presenterer 433 fotografier fordelt på 63 bildeserier. Del 1 dekker perioden 1855 til 1905 og vises på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Her kan man blant annet oppleve folkedraktbilder, forbryterportretter, en fotografprotokoll fra 1870-tallet og dokumentasjon av leprapasienter med øyesykdommer. Del 2 dekker perioden 1905 til 2005 og vises på Preus museum i Horten. Her kan man blant annet se de tidligste norske luftfotografiene, dokumentasjon av bolignød i Kristiania, tysk propagandafotografi fra andre verdenskrig og klassebilder fra 1960-tallet. Bildene er hentet fra 34 private og offentlige långivere og bygger på et omfattende samarbeid med de viktigste aktørene innen fotobevaring i Norge.

I boka er de to utstillingsdelene samlet mellom to permer. Forfatterne Jonas Ekeberg og Harald Østgaard Lund presenterer den historiske bakgrunnen for bildene og foreslår ulike tolkningsmuligheter. I tillegg inneholder boka tematiske essays av Øivind Storm Bjerke (UiO), Knut Kjeldstadli (UiO), Trond Bjorli (Norsk folkemuseum) og Susanne Østby Sæther (Preus museum).

Utstillingen og boka inneholder fotografier av de store klassikerne i norsk fotohistorie, blant andre Marcus Selmer, Knud Knudsen, Axel Lindahl og Anders Beer Wilse. I tillegg vises en rekke mindre kjente fotografer som Hans Krum, Per Adolf Thorén, Sophus Tromholdt, Hannchen Jacobsen, Rachel Johnsen, Narve Skarpmoen, Tore Fredenlund, Ragge Strand og Oscar Puschmann. Også de anonyme fotografene har en viktig plass i denne boka.

I tillegg presenteres ulike offentlige og private virksomheters fotografering av egen virksomhet: Leprasykehuset Reitgjærdet, Botsfengselet, Gunerius Pettersen Magasin, Nationaltheatret, Norsk Hydro, Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, Elektrisk Bureau, Anatomisk institutt, Kriminal-Laboratoriet, Conico Phillips, Statens Bibliotekstilsyn og mange andre. Fotografiene er saklige, alvorlige, morsomme og kuriøse. På hver sin måte har disse institusjonene bidratt til denne rike og flertydige delen av den norske kulturarven.

Prosjektet er initiert av Nasjonalbiblioteket og Preus museum, det nasjonale museet for fotografi.

Syed Mujahid Ali - Ahmad Faiz, Botanisk hage, Tøyen, Oslo 1976
Ahmad Faiz, Botanisk hage, Tøyen, Oslo 1976
Syed Mujahid Ali
Privat fotografi fra billedsamlingen ”Norsk i går, i dag og i morgen”, Norsk folkemuseum
Carl Abraham Pihl -
Carl Abraham Pihl
Fjeldskjæring ved Fetsund, 1862. Albumin, hver 8 x 8 cm på papp 22 x 12 cm.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu